αιτήματα φοιτητών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, φοιτητές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  Τα αιτήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τα αιτήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - "Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια"

Από τον φοιτητικό σύλλογο του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετά από απόφαση που πάρθηκε στην Γενική Συνέλευση της Τετάρτης 13 Απριλίου 2016.

Αντίγραφο του κειμένου αυτού διαθέτει και ο Πρύτανης Κωνσταντίνος  Μασσέλος στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 με εκπροσώπους των τμημάτων Νοσηλευτικής, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Οικονομικών επιστημών.


Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην σχολή μας:

- Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει φτάσει στο απροχώρητο με την σχολή μας να μετατρέπεται μέρα με την μέρα σε σκουπιδότοπο.

- Η βιβλιοθήκη, που λόγω ανεπαρκούς προσωπικού ανέκαθεν υπολειτουργούσε, μένοντας ανοιχτή μόνο μέχρι μεσημεριανές ώρες, παραμένει κλειστή σχεδόν 4 μήνες. Μάλιστα έχει προκύψει ζήτημα με την δήλωση συγγραμμάτων σε φοιτητές που έχουν έχουν δανειστεί βιβλία και λόγω της κτάστασης δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Η απάντηση από τον Εύδοξο ήταν να τα στείλουν σε κάποια βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου με δικά τους έξοδα!

- Όσον αφορά την σίτιση, που εδώ και χρόνια έχει περάσει στα χέρια ιδιώτη, το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών , ακόμη και άτομα που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, αναγκάζονται να πληρώνουν 2,40 το κάθε γεύμα, ενώ φέτος υπήρξε επιπλέον μείωση των δικαιούχων κατά 20 άτομα ως αποτέλεσμα της μείωσης των προβλεπόμενων δαπανών και της μετακύλισης της αύξησης του ΦΠΑ στις πλάτες μας.

- Για την στέγαση ούτε λόγος, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο για τους φοιτητές στην Τρίπολη. Τα 17 δωμάτια για τα οποία προκήρυξαν διαγωνισμό σε ξενοδοχεία και όπου μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, είναι κοροϊδία, αφού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος.

- Επιπλέον σε αυτά είναι το κόστος της μετακίνησης, ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από μαθήματα επιλογής να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τέλος η ασφάλιση των φοιτητών αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο…

Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία , είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την σημερινή και έχει οδηγήσει στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας. Χαρακτηριστικά έχουν μειώσει τα τελευταία 5 χρόνια κατά 80% τους ετήσιους προϋπολογισμούς για τα ιδρύματα ενώ έχουν ήδη «κουρέψει» 2 φορές τα αποθεματικά των σχολών.

Είναι η πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών για να χαριστεί στους δανειστές, στους Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες, η ίδια πολιτική που φορτώνει ολοένα και περισσότερα βάρη στις πλάτες των γονιών μας, που μας οδηγεί στην ανεργία, την αβεβαιότητα, την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία.

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Είναι η πολιτική που επιδιώκει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε χρυσορυχεία για τις επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο. Για αυτό με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης, προσανατολίζουν τα ιδρύματα στην αναζήτηση χορηγών, υποτάσσοντας το περιεχόμενο των σπουδών μας, τις υποδομές και την έρευνα στις ορέξεις των διαφόρων επενδυτών. Για αυτό παραχωρούν σε ιδιώτες μια-μία διάφορες πλευρές της λειτουργίας ( π.χ. φύλαξη, καθαριότητα ) και της φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου φορτώνοντας το βάρος στις πλάτες μας. Μετατρέπουν τους φοιτητές σε πελάτες και τις σπουδές μας σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε στον 21ο αιώνα να σπουδάζουμε με τόσα εμπόδια, να βρίσκεται η σχολή μας σε τέτοια κατάσταση, να συναγωνιζόμαστε στην φτώχεια για να μπορούμε να έχουμε έστω και την παραμικρή διευκόλυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Δεν τσιμπάμε στις δακρύβρεχτες δικαιολογίες τους ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ότι δεν είναι εφικτά αυτά που ζητάμε. Τα έξοδα άλλωστε για να καλυφθούν οι ανάγκες μας είναι ψίχουλα μπροστά στα δισεκατομμύρια που προσφέρουν χωρίς δεύτερες σκέψεις σε τραπεζίτες, βιομήχανους και εφοπλιστές, στις διάφορες άλλες παροχές( δωρεάν ρεύμα, πετρέλαιο) και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες μας.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την βιβλιοθήκη και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας. Άμεσα άνοιγμα της βιβλιοθήκης με έκτακτες προσλήψεις αν χρειαστεί. Να επιστραφούν τα βιβλία που εκκρεμούν με ευθύνη του τμήματος. Καμία επιβάρυνση των φοιτητών.
  • Πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού για την καθαριότητα στην ευθύνη του πανεπιστημίου.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Να περάσει η σίτιση των φοιτητών στην ευθύνη του κράτους με αύξηση της χρηματοδότησης.
  • Να ανεγερθούν εστίες ή να αξιοποιηθούν ακίνητα του Ιδρύματος, του δήμου και της Περιφέρειας, στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι να γίνει αυτό: Να ενοικιαστούν δωμάτια και να δοθούν άμεσα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Να αυξηθούν τα χρήματα και οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης!
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των φοιτητών που το έχουν ανάγκη, χορήγηση φοιτητικού βιβλιαρίου σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
  • Πρόσληψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού που θα καλύπτει όλο το εύρος των μαθημάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση για τους φοιτητές από και προς το πανεπιστήμιο. Άμεσα δραστική μείωση της τιμής του εισιτηρίου αστικών και υπεραστικών μετακινήσεων.

Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας στην σχολή, δίνουμε ζωή και περιεχόμενο στον σύλλογο μας.

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr