Μνημόνιο Συνεργασίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, National University of Defense Technology, Κίνας, NUDT Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του National University of Defense Technology της Κίνας (NUDT)

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του National University of Defense Technology της Κίνας (NUDT)

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το National University of Defense Technology της Κίνας. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο Πανεπιστημίων στο τέλος του 2014 και το 2015.

Το National University of Defense Technology είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερη σημασία για την Κίνα. Λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Παιδείας. Ιδρύθηκε το 1953 ως στρατιωτική ακαδημία μηχανικών. Το 1978 μετονομάστηκε σε National University of Defense Technology. Η έδρα του είναι η πόλη Changsha, πρωτεύουσα της επαρχίας Hunan στην κεντρική – νότια Κίνα. Το National University of Defense Technology είναι ένα ολοκληρωμένο, πολυθεματικό Πανεπιστήμιο το οποίο καλύπτει μεγάλο αριθμό επιστημονικών περιοχών, όπως οι θετικές επιστήμες, η μηχανική, η στρατιωτική επιστήμη, η διοίκηση, τα οικονομικά, η φιλοσοφία, η φιλολογία, η εκπαίδευση, η νομική και η ιστορία. Το National University of Defense Technology έχει κυρίαρχο ρόλο σε πολλές επιστημονικές περιοχές, εννέα από τις οποίες είναι εθνικής προτεραιότητας για την Κίνα. Σύμφωνα με σχετικές αξιολογήσεις του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, το National University of Defense Technology συμπεριλαμβάνεται στα πέντε κορυφαία κινεζικά Πανεπιστήμια, σε πέντε επιστημονικές περιοχές, ενώ κατατάσσεται πρώτο στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των υπολογιστών. Στο National University of Defense Technology εργάζονται 2000 καθηγητές και φοιτούν 16000 φοιτητές περίπου. Το National University of Defense Technology έχει αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διεθνών συνεργασιών με Πανεπιστήμια, σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 20 κορυφαίων Πανεπιστημίων διεθνώς.


Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν για λογαριασμό των δύο ιδρυμάτων, ο Πρόεδρος του National University of Defense Technology, Καθηγητής Wang Jianwei, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, τα δύο Ιδρύματα θα αναπτύξουν ακαδημαϊκή και ερευνητική συνεργασία, θα προχωρήσουν σε ανταλλαγές/επισκέψεις προσωπικού και φοιτητών και θα οργανώσουν από κοινού πολιτιστικές δράσεις με στόχο την προώθηση της διεθνούς ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους τα δύο ιδρύματα θα αναπτύξουν ερευνητικά έργα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, στα οποία θα εμπλακούν μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού τους, θα οργανώσουν κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις, όπως συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια και διαλέξεις, θα αναπτύξουν την κινητικότητα ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ τους και θα προχωρήσουν σε ανταλλαγές επιστημονικού υλικού και δημοσιεύσεων.

Οι επιστημονικοί τομείς στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων περιλαμβάνουν τη φιλολογία, τη γλωσσολογία, τις πολιτισμικές σπουδές, τη φιλοσοφία, τις οικονομικές επιστήμες, την ιστορία, τις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σπουδές, τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και τη διαστημική τεχνολογία.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr