Έφυγε από τη ζωή Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Εφυγε από τη ζωή Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή ο καθηγητής εγκληματολογίας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βασίλης Καρύδης ο οποίος διετέλεσε βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη το διάστημα 2010 -2016.

Ο Βασίλης Καρύδης σπούδασε νομικά στην Αθήνα, εγκληματολογικές επιστήμες στο Λονδίνο (University College London) και ήταν διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου δίδαξε από το 1993, ως μέλος ΔΕΠ.


Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: «Εγκληματικότητα και Κοινωνικός Έλεγχος στην ΕΣΣΔ» (1991), «Η Εγκληματικότητα των Μεταναστών στην Ελλάδα» (1996), «Η Αθέατη Εγκληματικότητα. Εθνική Θυματολογική Έρευνα» (2004), «Όψεις Κοινωνικού Ελέγχου στην Ελλάδα. Ηθικοί Πανικοί, Ποινική Δικαιοσύνη» (2010). Επίσης (με Ευτ. Φυτράκη) «Ποινικός Εγκλεισμός και Δικαιώματα. Η Οπτική του Συνηγόρου του Πολίτη», 2011, και (με Αθ. Χουλιάρα) «Ηθικοί Πανικοί, Εξουσία και Δικαιώματα», 2015. 

Το 2010 ανέλαβε ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Βασίλη Καρύδη.

«Ο φίλος Βασίλης Καρύδης με την αγωνιστικότητά του, το δημοκρατικό του ήθος και το πλούσιο έργο του ως βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη στον κύκλο δικαιωμάτων του ανθρώπου το διάστημα 2010-2016, αλλά και ως εκτελών χρέη Συνηγόρου του Πολίτη για ένα έτος, έδωσε ένα σημαντικό δείγμα γραφής στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Διακρίθηκε με τη δράση του ως  μέλος της Επιτροπής για την πρόληψη των Βασανιστηρίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συμμετείχε δημιουργικά στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των φυλακών της χώρας.

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής επέδειξε πλούσιο εκπαιδευτικό έργο, ενώ με το σημαντικό συγγραφικό του έργο, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή του σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε επιστημονικά συμβούλια και οργανισμούς, συνέβαλε αποφασιστικά στην επιστημονική αναβάθμιση της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και στην ανάδειξη της αξίας της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου» αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και εκφράζει στη σύζυγό του αν. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων  για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη, και τα παιδιά του τα θερμά του συλλυπητήρια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr