Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Ευρωπαικό Πρόγραμμα Erasmus+ Jean Monnet

Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Ευρωπαικό Πρόγραμμα Erasmus+ Jean Monnet

Η Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ - Jean Monnet “Include European Union Values”, την Κατάρτιση, την Έρευνα και την Καινοτομία, πραγματοποιεί διήμερη επιμορφωτική δράση με θέμα την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους για μία ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη και τίτλο “IncludU”, στη Νέα Σμύρνη και τον Πειραιά την Παρασκευή, 10 και Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Δήμο Νέας Σμύρνης.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ - Jean Monnet “Include European Union Values” με επιστημονική υπεύθυνη την Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σεβασμός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στις μειονότητες.


Το περιεχόμενο της διημερίδας θα περιλαμβάνει την ενημέρωση και συζήτηση πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη και το μέλλον της καθώς και την αναζήτηση απαντήσεων για τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από την τρέχουσα κρίση, όπως είναι η προσφυγική κρίση, η κοινωνική ένταξη, η ανεργία των νέων και οι κοινωνικές ανισότητες.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την προσφυγική κρίση μέσα από την τέχνη, να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές Erasmus και να συμμετάσχουν σε μια σειρά διαδραστικών και βιωματικών εργαστηρίων και ασκήσεων προσομοίωσης που επιμελήθηκαν οι φοιτητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και μέλη των νεανικών οργανώσεων AEGEE, JEF, MUN Πανεπιστημίου Πειραιώς, Erasmus Students Network και AISEC.

Η διήμερη επιμορφωτική δράση αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων δύο που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό περιβάλλον μέσα από το οποίο τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, οι νεανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι δήμοι, οι περιφερειακές αρχές, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι εθελοντές και οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν, θα συζητήσουν και θα συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης δημοκρατικής και με παγκόσμιο προσανατολισμό, ενωμένης στο πλαίσιο της πολιτισμικής της πολυμορφίας και εμπλουτισμένης μέσω αυτής, αναπτύσσοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την έννοια της ιδιότητας του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικό μέλημα είναι να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας, βασιζόμενο σε κοινές αξίες, ιστορία και πολιτισμό, που θα βοηθήσει τους νέους να προσεγγίσουν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από το σεβασμό και την προαγωγή της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας, συμβάλλοντας παράλληλα στο διαπολιτισμικό διάλογο.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 113 μαθητές και 20 εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω εκπαιδευτικά ιδρύματα: Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων, 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, 2ο ΓΕΛ Μοσχάτου, 1ο ΓΕΛ Αλίμου και 2 ο ΓΕΛ Φαρσάλων.

TΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ/FOITITIKANEA.GR ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ Ευρωπαικού Προγράμματος Erasmus+ Jean Monnet

Θέλεις να μείνεις ενημερωμένος/η για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν το Erasmus+ (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ)

Jean Monnet

Οι Δραστηριότητες Jean Monnet, μετεξέλιξη του προγράμματος Jean Monnet που ξεκίνησε το 1989, στοχεύουν στην προώθηση της αριστείας στη διδασκαλία και την έρευνα στον τομέα των ευρωπαϊκών σπουδών παγκοσμίως. Οι ευρωπαϊκές σπουδές περιλαμβάνουν τη μελέτη της Ευρώπης στο σύνολό της, με ιδιαίτερη έμφαση στις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Εκτός των άλλων, οι εν λόγω δραστηριότητες αποσκοπούν στην προαγωγή του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου και τους υπεύθυνους φορείς για τη χάραξη πολιτικής. Αναμένεται ότι οι Δραστηριότητες Jean Monnet θα ενθαρρύνουν μακροπρόθεσμα την προώθηση και τον εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών σπουδών παγκοσμίως.

Οι Δραστηριότητες Jean Monnet για τις οποίες παρέχεται ενίσχυση είναι οι εξής:

Ενότητες Jean Monnet: Η Ενότητα Jean Monnet αποτελεί ένα σύντομο πρόγραμμα (κύκλο μαθημάτων) διδασκαλίας στον τομέα των ευρωπαϊκών σπουδών σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Έδρες Jean Monnet: Η Έδρα Jean Monnet αποτελεί θέση διδασκόντων για καθηγητές πανεπιστημίου ή ανώτερων λεκτόρων με εξειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές.

Κέντρα Αριστείας Jean Monnet: Ένα Κέντρο Αριστείας Jean Monnet αποτελεί σημείο αναφοράς ικανοτήτων και γνώσεων για ζητήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στήριξη Jean Monnet προς Ιδρύματα και Ενώσεις: Οι δραστηριότητες αυτές στηρίζουν τα Ιδρύματα που ενισχύουν τις δράσεις διδασκαλίας και κατάρτισης σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Ενώσεις που έχουν ως στόχο τη συνεισφορά στη μελέτη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δίκτυα Jean Monnet: Τα Δίκτυα Jean Monnet προάγουν τη δημιουργία και την ανάπτυξη κοινοπραξιών μεταξύ διεθνών φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ευρωπαϊκών σπουδών (Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κέντρα αριστείας, πανεπιστημιακά τμήματα, ομάδες, ιδιώτες εμπειρογνώμονες).

Σχέδια Jean Monnet: Τα Σχέδια Jean Monnet στηρίζουν την καινοτομία, τη γόνιμη αλληλεπίδραση και την διάχυση περιεχομένου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμπειρίες Φοιτητών σχετικά με το Erasmus+ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr