Τοποθέτηση ΠΑΣΠ για την κατάληψη στο ΠΑΠΕΙ

Τοποθέτηση ΠΑΣΠ ΠΑΠΕΙ στα «Φοιτητικά Νέα» για την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο

"Η παράταξή μας είναι υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και όσοι προσπαθούν να υιοθετήσουν διαφορετικούς τρόπους δράσης θα μας βρουν απέναντί τους!

Από την μία έχουμε την παράταξη της Π.Κ.Σ., η οποία προσπαθεί να καπηλευτεί τις Γενικές Συνελεύσεις καλώντας τις σε ημερομηνίες που μόνο αυτή και τα μέλη της έχουν ενημερωθεί εγκαίρως. Η Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/10 αποφάσισε την κατάληψη του πανεπιστημίου με μόνο 227 ψήφους υπέρ του πλαισίου της Π.Κ.Σ., από τους 267 συνολικούς ψηφίσαντες, η οποία θεώρησε σωστό να ενημερώσει  το Διοικητικό Συμβούλιο για τις προθέσεις μια ημέρα πριν, την Τρίτη 22/10! Να σημειωθεί πως γνωρίζουμε ότι η Γ.Σ. είναι  το ανώτερο όργανο των φοιτητών, αρκεί η τέλεσή της να πληρεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις, είτε να έχει πάρει πλειοψηφική απόφαση το Δ.Σ. του συλλόγου, είτε ο αριθμός συμμετοχής των φοιτητών να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της φοιτητικής κοινότητας. Απαιτούμενο είναι επίσης να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση όλων των φοιτητών για αυτήν  και όχι μόνο αυτών που στηρίζουν συγκεκριμένες απόψεις! Σε καμία περίπτωση δεν δύναται το 267 να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός αριθμός των φοιτητών του πανεπιστημίου μας, εκθέτοντας έτσι την προχειρότητα της Γ.Σ. και την σκοπιμότητα της μη-ενημέρωσης των υπολοίπων. Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως η θεματολογία με την οποία καλούσε η Π.Κ.Σ. δεύτερη Γενική Συνέλευση ήταν σχεδόν η ίδια με αυτή της πρώτη , συμπεραίνοντας λοιπόν πως  η καθυστερημένη ενημέρωση δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελούσε «σχέδιο» ώστε να περάσει το πλαίσιο της που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την κεντρική καθοδήγηση του κομματικού της φορέα, προσπαθώντας έτσι να χρωματίσει κομματικά το Φοιτητικό Κίνημα εν αγνοία του. Οι ενέργειες αυτές δεν πετυχαίνουν τον στόχο, που είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας και η ουσιαστική αντίσταση στις συντηρητικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο παιδείας, αλλά βάζουν απέναντι την πλειοψηφία των φοιτητών που βλέπουν το πανεπιστήμιο να κλείνει με αυθαίρετες μειοψηφικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Η Π.Κ.Σ. υποστηρίζει επίσης πως η Π.Α.Σ.Π. στήριξε το πλαίσιο της Δ.Α.Π. στην πρώτη Γ.Σ., την ώρα που η παράταξή μας έθεσε προς ψήφιση δικό της αποκλειστικό πλαίσιο το οποίο και ψήφισε.


Από την άλλη έχουμε την παράταξη της Δ.Α.Π., η οποία δείχνει να έχει επιλεκτικό ενδιαφέρον για τις συλλογικές διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17/10, ενώ όλες οι παρατάξεις συμμετείχαν κανονικά στην Γ.Σ., η Δ.Α.Π. υπό τον φόβο κατάληψης εισήλθε πολύ μετά την έναρξη της Γ.Σ. με μόνο σκοπό την εξασφάλιση διεκπεραίωσης της ψυχαγωγικής εκδήλωσής της, στον χώρο του πανεπιστημίου το βράδυ της Παρασκευής 18/10. Το πλαίσιο της αποτελούσε μια φαρσοκωμωδία καθώς υποστήριζε θέσεις άκρα αντίθετες της ιδεολογίας της και του κομματικού της φορέα. Η Ν.Δ. και η Ο.Ν.ΝΕ.Δ., που έκανε πρόσφατα συνέδριο με βασικό σύνθημα των μελών της Δ.Α.Π. την επιστροφή στην κανονικότητα στα πανεπιστήμια (κατάργηση ασύλου, εφαρμογή Ν+2), άραγε είναι ενήμερες πως η Δ.Α.Π.-ΠΑ.ΠΕΙ. υποστήριξε την μη-κατάργηση του ασύλου, την μη-εφαρμογή του νόμου του Ν+2 και την μη-ισοτίμηση των κολεγιακών με των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών απλά και μόνο για να «κερδίσει» την Γ.Σ. ; Άξιο αναφοράς είναι πως η Δ.Α.Π. δεν έθεσε ζήτημα νέας Γ.Σ. ούτε σύγκλησης Δ.Σ. για να κινήσει της διαδικασίες υλοποίησης των τόσο «αγωνιστικών» υποσχέσεών της, εφόσον πέρασε το πλαίσιό της στην Γ.Σ. της 18/10. Το γεγονός αυτό δείχνει την αδιαφορία της Δ.Α.Π. απέναντι στα τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που απασχολούν άμεσα τον Έλληνα φοιτητή  και επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά πως θέλει ένα φοιτητικό σύλλογο αδρανή που δεν θα αποτελεί εμπόδιο στις πρακτικές της κυβέρνησής της.

Η Π.Α.Σ.Π. ως η μόνη δύναμη που προσεγγίζει τις θεματολογίες ορθολογικά από το πλευρό του φοιτητή, ανεπηρέαστη από κομματικές κατευθύνσεις καταδικάζει την στάση των δύο παρατάξεων και προτείνει:

  • Νέα γενική συνέλευση, άμεσα, σε χρονικό διάστημα όμως που θα είναι εφικτή η ενημέρωση του μεγαλύτερου μέρους των φοιτητών και όχι επιλεγμένων ομάδων.
  • Κινητοποίηση και διαμαρτυρία του φοιτητικού μας συλλόγου στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Διάλογος με τις αρχές του Πανεπιστημίου, με μια αναλογική εκπροσώπηση των φοιτητικών παρατάξεων, για διευκρίνηση των θέσεων τους.
  • Δημιουργία κοινού πλαισίου του Φοιτητικού Συλλόγου που θα εκθέτει τις θέσεις του απέναντι στο πολυνομοσχέδιο.

Υπερασπιζόμενοι λοιπόν τις αρχές της δημοκρατίας προωθούμε τον διάλογο πριν προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη πράξη, καλώντας τους φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτόν στις Γ.Σ. και εν συνεχεία μέσω των εκπροσώπων τους σε όλους τους αρμόδιους φορείς (πανεπιστήμιο, υπουργείο παιδείας). Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (όχι του ασύλου εγκληματικότητας), η εφαρμογή του νόμου του Ν+2 και η ισοτιμία των κολεγίων με τα ΑΕΙ σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων, αποτελούν απειλή για το δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου υποβαθμίζοντας την δημόσια παιδεία, ενισχύοντας παράλληλα την ιδιωτικοποίηση της.  Ως Π.Α.Σ.Π. δεν θα επιτρέψουμε η απειλή αυτή να γίνει πράξη, με δράσεις και προτάσεις ουσίας και όχι με αναποτελεσματικές  ενέργειες εντυπωσιασμού."

Απόφαση για κατάληψη στο ΠΑΠΕΙ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr