Διαμαρτυρία φοιτητών σήμερα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πειραιά

Διαμαρτυρία φοιτητών στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πειραιά

Πρόκληση χαρακτηρίζουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος να αναγορεύσει τον Πρόεδρο του Ισραήλ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία, «ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού».

Οπως επισημαίνει το ΜΑΣ, «το εργατικό - λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, διαχρονικά και σταθερά στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσε ασπίδα υπεράσπισης των εβραϊκών πληθυσμών απέναντι σε διωγμούς, πογκρόμ, θηριωδίες, κάθε μορφής έκφραση φασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Σταθερά υπερασπιζόμαστε και μαχόμαστε να ζουν οι λαοί όλου του κόσμου ειρηνικά, αρμονικά, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Για αυτούς τους ίδιους λόγους, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ, που έχει οδηγήσει στον αφανισμό και τη γκετοποίηση του λαού της Παλαιστίνης».


Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρωτοβουλία της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά να αναγορεύσει τον Πρόεδρο του Ισραήλ σε επίτιμο διδάκτορα και αναφέρεται στην παραπομπή στο ισραηλινό στρατοδικείο της Αχέντ Ταμίμι, της 16χρονης Παλαιστίνιας που έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και βαρβαρότητα απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

«Το ΜΑΣ καταγγέλλει παράλληλα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που όχι απλά ανέχεται αλλά στηρίζει αυτό το έγκλημα, αφού αρνείται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, οργανώνει δεκάδες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον ισραηλινό στρατό κατοχής. «Η χώρα μας μαζί με το Ισραήλ γίνεται σημαιοφόρος της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που εξαπολύει πολέμους ενάντια σε δεκάδες λαούς, όπως στη Συρία, το Ιράκ και αλλού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια από όλο τον κόσμο και απαιτούμε:

  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι! Τιμάμε τον αγώνα αντίστασης και ζωής που δίνουν χιλιάδες λαού και νεολαίας στην Παλαιστίνη, κάνουμε επίτιμο μέλος του συλλόγου μας τη 16χρονη Παλαιστίνια.
  • Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι!
  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα επικίνδυνα σχέδια που αφορούν την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Την απόφαση του Πανεπιστημίου Πειραιά καταδικάζουν οι Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής, Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Ναυπηγών, Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ».

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναγορεύτηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, σε τελετή την Τετάρτη, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Εξέφρασε την επιθυμία του Ισραήλ για σταθερή συνέχεια των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων σε όλους τους τομείς «όχι μόνον στον πολιτικό και στρατιωτικό», «ούτε από θέση ισχύος», αλλά από «εγγύτητα και φιλία».

«Το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά, ακόμα και αφού τελειώσει ο μαραθώνιος που κάνετε με επιτυχία», δήλωσε ο τιμώμενος Ισραηλινός Πρόεδρος μετά την αναγόρευσή του.

Κατά την αναγόρευσή του οι καθηγητές Μιχάλης Σφακιανάκης και Αριστοτέλης Τζιαμπίρης υπογράμμισαν ότι στο πρόσωπο του κ. Ρίβλιν «τιμούμε τον εκπρόσωπο της ελληνο-ισραηλινής φιλίας».

Η ομιλία του κ. Ρίβλιν ήταν θερμή, με αναφορές στις ομοιότητες των δύο «μικρών» και «αδελφών» χωρών και λαών, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στον Σεφέρη από τον οποίο δανείστηκε στίχους, στην ελληνική γλώσσα, στην Ακαδημία του Πλάτωνα, αλλά και στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Περνώντας από το παρελθόν, είπε ότι «αν και καήκαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ιστορική μας πατρίδα» και αναφερόμενος στο σήμερα, μίλησε για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Ισραήλ και ειδικά στην καινοτομία: «Αυτή τη γνώση που την αποκτήσαμε γιατί την είχαμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, θέλουμε να τη μοιραστούμε με την Ελλάδα, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, παντού, όχι μόνον στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», είπε.

Παρομοίασε το άθλημα του Μαραθωνίου με τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, λέγοντας ότι «ο Μαραθώνιος είναι δοκιμασία και θέληση. Ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» και έκλεισε την ομιλία του με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά και αφού τελειώσει ο Μαραθώνιος με επιτυχία».

«Δάσκαλο πολιτικού ήθους», χαρακτήρισε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Μιχάλης Σφακιανάκης τον κ. Ρίβλιν, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του «τιμούμε την ελληνο-εβραϊκή φιλία που έχει ιστορικό βάθος 2500 χρόνων».

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, ο οποίος παρουσίασε την προσωπικότητα του τιμώμενου, τόνισε τη «σημαντική προσφορά του στα διεθνή ζητήματα, τη δημοκρατία, την ειρήνη» και πρόσθεσε ότι τιμούμε στο πρόσωπό του «το κράτος και τον λαό του Ισραήλ και τον εκπρόσωπο της ελληνοισραηλινής φιλίας».

Δανείστηκε μάλιστα μια φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, σύμφωνα με την οποία «κανένα άλλο έθνος εκτός από το ελληνικό και το εβραϊκό δεν άφησαν τόσο ισχυρό αποτύπωμα» και πρόσθεσε ότι «καμιά πόλη δεν έχει προσφέρει τόσα όσα η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ».

Ο κ. Τζιαμπίρης υπενθύμισε ότι σήμερα είμαστε 4 ημέρες μετά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, την 27η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι «το δράμα των Εβραίων είναι μέρος της ιστορικής μας μνήμης».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Παιάτ. 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ από χρήστες ναρκωτικών ανάμεσα σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr