Πόλος έλξης Φοιτητών του εξωτερικού το Πανεπιστήμιο Πατρών

Πόλος έλξης Φοιτητών του εξωτερικού το Πανεπιστήμιο Πατρών

Την φετινή χρονιά φοιτητές από 21 Πανεπιστήμια του κόσμου κάθονται στα έδρανα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της αχαϊκής πρωτεύουσας και της Δυτικής Ελλάδας, είναι στην τρίτη θέση πανελλαδικά ως προς τον αριθμό των μετακινούμενων μελών και δεύτερο σε αριθμό συνεργαζόμενων χωρών.

Οι φοιτητές που ήρθαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών από ξένα πανεπιστήμια φέτος έφτασαν τους 90, οι σπουδαστές του που μετακινήθηκαν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω του Erasmus έφτασαν τους 186, ενώ για πρακτική άσκηση ο αριθμός των φοιτητών που πήγαν σε χώρες του εξωτερικού έφτασε τους 115.


Εξάλλου, πέρα από την κινητικότητα μέσω του προγράμματος Erasmus που αφορά ήδη 30 ευρωπαϊκές χώρες (με 400 σχεδόν διαϊδρυματικές συμφωνίες), το Πανεπιστήμιο Πατρών με το νέο πρόγραμμα προχώρησε σε επιστημονικές συνεργασίες με 34 συνολικά ξένα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστήμια, τα οποία προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών με την επιστημονική επικοινωνία που έχει αναπτύξει με αντίστοιχα ιδρύματα, αλλά και το κύρος που έχει στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, θα μπορούσε να έλκει έναν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών για σπουδές, σε προπτυχιακό, αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέροντας και τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.  

Σε πανελλήνιο επίπεδο σύμφωνα με στοιχεία η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, αφού σε συνδυασμό με την μείωση της αντίστοιχης εκροής Ελλήνων φοιτητών προς τα ξένα πανεπιστήμια (φτάνει το 9%), θα μπορούσε να προσελκύσει εισοδήματα που ετησίως θα έφταναν τα 1,8 δις.  

Το όλο θέμα είναι όμως ζήτημα κυρίως κεντρικής πολιτικής, παρά του κάθε Πανεπιστημίου ξεχωριστά και έχει άμεση σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας.

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr