Πανεπιστήμιο Πατρών: Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά τους φοιτητές μας

Πανεπιστήμιο Πατρών: Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά τους φοιτητές μας

«Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά τους φοιτητές μας» λένε οι διοικήσεις των σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών και η πρυτανική αρχή διεκδικώντας, μέχρι να αλλάξουν οι επικρατούσες συνθήκες, να μειωθεί ο αριθμός των εισαχθέντων.

Η μειωμένη χρηματοδότηση, τα δεκάδες κενά μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και οι περιορισμένοι χώροι των εργαστηρίων και γενικότερα των υποδομών περιορίζουν τις δυνατότητες της επαρκούς εκπαίδευσης. Φέτος σύσσωμοι οι πρυτάνεις των μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας ζήτησαν να μειωθούν οι εισαχθέντες της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.


Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών μπορείτε να την δείτε εδώ.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημίων διότι δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε στους φοιτητές το επίπεδο σπουδών που θέλουμε και πρέπει να τους παρέχουμε» δήλωσε στην «ΠτΚ» η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Ειδικότερα εξηγεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η δραματική μείωση των μελών ΔΕΠ. «Από το 2009 έως σήμερα αφυπηρετούν 35 άτομα τον χρόνο, οπότε οι ελλείψεις δεν είναι εύκολο να καλυφθούν. Γι' αυτό και πάγιο αίτημα όλων των πανεπιστημίων είναι να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών διότι δεν μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε σωστά. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι έχουμε και τις μετεγγραφές, οι οποίες αυξάνουν κατά πολύ τον αριθμό των φοιτητών μας. Σαν Πανεπιστήμιο Πατρών τα τελευταία δύο χρόνια καλύψαμε σχεδόν όλες τις αιτήσεις, αλλά δεν μπορούμε από 'δω και πέρα να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς».

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, η κ. Κυριαζοπούλου σημειώνει ότι φέτος έγιναν δεκάδες προσλήψεις από το υπουργείο Παιδείας και δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Παιδείας επιπλέον θέσεις για τα ιατρικά τμήματα αλλά «τα κενά είναι τόσα που πολύ δύσκολα θα καλυφθούν διότι είχαν χρόνια να γίνουν προσλήψεις. Επίσης, είμαστε σε μία συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις όσων αφυπηρετούν, ώστε να μην προστίθενται επιπλέον κενά».

Για την επόμενη χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών ζήτησε οι νεοεισαχθέντες να μην ξεπεράσουν τους 2.057. «Ζητήσαμε απ' όλα τα τμήμα και μας έστειλαν τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχτούν και που μπορούν να εκπαιδεύσουν τη νέα χρονιά και βάσει των στοιχείων αυτών καταθέσαμε τη σχετική πρόταση στο υπουργείο» μας είπε η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, προσθέτοντας πως: «Αυτό γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 10-15 χρόνια και ζητάμε να μην αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων. Δυστυχώς όμως, καμία πολιτική ηγεσία δεν το έχει κάνει αποδεκτό. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου όταν καθορίζει άλλος τον αριθμό των φοιτητών που θα παίρνει».

Πέραν των παραπάνω, η κ. Κυριαζοπούλου ανέφερε τη μείωση των κονδυλίων που χορηγεί το υπουργείο προς τα Πανεπιστήμια. «Η οικονομική μας κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε την γενικότερη δυσκολία που υπάρχει στη χώρα μας. Προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα κι εξακολουθώ να έχω το πάγιο αίτημα για χορηγούς. Υπάρχουν άνθρωποι και επιχειρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια να σταθούν στο ύψος τους, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα παρά την οικονομική κρίση».

ΣΧΟΛΕΣΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ460
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ577
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ150
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ490
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ380

Οι σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών κατέγραψαν τις δυνατότητες εκπαίδευσης νέων φοιτητών που έχουν τα τμήματά τους και ζητούν τη νέα χρονιά να εισαχθούν οι παραπάνω αριθμοί φοιτητών.

Περισσότερα νέα που αφορορούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr