Το Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα Open Library of Humanities

Το Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα Open Library of Humanities

Πιο συγκεκριμένα το Open Library of Humanities (OLH) είναι μια μεγάλη πλατφόρμα περιοδικών, ένας χώρος διεπιστημονικός, προσανατολισμένος στην ποιότητα και με ισχυρή εφαρμογή της ομότιμης κρίσης (peer-review) των εργασιών.

Φιλοξενεί μια σειρά από υφιστάμενα και νέα περιοδικά, τα οποία, όχι μόνο δέχονται υποβολές εντός πλήρους ακαδημαϊκής αυτονομίας, αλλά το περιεχόμενό τους μπορεί να βρίσκεται υπό διασταυρούμενη επιμέλεια, δηλαδή από ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό ενός άλλου περιοδικού.


Το κυριότερο προσόν της προσέγγισης του OLH είναι ότι δεν επιβάλλονται χρεώσεις στον συγγραφέα όταν αυτός επιθυμεί να δημοσιεύσει σε κάποιο από τα περιοδικά του, τα οποία, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, είναι Ανοικτής Πρόσβασης.

Μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο των περιοδικών του OHL στη διεύθυνση https://www.openlibhums.org/site/journals/.

Το OLH ακολουθεί μια ευρεία, χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση των ανθρωπιστικών επιστημών, από τις κλασικές σπουδές, τις θρησκευτικές σπουδές και τη θεολογία, τη σύγχρονη γλωσσολογία και τη λογοτεχνία έως την πολιτική φιλοσοφία, την κριτική, τη νομική επιστήμη, την ανθρωπολογία, την κριτική θεωρία, τις πολιτισμικές σπουδές, τον κινηματογράφο, τα πολυμέσα κλπ.

Ο καθηγητής Martin Paul Eve, ιδρυτής και διευθύνων ακαδημαϊκών υποθέσεων του OLH, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στην OHL: «Είμαι ενθουσιασμένος που το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που εντάχθηκε στο μοντέλο του Open Library of Humanities. Σε όλο τον κόσμο, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εδραιώνουν μια νέα διαδρομή προς την 'χρυσή' Ανοικτή Πρόσβαση στα γνωστικά αντικείμενα των ανθρωπιστικών επιστημών. Με τη βοήθεια των Πανεπιστημίων, όπως αυτό της Πάτρας, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς συγγραφικά τέλη."

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr