Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου που κατέκτησε την Σίλικον Βάλεϊ - Πελάτες του η Nokia και η Intel

Ο Δημήτρης Γλέζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Transifex, που προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, προσηλυτίσθηκε μικρός στην ψηφιακή επανάσταση.

Ως φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, έφτιαξε τον δικτυακό τόπο του τμήματος, ενώ παράλληλα δούλευε στον ιδιωτικό τομέα ως προγραμματιστής, όπως γράφει στην Καθημερινή ο Γιάννης Παλαιολόγος.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με αντικείμενο την εφαρμογή της ασαφούς λογικής (fuzzy logic) σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, ήταν δραστήριος στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού και ιδιαίτερα στο λειτουργικό σύστημα Fedora.


«Εκείνη την εποχή είχε περίπου 10 εκατ. χρήστες, 1.000 μεταφραστές και περίπου 300 προγραμματιστές – σχεδόν όλοι εθελοντές», δηλώνει ο κ. Γλέζος. «Η συνεργασία μεταξύ των μεταφραστών και των προγραμματιστών ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Οι μεν δεν ήθελαν να μπλέκουν με τεχνικά ζητήματα, οι δε αδυνατούσαν να διαχειριστούν οτιδήποτε αφορούσε τη γλώσσα».

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Transifex, ένα καινοτόμο λογισμικό που διευκολύνει εντυπωσιακά την κοπιαστική αυτή διαδικασία και που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στις τάξεις του ελεύθερου λογισμικού. Το 2009, ο κ. Γλέζος συμμετείχε στο πρόγραμμα Summer of Code της Google, όπου ανέπτυξε περαιτέρω την ιδέα, εγκατέλειψε το διδακτορικό του και ίδρυσε την εταιρεία του (η αρχική ονομασία της οποίας ήταν Indifex) στην Πάτρα.

«Από τους πρώτους μας πελάτες ήταν η Intel και η Νokia», αφηγείται ο νεαρός –μόλις 32 ετών σήμερα– επιχειρηματίας. «Υπήρχε μεγάλη ζήτηση γι’ αυτό που προσφέραμε». Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, η εταιρεία έχει μετακομίσει από την Πάτρα στην Αθήνα και έχει ανοίξει γραφείο στη Σίλικον Βάλεϊ – απ’ όπου μίλησε ο κ. Γλέζος.

Εχει πελάτες από 30 και πλέον χώρες, οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται σε 17.000 εγχειρήματα με 170.000 χρήστες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr