Ψήφισμα Φ.Σ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών για την εξεταστική και την επαναλειτουργία του Τμήματος

Ψήφισμα Φ.Σ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών για την εξεταστική και την επαναλειτουργία του Τμήματος

Πανεπιστήμιο Πατρών: Το ψήφισμα του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 10/5 για την επερχόμενη εξεταστική και για τον σχεδιασμό επαναλειτουργίας του Τμήματος. Το ψήφισμα που πέρασε στο διοικητικό συμβούλιο, κατατέθηκε από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Αναλυτικά το ψήφισμα:


Στις 29 Απριλίου 2020, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νiκη Κεραμέως παρουσίασε το Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων για την Παιδεία. 

Στο σχέδιο αυτό παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες για την επαναλειτουργία των ΑΕΙ: 

• Συνέχιση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας έως το τέλος του ακαδημαϊκού εξαμήνου. 

• 25 Μαΐου: Επανεκκίνηση αποκλειστικά κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων / επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/ εργαστηριακών.

• Εξετάσεις Θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τον τρόπο διεξαγωγής τους. 

• Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά 

• Βιβλιοθήκες: Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους 

Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό θεωρούμε απαραίτητη την λήψη μέτρων και την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδιασμού από το Τμήμα μας, για την προστασία της ακαδημαϊκής κοιvότητας και την ομαλή επαναλειτουργία των Κλινικών/Εργαστηριακών Ασκήσεων και την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους. Οι προτάσεις μας αφορούν τέσσερις άξονες: (Ι.) Κλινικές Ασκήσεις, (ΙΙ.) Εργαστηριακές Ασκήσεις, (ΙΙΙ.) Εξεταστική Περίοδος και (ΙV.)Βιβλιοθήκη Τμήματος-Συγγράμματα. 

Πιο συγκεκριμένα: 

Ι. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ε' ΚΑΙ ΣΤ' ΕΤΟΥΣ 

Όσον αφορά τις Κλινικές Ασκήσεις προτείνουμε:

Εκ περιτροπής διεξαγωγή σε υπο-ομάδες ανά Ομάδα-Κλινική Ασκηση (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή / Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και αντίστροφα) και 2 επιμέρους υπο-ομάδες ανά ημέρα - δύο βάρδιες ημερησίως ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των παρόντων φοιτητών της Κλινικής Άσκησης, με την διεξαγωγή εκπαιδευτικής επίσκεψης σε ύλες τις βάρδιες και συμμετοχή στην κλινική πρακτική κανονικά, από την επίβλεψη μέλους ΔΕΠ. 

Ενημέρωση των φοιτητών για το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί με την επαναλειτουργία του Τμήματος. σε ποια Κλινική θα ασκηθεί η κάθε Ομάδα και ποιος ο υπολειπόμενος χρόνος για κάθε Κλινική Ασκηση

Δωρεάν παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια κ.ά.) σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, κατά την είσοδο τους στο ΠΓΝΠ, καθημερινά. Αποστολή αιτήματος στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον Δήμο Πατρών και στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών. 

• Τα εκπαιδευτικά μαθήματα, ενημερώσεις, σεμινάρια και φροντιστήρια να γίνονται για όλη την ομάδα εξ αποστάσεως, μέσω Skype (or Business ή άλλης υποδομής που προσφέρεται, κάθε απόγευμα, ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός σε αίθουσα/ αμφιθέατρo Κλινικής ή στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ. 

• Οι εφημερίες να μειωθούν, ώστε να μειωθεί και ο αριθμός των φοιτητών ανά εφημερία. Να αξιοποιηθεί και η Γενική Εφημερία του Σαββάτου, σε δύο βάρδιες. Στις εφημερίες, να υπάρχει λίστα με τους εφημερεύοντες φοιτητές, ώστε να αποτραπεί η παρουσία μη εφημερευόντων φοιτητών στους χώρους του ΠΓΝΠ. 

Αποφυγή συμμετοχής φοιτητών στο Τμήμα Διαλογής (Trίage)- Ταχείας Διακίνησης (Fast Track) των ΤΕΠ του ΠΓΝΠ. 

Ειδική μέριμνα για τους φοιτητές των ευπαθών ομάδων, καθώς και εκείνων των φοιτητών όπου μέλος της οικογένειάς (όπου και διαμένουν μαζί στην Πάτρα) ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (διευκρίνιση, δεν αναφερόμαστε σε απαλλαγή αλλά σε ειδική μέριμνα). 

Μείωση των προβλεπόμενων εβδομάδων διάρκειας της κάθε Κλινικής Άσκησης. 

Επανασχεδιασμός του πλάνου λειτουργίας του ΠΓΝΠ για COVID-19. 

• Να επαναλειτουργήσουν πλήρως και αυτοτελώς η ΩΡΛ Κλινική και η Οφθαλμολογική Κλινική 

Κοινή ημερομηνία λήξης των Κλινικών Ασκήσεων σε όλα τα Τμήματα Ιατρικής των Ελληνικών ΑΕΙ, αίτημα για έλεγχο εφαρμογής αποφάσεων συνεδρίασης Προέδρων Ιατρικών Σχολών για κοινή πολιτική αναπλήρωσης των Κλινικών Ασκήσεων. 

Κοινή ημερομηνία έκδοσης και παράδοσης βεβαίωσης περάτωσης Σπουδών και καθορισμός κοινών ημερομηνιών Ορκωμοσίας για τους τελειόφοιτους σε όλα τα Τμήματα Ιατρικής των Ελληνικών ΑΕΙ. 

• Να δίνεται στους φοιτητές της δεύτερης ημερήσιας βάρδιας και στους εφημερεύοντες φοιτητές δωρεάν σίτιση από το ΠΓΝΠ. 

Ύπαρξη γραπτών οδηγιών για μέτρα πρόληψης και αποστολή τους στα email των φοιτητών. Τοποθέτηση Αφισών Ενημέρωσης για μέτρα πρόληψης εντός του ΠΓΝΠ. 

Διοργάνωση Διάλεξης μέσω του Skype for Business, από το Τμήμα Λοιμώξεων της Παθολογικής Κλινικής, για ενημέρωση για μέτρα πρόληψης από τους φοιτητές εντός του ΠΓΝΠ. 

Έκδοση δελτίου ενημέρωσης/οδηγιών από τη Διεύθυνση κάθε Κλινικής. Να καθοριστούν με ακρίβεια οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις και να υπάρξει λεπτομερής κατανομή των φοιτητών στις Μονάδες και τα Τμήματα της κάθε Κλινικής. 

• Διενέργεια γραπτών εξετάσεων για τις Κλινικές Ασκήσεις μόνο στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου σε μικρές ομάδες και διενέργεια προφορικών εξετάσεων ανά 2 φοιτητές. 

• Οι εξετάσεις των Πτυχιακών να γίνουν κανονικό. Να προγραμματιστεί και η επαναληπτική εξέταση όλων των Πτυχιακών. 

Είσοδο των Φοιτητών Ιατρικής μόνο από την Κεντρική Είσοδο του ΠΓΝΠ και καθημερινή θερμομέτρησή τους. 

Έλεγχο των εισερχόμενων φοιτητών στο ΠΓΝΠ μέσω βεβαίωσης σπουδών από το Τμήμα, που να πιστοποιεί το έτος Σπουδών (Ε' και ΣΤ') ή έγγραφο από τη Διεύθυνση της Κλινικής, ως άδεια εισόδου. 

Δωρεάν έλεγχο (test) για covid-19 σε φοιτητές Ιατρούς, όπως σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικά του ΠΓΝΠ 

• Ειδική μέριμνα για φοιτητές που ανήκουν στις κατηγορίες "Μόνιμοι Κάτοικοι Εξωτερικού" και "Αλλοδαποί/ Αλλογενείς". 

Μη λήψη απουσιών σε φοιτητές που ενημερώνουν τη Διεύθυνση της Κλινικής για εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων

• Ειδική μέριμνα για φοιτητές που επιβεβαιωμένα νοσούν με COVID-19. 

• Μέριμνα για καθορισμό συγκεκριμένου χώρου σε κάθε Κλινική, για ασφαλή φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των φοιτητών Ιατρικής. 

ΙΙ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΤΩΝ  

Ανακοίνωση προγράμματος σχετικό με τον αριθμό των εργαστηρίων που θα υπάρξει αναπλήρωση. Σε περίπτωση απόφασης για μη αναπλήρωση τώρα, να βγει ανακοίνωση για το πότε θα γίνουν οι αναπληρώσεις 

Δημιουργία επιπλέον υπ-ομάδων φοιτητών για τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και της ποσόστωσης φοιτητή ανά τ.μ. αίθουσας/εργαστηρίου —Διαίρεση των ομάδων σε υποομάδες. 

Απολύμανση σε όλους τους χώρους των Κτηρίων Προκλινικών Λειτουργιών, Κλινικών Λειτουργιών και Αμφιθεάτρων-Βιβλιοθήκης (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης). 

• Να γίνουν άμεσα άλα τα θεωρητικά μαθήματα στις «Κλινικές Δεξιότητες» για τα προκλινικό έτη και να γίνει αναπλήρωση των πρακτικών στο επόμενο εξάμηνο yια όλους τους φοιτητές. 

Προμήθεια και τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων σε όλες τις εισόδους όλων των Κτηρίων του Τμήματος.

 Προμήθεια και τοποθέτηση σαπουνιού και χαρτιών υγιεινής σε όλους τους χώρους Υγιεινής του Τμήματος.

Δωρεάν παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (μάσκα και γάντια) σε όλους τους φοιτητές Ιατρικής, κατά την είσοδό τους σε Κτήριο του Τμήματος, για διεξαγωγή Εργαστηριακής Άσκησης.

 Μη λήψη απουσιών σε φοιτητές που ενημερώνουν τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου ή τον Υπεύθυνο Εργαστηριακής Άσκησης, για εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων.

 Ειδική μέριμνα για φοιτητές που επιβεβαιωμένα νοσούν με COV1D-19.

• Ειδική μέριμνα για φοιτητές που ανήκουν στις κατηγορίες "Μόνιμοι Κάτοικοι Εξωτερικού" και "Αλλοδαποί/ Αλλογενείς". 

ΙΙΙ. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 

Δημιουργία και κοινοποίηση αναλυτικού προγράμματος Εξεταστικής Περιόδου Εαρινού Εξαμήνου, από 15/6 έως και 27/7. 

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο η διεξαγωγή Εξετάσεων ηλεκτρονικά. Εξέταση σε μικρές ομάδες για αποφυγή τεχνικών προβλημάτων. Νο υπάρξει δέσμευση για σύστημα αδιάβλητο και αντικειμενικού τρόπου εξέτασης και η αναγκαία ταυτοπροσωπία των φοιτητών που εξετάζονται. Να υπάρξει δέσμευση για επαναληπτική εξέταση για όσους αντιμετωπίσουν τεχνικό ζήτημα. Η εξέταση να είναι ομογενοποιημένη για άλλα τα μαθήματα (Πολλαπλής επιλογής. Συμπλήρωση κενών, Σωστό/Λάθος). Η διάρκεια των εξετάσεων οο είναι μικρή (μία ώρα) και πρόβλεψη για χρόνο (15 λεπτών για προετοιμασία). Τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται αμέσως στον εξεταζόμενο φοιτητή. 

Σε περίπτωση εξ αποστάσεως εξετάσεων, να υπάρξει εκπαίδευση για τις εξετάσεις αυτές και όλο το υποστηρικτικό υλικό για τη λειτουργία του συστήματος. Ανάλογη εκπαίδευση σε όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, για να μπορούν να λύσουν τυχόν προβλήματα. 

• Να υπάρξει φόρμα (μέσω Google Form) για να δηλωθεί ο πραγματικός αριθμός εξεταζόμενων και να χωριστούν αναλόγως σε ομάδες, ώρες ή και ημέρες. Ανακοινώσεις και στην ιστοσελίδα της Σχολής. 

• Να εξεταστεί το ενδεχόμενο για εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης, όπως Ερευνητικές Εργασίες. 

• Έναρξη Εξεταστικής Περιόδου Εαρινού Εξαμήνου, μετά την ολοκλήρωση της κατ' οίκού παράδοσης συγγραμμάτων (15/06/2020). Πρόταση για τροποποίηση της Δήλωσης για άσους φοιτητές έχουν Κλινικές Ασκήσεις. 

• Η ύλη των εξετάσεων να είναι μόνο πάνω στο υλικό που υπάρχει σε όλους τους φοιτητές στο Ε-CLASS. Να αναρτηθούν ενδεικτικές απαντήσεις για τα θέματα των εξετάσεων με παραπομπές στο εν λόγω υλικό. 

Πλήρης Εξεταστική (Διπλή Εξεταστική) Περίοδος Εαρινού Εξαμήνου για τους φοιτητές το ΣΤ΄ έτους (όπως συμβαίνει σε άλλες Ιατρικές Σχολές) — Ανάλογη απόφαση και για τους Επί Πτυχίω φοιτητές. 

Διεξαγωγή Πτυχιακής Εξεταστικής και της Επαναληπτικής Εξέτασης των Πτυχιακών μαθημάτων. 

Σε απόφαση για τη διεξαγωγή δια ζώης εξετάσεων: Τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων και της ποσόστωσης φοιτητή ανά τ.μ., σε κάθε μάθημα και σε κάθε αίθουσα, για την εξέταση. Αερισμός σε κάθε αίθουσα πριν από κάθε εξέταση. 

Ειδική μέριμνα για φοιτητές που επιβεβαιωμένα νοσούν με CΟVΙΟ-19. 

Ειδική μέριμνα για φοιτητές που ανήκουν στις κατηγορίες «Μόνιμοι Κάτοικοι Εξωτερικού» και «Αλλοδαποί/ Αλλογενείς» 

IV. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Να επαναλειτουργήσει μόνο ο χώρος Αναγνωστηρίου της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, με αφαίρεση καθισμάτων και θέσπιση μέγιστου αριθμού φοιτητών εντός (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης). 

Ύπαρξη δυνατότητας αλλαγής της δήλωσης συγγραμμάτων για τους φοιτητές που θα επιστρέψουν σε διεύθυνση διαφορετική από αυτήν που είχαν δηλώσει για παραλαβή των συγγραμμάτων τους 

• Να υπάρξει αίτημα προς τον «ΕΥΔΟΞΟ» για σχεδιασμό της διαδικασίας επιστροφής συγγραμμάτων — Θέσπιση ημερομηνιών και ωραρίου για επιστροφή συγγραμμάτων στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Να αποσταλεί: 

• στον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή κ. Δ. Γούμενο, 

• σε όλα τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr