Φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με τους γιατρούς

Φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με τους γιατρούς

«Αρκετές ήδη εβδομάδες βρισκόμαστε στην πρωτόγνωρη συνθήκη που έχει επιβάλλει η πανδημία του Covid-19 και στην πιο κρίσιμη ίσως φάση για την αντιμετώπισή του. Στη φάση που θα κριθεί το αν η αύξηση των κρουσμάτωνδεν θα υπερκαλύψει τις δυνατότητες αντιμετώπισης του ΕΣΥ, ώστε να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων», εξηγούν στην ανακοίνωση τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Πάτρας.

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων:


«Στη χώρα μας, η κρίση, οι πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων και τα μνημόνια συρρίκνωσαν και αποπτώχευσαν το δημόσιο σύστημα υγείας και έχουν οδηγήσει του νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό καθαριότητας και όλους όσους είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, να δίνουν τη μάχη χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. 

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και σωματείων νοσοκομειακών γιατρών για έλλειψη σε βασικά μέσα ατομικής προστασίας,  για μέσα ατομικής προστασίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, για έλλειψη στον απαραίτητο εξοπλισμό και σε κλίνες ΜΕΘ και για υποστελέχωση και έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό.

Η κυβέρνηση και Υπουργεία προσπαθούν να “μπαλώσουν“ την κατάσταση είτε με ελάχιστες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με ημερομηνία απόλυσης και δωρεές είτε κάνοντας λόγο για ατομική ευθύνη ισομοιρασμένη σε όλους κρύβοντας το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υποκρισίας και επικινδυνότητας, η προσπάθεια εκκένωσης των φοιτητικών εστιών εν μέσω καραντίνας, που αποτελεί υγειονομική βόμβα όπως καταγγέλουν η ΟΕΝΓΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι. 

Παρ’ όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης και της συναινετικής αντιπολίτευσης δεν γίνεται να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση. Είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη ελάχιστων ΜΕΘ για τα περιστατικά Covid-19.  Κάνει «δώρα» στα ιδιωτικά θεραπευτήρια την ίδια ώρα που οι υπάρχουσες ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι γεμάτες από άλλα περιστατικά. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση (δηλαδή από 800 στα 1600 ευρώ ημερησίως!) στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φέρουν ακέραια την ευθύνη για την έλλειψη ΜΑΠ και ειδικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που οδηγεί συνεχώς γιατρούς να νοσούν και να βγαίνουν εκτός μάχης. Έχουν φροντίσει για την διάλυση της πρωτοβάθμιας Υγείας. Και όταν οι υγειονομικοί κινητοποιούνται για να φωνάξουν για τα αυτονόητα, η απάντηση είναι η παρουσία αστυνομικών και περιπολικών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τους υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία δώσαμε από κοινού μια πρώτη απάντηση για αλληλεγγύη και επιβίωση. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Θωρακίζοντας το ΕΣΥ, παλεύουμε για την υγεία όλων.

Απαιτούμε:

  • Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Στελέχωση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Εφοδιασμός όλων των υγειονομικών με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
  • Πλήρης επίταξη ανευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Άμεσο άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (κενών και νέων) και στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό. . Άμεση μαζική αγορά αναπνευστήρων ώστε θέσεις ΜΑΦ να μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ.
  • Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Αύξηση της δυνατότητας των διαγνωστικών τεστ με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι αδιάγνωστος.
  • Καμία έκθεση εργαζόμενου σε κίνδυνο. Παροχή προστασίας στους εργαζομένους με ευθύνη της εργοδοσίας. Αποσυμφώρηση των χώρων εργασίας.
  • Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες (άποροι, άστεγοι φυλακισμένοι, πρόσφυγες) με αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Να κλείσουν τωρα τα στρατόπεδα συγκέντωρσης προσφύγων.
  • Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση ανάκληση των απολύσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Καμία χαμένη άδεια – μισθός – ένσημο. Καμία περικοπή στους μισθούς και στις συντάξεις.

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Φιλολογίας, Σ.Τ.Ε.Φ, Σ.Ε.Υ.Π»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr