Το Πανεπιστήμιο Πατρών φτιάχνει ασπίδες προσώπου για γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Πανεπιστήμιο Πατρών: «Πως καταφέραμε να κατασκευάσουμε μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό»

Πανεπιστήμιο Πατρών: To Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών φτιάχνει ασπίδες προσώπου για τους Ανθρώπους της "Πρώτης Γραμμής".

Συνεργασία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.


Η διαθεσιμότητα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (personal protective equipment/PPE) για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται εναντίον του κορωνοϊού είναι πλέον αρκετά περιορισμένη όχι μόνο στα Ελληνικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα αλλά και σε αυτά της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Όπως μπορεί να παρατηρηθεί από επίσκεψη Ιατρικών Διαδικτυακών τόπων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διεθνώς εκφράζει την αγωνία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Παίρνοντας έναυσμα απο αναλογες πρωτοβουλιες στην Βορεια Ελλαδα (Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και Διεθνές Πανεπιστήμιο) κατόπιν επικοινωνίας του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και διευθυντή του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ κου Μάρκου Μαραγκού με τον καθηγητή κο Κωνστ/νο Γαλιώτη, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε άμεση ανταπόκριση για τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικής προσωπίδας (Face Shield).

Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν τα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας & Προηγμένων Υλικών (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Συνθέτων & Νανοδομημένων Υλικών (ITE/ IEXMH) του καθηγητή Κώστα Γαλιώτη και η εταιρεία ADRINE με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Δρ. Παναγιώτης Παππάς, Δρ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος).

Το εγχείρημα αυτό έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της έλλειψης προμηθευτών και υλικών και περιορισμού των μετακινήσεων. H συμμετοχή και η συμβολή όλων θα είναι καθοριστική για την έκβαση του αγώνα εναντίον του κορωνοϊού.

"Πως καταφέραμε να κατασκευάσουμε μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό"

«Είναι ενθουσιασμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με τις προστατευτικές ασπίδες προσώπου που έχουμε εκτυπώσει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και αυτό για εμάς είναι μία μεγάλη ηθική ικανοποίηση», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, καθηγητής επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, «έχουν ήδη παραδοθεί έξι προστατευτικές ασπίδες προσώπου και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμες άλλες 24».

Αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, περιγράφει: «Με πήρε τηλέφωνο, έπειτα από δική του πρωτοβουλία, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγος, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος γνώριζε ότι εμείς ασχολούμαστε με παραγωγή υλικών και μας ζήτησε, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε, φτιάχνοντας μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».

«Εμείς», συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, «ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με την τρισδιάστατη εκτύπωση, ενώ παράλληλα, δύο μεταδιδακτορικοί συνεργάτες μου έχουν ιδρύσει στο επιστημονικό πάρκο Πατρών μία νεοφυή επιχείρηση για να τυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα και προϊόντα».

Ως εκ τούτου, προσθέτει, «ήμασταν έτοιμοι να κινητοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να τυπώσουμε τις προστατευτικές ασπίδες».

Όσον αφορά το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι προστατευτικές ασπίδες προσώπου, ο καθηγητής περιγράφει:

«Το υλικό αυτό έχει δύο κομμάτια. Το υλικό της επάνω βάσης που το κρατάει, το οποίο είναι πολύπλοκο και θέλει τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι από πολυγαλακτικό οξύ. Πρόκειται για ένα θερμοπλαστικό που ανακυκλώνεται και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως υλικό. Έχει πολύ καλές ιδιότητες και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει διαχειρίσιμο μέσα από τρισδιάστατη εκτύπωση».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «μπορεί κάποιος να αγοράσει τμήματα από αυτό το υλικό σε μεγάλες ποσότητες, διότι είναι αρκετά φθηνό».

«Το δεύτερο υλικό», προσθέτει, «είναι μία διαφάνεια τύπου οξικής κυτταρίνης», ενώ όπως επισημαίνει, «αυτές οι προστατευτικές ασπίδες μπορούν να καθαρισθούν και να απολυμανθούν».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχω πει του κ. Μαραγκού ότι ή θα πλένουν κάθε βράδυ τη ζελατίνα και το στήριγμα, ή θα βάλουν το στήριγμα μέσα στο φούρνο, στους 80 βαθμούς Κελσίου, για να σκοτώνεται ο κορονοϊός.»

«Αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό,» συνεχίζει, «μπορούν να πετάξουν τη ζελατίνα και εμείς θα τους προμηθεύουμε ανταλλακτικό».

  

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr