Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»: Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού του Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.  Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου  για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό.

Το Πανεπιστήμιο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν την αίτησή τους έντυπα ή ηλεκτρονικά από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2020. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Τον συντονισμό της δράσης έχει το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Στοιχεία επικοινωνίας: 2610-99 66 30, 2610-96 90 46, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΑ «TOP UNIVERSITIES BY TOP GOOGLE SCHOLAR CITATIONS» ΤΗΣ WEBOMETRICS

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Webometrics http://www.webometrics.info/en/transparent τέλη Ιανουαρίου 2020, το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει την 399η   θέση σε παγκόσμιο επίπεδο (417η θέση τον Ιούλιο 2019) και την 3η θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατάταξης Transparent Ranking:Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 535.454 ετεροαναφορές.

Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς η ειδικότερη αυτή κατάταξη αποτυπώνει τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον τομέα της απήχησης του ερευνητικού τους έργου, όπως αυτές καταγράφονται μέσω της έγκυρης μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας Google Scholar. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν το δεκαήμερο 10-20 Ιανουαρίου 2020. Η κατάταξη αυτή δημοσιεύεται και ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιανουάριο και Ιούλιο. Στην ακολουθούμενη μεθοδολογία για τον  Ιανουαρίου του 2020 ο αριθμός των ετεροαναφορών υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 110 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των δέκα πρώτων προφίλ.

Τα πέντε πρώτα Ελληνικά Πανεπιστήμια που εμφανίζονται είναι: το ΕΚΠΑ στην 74η παγκόσμια θέση (2.039.623 ετεροαναφορές), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην 324η θέση (679.598 ετεροαναφορές), το Πανεπιστήμιο Πατρών στην 399η θέση (535.480 ετεροαναφορές), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 400η θέση (535.454 ετεροαναφορές) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 437η θέση (484.842 ετεροαναφορές). 

ΤΕΛΕΤΕΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ 

Οι Τελετές Απονομής Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Καθομολόγησης Διδακτόρων θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 09 έως και την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020. Οι τελετές θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Τελετών "Οδυσσέας Ελύτης" (Α' Κτίριο Διοίκησης, 1ος όροφος). Περαιτέρω πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των τελετών έχουν αναρτηθεί εδώ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  • 15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Ο οργανισμός Common Ground, το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν το 15ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Κοινωνικών Επιστημών (Fifteenth International Conference on Interdisciplinary Social Sciences) που θα πραγματοποιηθεί στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 20-22 Ιουλίου 2020. Το συνέδριο αυτό είναι μια δραστηριότητα του ερευνητικού οργανισμού Common Ground Research Networks (https://thesocialsciences.com/2020-conference),  το οποίο διεξάγεται ετησίως για 14 συναπτά έτη σε διάφορα πανεπιστήμια και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και προωθεί τη διεθνική επικοινωνία, τη διεπιστημονικότητα, τη συμπερίληψη και την επιστημονική αλληλεπίδραση. Συμμετέχουν σταθερά πάνω από 200 επιστήμονες από 20 διαφορετικές χώρες, διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες και φοιτητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Το συνέδριο είναι ένα σημαντικό φόρουμ ακαδημαϊκού διαλόγου και συνδέεται με το αντίστοιχο Ερευνητικό Δίκτυο, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δημοσιεύσουν το έργο τους στα επιστημονικά περιοδικά (https://thesocialsciences.com/journals)  και βιβλία (https://thesocialsciences.com/books)  του δικτύου. Πρόκειται για ένα ανοιχτό γεγονός που συνδυάζει τοπικές και παγκόσμιες οπτικές και δίνει στους ακαδημαϊκούς, τους νέους μελετητές και τους σπουδαστές ανά την υφήλιο την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν είτε αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως (https://thesocialsciences.com/2020-conference/registration). Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε διάφορες χρονικές στιγμές (https://thesocialsciences.com/2020-conference/call-for-papers). 

Περισσότερα: https://thesocialsciences.com/2020-conference 

  • 8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΟ/ΝΑΝΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 

Το 8ο Διεθνές Συνέδριο Μικρο/Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας MICRO&NANO2020-PATRAS-GREECE (8th International Conference on Micro/Nanosciences & Nanotechnologies MICRO&NANO 2020 – PATRAS - GREECE) διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρίας MICRO&NANO και θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από την 1η έως την 4η Νοεμβρίου 2020.

Το συνέδριο εστιάζει στις τρέχουσες εξελίξεις και διεθνείς τάσεις στους τομείς των αναδυόμενων τεχνολογιών των υλικών, της παραγωγής διατάξεων και στις εφαρμογές τους. Έχοντας στόχο να εξερευνήσει τις συνέργειες ηλεκτρονικής, φωτονικής και κβαντικής τεχνολογίας, διερευνά πολύ-επιστημονικές προσεγγίσεις στα ειδικότερα πεδία:

    • Υλικά Ηλεκτρονικής και Φωτονικής: Ανάπτυξη & Σύνθεση
    • Νανοκατασκευαστική  
    • Δομές και Λειτουργικότητες
    • Νανοηλεκτρονικές, Φωτονικές και Κβαντικές Διατάξεις
    • Νανοεπιστήμες και Μικροσυστήματα για την Ζωή
    • Νανοτεχνολογία για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα: www.micronano2020.upatras.gr

INTERREG RE-WATER WORKSHOP

Το Εργαστήριο Φαινομένων Μεταφοράς και Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του έργου Re-Water: Eco technologies for the wastewater management, Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, διοργανώνει διημερίδα στις 24 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 09.00-14.00 στην Αίθουσα Αλκιβιάδης Παγιατάκης (Νέο Κτήριο Τμ. Χημικών Μηχανικών, 1ος όροφος) και 25 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 10:30-13.00 στις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΠ (Κόκκινος Μύλος) Πάτρας. Για το πρόγραμμα της διημερίδας επισκεφθείτε: https://www.interreg-rewater.eu/sites/default/files/2020-02/20200225-UpatrasWorkshop/agenda.pdf 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΒΚΠ)

  • Πως να δημοσιεύσετε στα περιοδικά της ΙΕΕΕ

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης σε συνεργασία με το IEEE Student Branch του Πανεπιστημίου Πατρών και την IEEE διοργανώνουν εκδήλωση σχετικά με το πώς μπορεί να δημοσιεύσει ένας ερευνητής σε εκδόσεις της IEEE. Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή σεμιναρίου και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης στις 25 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 μ.μ. Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές και βιβλιοθηκονόμους. Έμπειροι συγγραφείς και κριτές επιστημονικών άρθρων είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν το γεγονός για να μάθουν για νέες παροχές της ΙΕΕΕ σε συγγραφείς και να μοιραστούν τις συστάσεις τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους φοιτητές. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

  • Σεμινάριο/επίδειξη της βάσης δεδομένων ICAP Data.Prisma

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στις 11 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο/επίδειξη της βάσης δεδομένων ICAP Data.Prisma. H Data.Prisma της ICAP Group είναι το πλέον σύγχρονο εργαλείο επιχειρηματικής πληροφόρησης για την ανάλυση οικονομικών και εμπορικών δεδομένων, με στόχο την εταιρική ανάπτυξη μέσω εξειδικευμένου προσδιορισμού του ζητούμενου προφίλ (profiling) εταιρειών. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με στόχο να παρέχει στους πελάτες άμεση πρόσβαση σε ένα πλήρες πακέτο επιχειρηματικών πληροφοριών σχετικά με ένα προεπιλεγμένο σύνολο εταιρικών οντοτήτων. Παράλληλα, προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για συγκέντρωση, ανάλυση, profiling και δημιουργία αναφορών βασισμένα σε όλες τις παρεχόμενες από το σύστημα πληροφορίες.

ΔΙΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ BEST PATRAS

H φοιτητική ομάδα BEST Patras και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ συνδιοργανώνουν κύκλο τριών διημερίδων με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια στο Χώρο Εργασίας». Στόχος αυτού του κύκλου διημερίδων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο Αχαΐας, είναι ο φοιτητής-μηχανικός να γνωρίσει βασικά ζητήματα που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία καθώς και να έρθει σε επαφή με τις διάφορες στρατηγικές και πρακτικές που εφαρμόζονται σε ένα εργοστάσιο. Θα πληροφορηθεί για τον ρόλο του μηχανικού στην επίτευξη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας και θα εξετάσει σε μακροσκοπική κλίμακα την ασφαλή λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας.

Στις τρεις αυτές διημερίδες ο φοιτητής θα παρακολουθήσει τα εξής:

  • 1η Διημερίδα/ Foundation Level: 

Πρώτη ημέρα: Εισαγωγή και παρουσίαση θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Δεύτερη ημέρα: Παρουσίαση γραμμής παραγωγής και ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου.

  • 2η Διημερίδα/ Level 1:

Πρώτη ημέρα: Λεπτομερής αντιμετώπιση λειτουργιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων (π.χ. Μελέτη Εκτίμησης Κινδύνου, Ρόλος Τεχνικού Ασφαλείας κλπ.).

Δεύτερη ημέρα: Εφαρμογή της θεωρίας(workshop).

  • 3η Διημερίδα/ Level 2:

Πρώτη ημέρα: Εργοστάσιο και Περιβάλλον(δεύτερη ξενάγηση στο εργοστάσιο).

Δεύτερη ημέρα: Workshop/Case Study πάνω στα δρώμενα των προηγούμενων ημερίδων.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και δήλωση συμμετοχής μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι εδώ  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σε συγχρηματοδότηση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συνεχίζοντας το έργο της πολιτειακής εκπαίδευσης των νέων στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2020 ταξιδεύει στην Πάτρα για την πραγματοποίηση του 3ου Θεματικού Διαλόγου και του 4ου Σεμιναρίου του προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα». 

Οι παραπάνω εκπαιδευτικές δράσεις έχουν ως επίκεντρο τις θεσμικές, κοινωνιολογικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος και θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Νέα Εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 38-40, Πάτρα Αχαΐας). Απευθύνονται σε νέους 18-30 ετών από διάφορα γνωστικά πεδία, προσφέρονται δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή τους θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής. 

Στόχος των δράσεων είναι μέσα από το διάλογο και μια σειρά ενεργητικών μαθησιακών τεχνικών (διάλογος, καταιγισμός ιδεών, παιχνίδι ρόλων, Debate, μελέτες περίπτωσης, προβολή οπτικοακουστικού υλικού): 

• Να εξοικειώσουν τους νέους με τη διερεύνηση και τον εντοπισμό παραδοσιακών και νέων τεχνικών επιχειρηματολογίας σε διάφορες μορφές γραπτού και προφορικού λόγου. 

• Να τους καλλιεργήσουν δεξιότητες δημόσιου λόγου και έκφρασης.

• Να τους καταστήσουν ευφάνταστους δημιουργούς πρωτότυπης επιχειρηματολογίας στη βάση ομαδοσυνεργατικού πνεύματος. 

• Να τους δώσουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με πολίτες διαφορετικών γνωστικών πεδίων, ανακαλύπτοντας τη διεπιστημονικότητα της πολιτειακής παιδείας.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfI_-oE8Sim0J5kNTgUcUcJM9nAvONpyApeQKe9Tdo72YHgXg/viewform  

ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωσήφ Μπουζάκης δώρισε την προσωπική βιβλιοθήκη του, η οποία εκτός των βιβλίων περιλαμβάνει σημαντικές σειρές ξένων και ελληνικών περιοδικών αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό, στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Το υλικό αυτό έχει ήδη μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης και θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος, όπως και για κάθε ερευνητή ο οποίος ασχολείται με θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr