Οι αποφάσεις 16 φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών

Οι αποφάσεις 16 φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/12 στο υπό κατάληψη κτήριο των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών τους συλλόγων παρευρίσκονταν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Εστίας Παν/μιου Πατρών, Βιολογικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Επιστήμης των Υλικών, Μαθηματικού, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ. Ενώ με απόφαση των διοικητικών του συμβουλίων παρευρίσκονταν οι σύλλογοι: ΣΔΟ, ΣΕΥΠ Μηχανικών ΗΥ, ΤΕπΕΚΕ.


Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο που προέκυψε από το Συντονισμό, καθώς και οι αποφάσεις των Συλλόγων όπως εστάλη στα «Φοιτητικά Νέα»:

Το κείμενο συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε το συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων, που αποτέλεσε βήμα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας και καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους φοιτητές να ενταχθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα στους συντονισμούς αυτούς και τους επόμενους, επιδιώκουμε να αναβαθμιστούν και να λάβουν αποφασιστικό χαρακτήρα, ώστε να εκφράζεται πιο ολοκληρωμένα η συζήτηση και η αντιπαράθεση των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Παρακάτω υπάρχει η κοινή συνισταμένη των αποφάσεων:

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά έως τώρα. Είναι ελπιδοφόρο οι μαζικές γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι αγωνιστικές αποφάσεις που πήραμε, οι κινητοποιήσεις μας σε προέδρους, πρυτανεία και συγκλήτους, η συμμετοχή μας στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31/10 και οι αντιιμπεριαλιστικές πορείες στις 17/11 σε όλη την Ελλάδα. Πανελλαδικά, το φοιτητικό κίνημα βγαίνει δυναμικά απέναντι στην επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακάμας δικαιώματα που εξαπολύει με την πολιτική της η κυβέρνηση τη ΝΔ. Αντλούμε αισιοδοξία από τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες που γίνονται αυτή την στιγμή σε όλη την Γη, σε Χιλή, τη Βολιβία, τη Δημοκρατία του Ισημερινού- Εκουαδόρ, την Κολομβία, τον Λίβανο.

Η κυβέρνηση κατέθεσε για διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συντονιζόμαστε,δίνουμε ενιαία απάντηση, τώρα είναι ώρα για κλιμάκωση του αγώνα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για ένα «σύγχρονο» πανεπιστήμιο, στα πρότυπα της ΕΕ, είναι αντίθετο με την ανάγκη για σύγχρονες σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα. Αυτό που οραματίζονται στην πραγματικότητα είναι πανεπιστήμιο που στόχο έχει να ανεβεί στα rankings της αξιολόγησης με τα κριτήρια της αγοράς.  Που κόβει και ράβει τη γνώση στα μέτρα των επιχειρήσεων. Που δεσπόζει η ιδιωτική πρωτοβουλία, με χορηγούς να χρηματοδοτούν τα τμήματα με αντάλλαγμα  φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό και εμπλοκή τους στην έρευνα για τα κέρδη τους. Που ετοιμάζει τα ΣΔΙΤ να αναλάβουν την μέριμνα εξ’ ολοκλήρου και οι εταιρίες να θησαυρίζουν πάνω στις ανάγκες των φοιτητών.  Προετοιμάζει το έδαφος ώστε να διαγράψουν φοιτητές για να έχουν γρήγορους αποφοίτους που θα επανακαταρτίζονται. Κατάργησε το άσυλο για να διευκολύνει τα σχέδιά της και να μην κουνιέται φύλλο, για να τελειώνουν με τη συλλογική διεκδίκηση. Εφαρμόζει το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Πανεπιστημιοποίηση  στα πρώην ΤΕΙ της πόλης μας με πτυχία 3 και 4 ταχυτήτων, στο ίδιο αντικείμενο, ενισχύοντας τις κατηγοριοποιήσεις των αποφοίτων και συμπιέζοντας τα εργασιακά δικαιώματα προς τα κάτω. Σε αυτήν την κατεύθυνση ψηφίστηκε η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων και των δημόσιων πανεπιστημίων.

Τα δίδακτρα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Αρχιτεκτονικής είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη. Πατάει στο έδαφος της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της πετσοκομμένης χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση, δηλαδή στην ώθηση των ιδρυμάτων να βρίσκουν μόνα τους του πόρους με αποτέλεσμα να στρέφονται είτε στις τσέπες μας, είτε στην αγκαλιά των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω χορηγιών. Οι χορηγίες τους  θα έχουν ως αντάλλαγμα την διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών μας με βάση το ποιες δεξιότητες είναι χρήσιμες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την κερδοφορία τους. Έτσι έρχεται και το χτύπημα στην ολόπλευρη γνώση που πρέπει να έχουμε για να γίνουμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες .

Εμείς θέλουμε πανεπιστήμια που θα μας μαθαίνουν την επιστήμη μας ολόπλευρα, δωρεάν σε όλους. Για να υπάρχει ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο και όλη η γνώση να βρίσκεται σε αυτό. Αυτό να αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Για να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής από την σχολή του. Έχουμε μπροστά μας νέους νόμους που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως το ασφαλιστικό. Γι αυτό η κινητοποίηση και ο συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων αποτελεί μονόδρομο.   

Με αυτά που σχεδιάζουν, δε θα μπορούσαν να μην εντείνουν την καταστολή. Καταπάτηση του ασύλου, επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, συλλήψεις φοιτητών, η απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lockout, επίθεση των ΜΑΤ σε αυτούς που διαδήλωναν ενάντια στην συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.Θέλουν να βάλουν στο γύψο όλους όσους διεκδικούν. Γι αυτό και από τις πρώτες στοχεύσεις της Κυβέρνησης στην αρχή της θητείας της ήταν η κατάργηση του ασύλου με σκοπό να υπάρχει «νεκρική σιγή» στα Πανεπιστήμια. Αυτά δείχνουν και οι προκλητικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και του υπουργού «για νέους Γρηγορόπουλους», λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση των 11 χρόνων απο τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή απο τον Κορκονέα, την ίδια στιγμή που αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος. Υπερασπιζόμαστε στην πράξη το άσυλο, πάμε κόντρα στην προσπάθεια να βγάλουν τους αγώνες μας παράνομους. 

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι έχουμε πείρα ότι όταν αγωνιζόμαστε συλλογικά, οργανωμένα τίποτα δεν μπορεί να μας μπει εμπόδιο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γενικευτεί και μέσα από την συντονισμένη δράση όλων των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας αλλά και όλης της Ελλάδας να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Καμιά εμπιστοσύνη τις κυβερνήσεις και σε όσους τη στηρίζουν στα πανεπιστήμια. δίνουμε απάντηση σε όσους πρωταγωνιστούν στον εκφυλισμό των συλλόγων μας, λες και τους πήρε ο πόνος για τις συλλογικές διαδικασίες, ενώ την ίδια ώρα προτείνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Είναι προκλητική η απόπειρα που κάνει η κυβέρνηση μαζί με τα ΜΜΕ να συκοφαντήσει τις συλλογικές μας διεκδικήσεις βασιζόμενοι σε ενέργειες βίας από ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Οι φοιτητές με την συνέχιση της μαζικής μας συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις απαντάμε στην συκοφαντία τους. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να πάρουμε απόφαση για κοινό συντονισμό για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα μας. 

Διεκδικούμε:

  • Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.
  • Άμεση επανακατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
  • Άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ.
  • Να κοπεί τώρα κρατικό κονδύλι για να καλύψει όλες τις ανάγκες των σπουδών μας
  • Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μετεγγραφές.
  • Να αποσυρθούν τώρα τα δίδακτρα από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Αρχιτεκτονικής –  Να μην μπουν δίδακτρα σε κανένα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό, να καταργηθούν από τα μεταπτυχιακά που έχουν.
  • Καμία διαγραφή ν+2 , καμία σκέψη για βάση του 10.
  • Τώρα να βελτιωθεί η ποιότητα και να μεγαλώσει η ποσότητα του φαγητού- κανένα αντίτιμο για τη σίτιση – έξω οι εργολαβίες. .
  • Να πάρουν όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη δωμάτιο στην Εστία-  Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας να δώσει τώρα κονδύλι για ανέγερση νέας εστίας στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
  • Να αποσυρθεί τώρα η απόφαση για σπάσιμο του προπτυχιακού κύκλου σπουδών της Αρχιτεκτονικής σε  3+2 χρόνια- Να μην κατατεθεί πουθενά αλλού τέτοια πρόταση.
  • Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις-Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά  κριτήρια – έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές – Ενιαίο πτυχίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία έρευνα για το ΝΑΤΟ 
  • Έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Προχωράμε:

  • Κινητοποιήσεις σε προέδρους τμημάτων, Συνελεύσεις τμημάτων, κοσμητείες, πρυτανεία και συγκλήτους. Με αίτημα να καταδικάσουν το νέο νόμο πλαίσιο, το ν+2 και την κατάργηση του ασύλου.»

Φαρμακευτική

Γεωλογικό

Επιστήμης Υλικών

Η/Υ

Μαθηματικό

Μηχανολόγων Μηχανικών

Πολιτικών Μηχανικών

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Βιολογικό

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

ΤΕπΕΚΕ

 

Φυσικό

 

Χημικό

 

ΣΔΟ

ΣΟΦΕΠ

ΣΤΕΦ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr