Υπό κατάληψη το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Υπό κατάληψη το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την Τρίτη 12/11 ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη 13/11 έως την Παρασκευή 15/11.


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 13/11 μέχρι την Παρασκευή 15/11.
  • Συλλαλητήριο την Τρίτη 12/11 στις 18:00 στην πλ. Όλγας, να καταδικάσουμε την παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής.
  • Εκδήλωση Φοιτητικών Συλλόγων στο Πανεπιστήμιο με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
  • Κινητοποίηση στην κοσμητεία την Τετάρτη 13/11 στις 12:00 και στο επόμενο τμήμα των καθηγητών, να αποσπάσουμε δέσμευση από το Τμήμα ότι το Ν+2 δεν θα εφαρμοστεί.
  • Κινητοποίηση στην πρυτανεία την Πέμπτη 14/11 στις 12:00, να πάρουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες με την συλλογή ειδών 1ης ανάγκης.
  • Σάββατο 16/11 κατάθεση στεφάνων στο Παράρτημα και την Παλιά Ασφάλεια με συνάντηση στην Πλατεία Όλγας στις 10:30.  
  • Κυριακή 17/10 συλλαλητήριο μαζί με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία  στις 17:00 από το Εργατικό Κέντρο με προσυγκέντρωση στο παράρτημα στις 16:30. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα.

Απόφαση Γ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΝΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ  ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες φοιτητές κινητοποιήθηκαν, πάνω από 100 φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 31/10. Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν στο φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Πάτρας από τον κοινό συντονισμό των 17 Φοιτητικών Συλλόγων απέδειξαν ότι οι φοιτητές ενωμένοι, με τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους στέλνουν το μήνυμα στη κυβέρνηση της ΝΔ πως η πολιτική της στα πανεπιστήμια ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Θα μας βρει απέναντί της, όπως μας έβρισκε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ισχυρό χτύπημα στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Την φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας κατά γράμμα τους προηγούμενους νόμους, ετοιμάζοντας  και νέο νομοσχέδιο που θα σαρώσει ότι έχει μείνει όρθιο, εμείς θα της την κόψουμε !!!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική στις σπουδές μας από εκεί ακριβώς που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστολή της υπουργού Κεραμέως ανοίγει την ατζέντα για το πως ακριβώς θέλουν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε μια επιχείρηση που να πουλά πιστοποιητικά-γνώσεις, στους φοιτητές που θέλουν να μάθουν την επιστήμη τους και να μπορέσουν να βρουν μια δουλειά στο αντικείμενό τους. Αποσυνδέουν το πτυχίο από το επάγγελμα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τη γνώση που παίρνουμε ενώ παράλληλα δεν θα μας εξασφαλίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Στα Ν+2 χρόνια να διαγράφεσαι, σε μια σχολή με μέσο όρο αποφοίτησης που ξεπερνάει τα 7 χρόνια

Αυτό χτυπάει φοιτητές που δουλεύουν, ώστε να καλύψουν τα έξοδα τους για να σπουδάσουν, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι συνθήκες όλο και δυσχεραίνουν για τα λαϊκά στρώματα και όλο και περισσότερα παιδιά δουλεύουν σεζόν, με αποτέλεσμα να χάνουν εξεταστικές.

Εξίσωση των πτυχίων των Κολεγίων με αυτά των  Πανεπιστημίων

Μια πράξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. Γαβρόγλου για την Ανώτατη με την νομική αντιστοίχηση των πτυχίων των κολεγιών με αυτών του ΑΕΙ. Έρχεται να την εφαρμόσει σήμερα η ΝΔ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για δίδακτρα στα Προπτυχιακά και με την δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.

Δίνουν ψίχουλα για τις σπουδές μας την ίδια ώρα που μπουκώνουν με λεφτά επιχειρηματικούς ομίλους

Χρησιμοποιούν αυτή την κατάσταση ώστε με την γενίκευση των διδάκτρων, να γεμίσουν όλα τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα για να καλύψουν τα έξοδα των Σχολών.

Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), επιχειρήσεις δηλαδή να βάζουν χέρι στην έρευνα

Κάτι που συμβαίνει για χρόνια στην σχολή μας, έρευνα που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες  με την χρηματοδότηση του κράτους να προσανατολίζεται, πως μια επιχείρηση θα βγάλει τσάμπα αποτελέσματα για νέες τεχνολογίες στις Κατασκευές, χωρίς να αποφέρει στο πρόγραμμα σπουδών και να συμβάλει στην βελτίωση των εργαστηρίων.

----

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ.

Τώρα φαίνεται ο λόγος που ήταν τόσο βιαστικοί στο να καταργήσουν το άσυλο. Γνωρίζουν ότι η κατάσταση των Πανεπιστημίων με την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις παλιές και νέες θα γίνει όλο και χειρότερη. Παίρνουν τα μέτρα τους από τώρα για να καταστείλουν την όποια αγωνιστική απάντηση των φοιτητών. Κρύβουν ότι με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο δινόταν η δυνατότητα στην Αστυνομία να παρέμβει σε εγκλήματα! Πήραν το άσυλο από τους φοιτητές και το έδωσαν στις επιχειρήσεις και το ΝΑΤΟ! Για να μπορεί να γίνεται ελεύθερα έρευνα για τα Drones και τα F-16 που βομβαρδίζουν τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!

Στόχος τους είναι να αντικατασταθεί η στέρεη επιστημονική γνώση  με αναλώσιμες δεξιότητες που χρειάζονται κάθε στιγμή οι επιχειρήσεις. Εκεί στοχεύει και η δημιουργία πτυχίων πολλαπλών ταχυτήτων. Σύμφωνα με την έκθεσή τους οι Έλληνες απόφοιτοι θεωρούνται “overqualified” γνωρίζουν παραπάνω από όσα απαιτεί η αγορά εργασίας και για αυτό, δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων. Δηλαδή, όπως στο Εξωτερικό λίγα Πανεπιστήμια να παράγουν γνώση και να στελεχώνουν εταιρίες και τα υπόλοιπα να προσφέρουν Τεχνικά Προσόντα. Για αυτό βάζουν στελέχη κατασκευαστικών ομίλων και του ΤΕΕ να διαμορφώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών με βάση το πως θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις επιδιώξεις τους και όχι ολοκληρωμένοι επιστήμονες. 

 Το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες μας καταφέραμε:

  1. Να έχουν ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ έστω και οι επί πτυχίω φοιτητές που χρωστούν έως 8 μαθήματα
  2. Την προσωρινή σίτιση των φοιτητών με την βεβαίωση σπουδών αλλά και την μετακίνηση τους με μειωμένο εισιτήριο
  3. Να μπορέσουν να μπουν όλοι οι μετεγγραφέντες φοιτητές στα εργαστήριά τους
  4. Να μην μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά μας

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να μην περάσει το νομοσχέδιο που φέρνει το διαγραφές για τους φοιτητές που ξεπερνούν τα Ν+2 έτη
  • Να μην εξισωθεί το πτυχίο μας με αυτό των Κολεγίων.Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με όλη την απαραίτητη γνώση στο πτυχίο. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
  • Κρατική χρηματοδότηση που να εξασφαλίζει εργαστηριακό εξοπλισμό στους φοιτητές, εκσυγχρονισμό εργαστηρίων, πρόσληψη Καθηγητών και συνολική αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών μας
  • Πρόσβαση όλων των φοιτητών της σχολής στον σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό του Τμήματος. Να ταυτίζεται το κομμάτι της επιστήμης που μαθαίνουμε στην θεωρία με αντίστοιχες εργαστηριακές ασκήσεις
  • Να πάρουν όλοι όσοι αιτούνται την μετεγγραφή τους, άμεσα, και να καλυφθούν οι ανάγκες τους μέχρι να πάρουν την μετεγγραφή τους
  • Κανένα όριο στο πως θα παίρνουμε Διπλωματική. 

46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ !!!

Την Κυριακή 17 Νοέμβρη συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» , «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, δείχνουν το δρόμο του αγώνα. Με τα συνθήματα αυτά πριν 46 χρόνια ο λαός και οι νέοι δώσανε τη μάχη ενάντια στη χούντα και τους συμμάχους της, πάλεψαν για το δίκιο τους. Όσο ισχυρός κι αν φαίνεται ο αντίπαλος, η εξέγερση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ απέδειξε ότι τελικά δεν είναι ανίκητος. Απέδειξε ότι, ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας κόντρα σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!! Όταν εργαζόμενοι και φοιτητές ενώνονται ο αγώνας τους είναι πιο δυνατός. Το ίδιο έγινε και το 1973, όπου οι φοιτητές είχαν την στήριξη του πάνω από 150.000 λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους έξω από  το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΣΟ ΜΑΣ ΧΩΝΟΥΝ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!!

Στις πύλες του Πολυτεχνείου γράφηκε από τους φοιτητές το σύνθημα «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» γιατί η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα έγινε και με τις ευλογίες και την στήριξη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά με φόρα που της έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη φιλία με τους Αμερικάνους. Υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, δίνοντας γη και ύδωρ αναβαθμίζοντας τις ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές βάσεις και δημιουργώντας νέες. Φέρνει στην βάση του Αράξου πυρηνικά του ΝΑΤΟ κάνοντας τον λαό της περιοχής μας μαγνήτη μεγάλων κινδύνων. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ:

  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/11 ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/11 
  • Συλλαλητήριο την Τρίτη 12/11 στις 18:00 στην πλ. Όλγας, να καταδικάσουμε την παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής.
  • Εκδήλωση Φοιτητικών Συλλόγων στο Πανεπιστήμιο με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
  • Κινητοποίηση στην κοσμητεία την Τετάρτη 13/11 στις 12:00 και στο επόμενο τμήμα των καθηγητών, να αποσπάσουμε δέσμευση από το Τμήμα ότι το Ν+2 δεν θα εφαρμοστεί.
  • Κινητοποίηση στην πρυτανεία την Πέμπτη 14/11 στις 12:00, να πάρουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες με την συλλογή ειδών 1ης ανάγκης.
  • Σάββατο 16/11 κατάθεση στεφάνων στο Παράρτημα και την Παλιά Ασφάλεια με συνάντηση στην Πλατεία Όλγας στις 10:30.  
  • Κυριακή 17/10 συλλαλητήριο μαζί με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία  στις 17:00 από το Εργατικό Κέντρο με προσυγκέντρωση στο παράρτημα στις 16:30. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr