Βιολογικό Πάτρας: Κατάληψη και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές - ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ.

Βιολογικό Πάτρας: Κατάληψη και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Kατάληψη και κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη την Παρασκευή 15/11 ενόψει Πολυτεχνείου.


Οι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Κινητοποίηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 7/11 στις 10:00.
  • Κατάληψη της Σχολής την Παρασκευή 15/11.
  • Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Παραρτήματος από τους φοιτητικούς συλλόγους το Τριήμερο 15-16-17/11.
  • Συμμετοχή στην πορεία από το Παράρτημα την Κυριακή 17/11 στις 18:00.
  • Συμμετοχή στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στο παράρτημα στις 14/11  για προετοιμασία του 3ημερου.
  • Συντονισμός/κοινή δράση με άλλους συλλόγους/μεταφορά απόφασης.  

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ.

Εξέγερση Πολυτεχνείου.

46 χρόνια έχουν περάσει από το Νοέμβρη του ’73, τότε που ο λαός και η νεολαία εξεγέρθηκαν ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Με βασικά συνθήματα «κάτω η χούντα», «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» και «έξω οι Η.Π.Α-έξω το ΝΑΤΟ» ο λαός βγήκε στο δρόμο, οι φοιτητές κατέλαβαν το Πολυτεχνείο, όχι με μοναδικό αίτημα την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος αλλά και διεκδικώντας το δικαίωμα τους στη δουλειά και στην αξιοπρεπή ζωή κόντρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ.

Ο ιστορικός χώρος του παραρτήματος είναι ο χώρος όπου ξεκίνησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Πάτρα, ο χώρος δηλαδή που στέγασε το φοιτητικό κίνημα και τις ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του δικαιώματος στη ζωή σε μια τόσο μαύρη εποχή. Αναβαθμισμένη είναι ειδικά φέτος η σημασία του, μετά και την κατάργηση του ασύλου. Μετά το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του Μάη ’68 οι κυβερνήσεις όλων των χωρών έστειλαν τα Πανεπιστήμια εκτός των πόλεων προσπαθώντας να απομονώσουν τους φοιτητές από την υπόλοιπη κοινωνία. Ως φοιτητές και νεολαία στο σήμερα, αντιλαμβανόμενοι τον ιστορικό μας ρόλο διεκδικούμε το Παράρτημα ως ένα κέντρο αγώνα, ένα χώρο όπου θα ζυμώνεται και θα οργανώνεται το κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταστρέφει τις ζωές μας. Ένα χώρο που θα χωρά και θα στεγάζει τις δράσεις φοιτητικών συλλόγων και σωματείων, ένα χώρο που θα είναι ανοιχτός στον πολιτισμό και στις καλλιτεχνικές ομάδες, σε δομές αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης. Έναν ανοιχτό χώρο όπου θα ζει και θα αναπνέει η νεολαία και οι εργαζόμενοι.

Για εμάς, η εξέγερση του πολυτεχνείου δεν είναι ένα έκθεμα στο μουσείο του παρελθόντος, ούτε μια γιορτούλα που απλά κάθε χρόνο κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η εξέγερση του πολυτεχνείου δεν ήταν το απόγειο του φοιτητικού κινήματος στο οποίο κάθε χρόνο θα αποδίδουμε φόρο τιμής, αλλά μέσα από το δρόμο που αυτό μας έδειξε μπορούμε να αντλήσουμε πίστη και θάρρος ότι και σήμερα επιβάλλουμε τις ανάγκες μας με εξεγέρσεις! Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του παρελθόντος και επανανοηματοδοτώντας το τι σημαίνει για τη δικιά μας γενιά η ρήξη με τη θλιβερή πραγματικότητα και το μέλλον που μας ετοιμάζουν κόντρα στα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Η γενικότερη κατάσταση

H κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο μυρίζει μπαρούτι. Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε Συρία, Κουρδιστάν (με τελευταίο παράδειγμα την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία), ενώ και στην περιοχή μας βλέπουμε να κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης που επιθετικά και οι δύο επιδιώκουν να έχουν το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση των ΑΟΖ και των πετρελαίων στην περιοχή. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα φόντο υποβάθμισης και καταστροφής για τη φύση και το περιβάλλον. Η νέα κυβέρνηση βαδίζοντας στον, ήδη στρωμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δρόμο, από τη μία φροντίζει να παρέχει όλες τις δυνατές ευκολίες στο ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον χώρο του πετρελαίου, από την άλλη δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα ελέγχου από κρατικούς φορείς για την αποτροπή και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης ή έκτακτων περιστατικών. Η κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει περιορίσει την επίθεση που εξαπολύει στο λαό και τη νεολαία μόνο στα παραπάνω. Κλειδώνοντας κατακτήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνει την επίθεση στο αυτονόητο δικαίωμα της απεργίας, δε διστάζει να εκκενώσει καταλήψεις και να πετάξει έξω ακόμα και πρόσφυγες, να καταργήσει το άσυλο και να εντείνει την καταστολή.

Η επίθεση στην παιδεία

Πρόκειται για μία στρατηγικού τύπου επίθεση, όπου η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τις εμπνεύσεις των χαρτογιακάδων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που θέλουν την εκπαίδευση να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα κέρδη και την εξουσία της αγοράς, εμπνεύσεις που έχουν που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται πράξη με το νόμο Γαβρόγλου και όλες τις αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Κάποιες βασικές πτυχές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης της Νέας Δημοκρατίας:

  • Κατάργηση του ασύλου: Μέτρο που έρχεται αυτή την στιγμή να εδραιώσει ως «καθεστώς ανομίας» μέσα στις σχολές τις συλλογικές διεκδικήσεις των φοιτητών. Αποτελεί πολυπόθητο και βασικό στόχο για να καταφέρει να περάσει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που θέλει εντός των Πανεπιστημίων.
  • Αυτονόμηση και ανεξαρτησία Ιδρυμάτων: Σπρώχνει μέσω της υποχρηματοδότησης τα ιδρύματα στην προσέλκυση πόρων από επιχειρήσεις και ιδιώτες για να λειτουργήσουν. Αυτοί με την σειρά τους χρησιμοποιούν την γνώση και την έρευνα που παράγεται για δικό τους όφελος, κατάσταση που αμφισβητεί την παρεχόμενη μόρφωση και εν γένει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
  • Διαγραφές: Μαζί με την θέσπιση της βάσης του10 έχει ως κύριους στόχους από την μία την μείωση της αναλογίας φοιτητών/μελών ΔΕΠ που θα καταφέρει να κάνει πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά ιδρύματα και πιο ελκυστικά σε ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Και από την άλλη την πειθάρχηση των φοιτητών σε μία ασφυκτική καθημερινότητα που θα καταλήγει να πετάει έξω όσους δεν καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν, κάνοντας την μόρφωση προνόμιο όσων έχουν τα λεφτά για να σπουδάσουν.
  • Αξιολόγηση: Εντείνει την αξιολόγηση των ιδρυμάτων με βάση πάντα τα κριτήρια της αγοράς. Όποιο τμήμα καταφέρνει να παράγει γνώση και έρευνα χρήσιμη για την ανάπτυξη του κεφαλαίου, και όχι για τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ παράλληλα δεν έχει «αιώνιους», καταλήψεις και κινητοποιήσεις, θα είναι αυτό που θα καταφέρνει να πάρει θετική αξιολόγηση.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω επιχειρεί να περάσει και μια πληθώρα άλλων αλλαγών, από το διοικητικό επίπεδο των πανεπιστημίων , (θέσπιση Συμβουλίων ιδρύματος και Γενικού Γραμματέα) και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών (ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα, απελευθέρωση μεταπτυχιακών). Σημαντικός σταθμός στην επιχειρούμενη επίθεση ήταν και η εξίσωση πτυχίων κολεγίων με τα πτυχία δημόσιου πανεπιστημίου, μεταρρύθμιση που προφανώς ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση και την καθιέρωσή της. 

Η δική μας απάντηση!

Βαδίζοντας στους δρόμους του Νοέμβρη να βγούμε μπροστά απέναντι στη χούντα της δικής μας εποχής, απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στην πολιτική των μνημονίων, απέναντι τελικά στο σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και καλλιεργεί το μίσος, το ρατσισμό, τους πολέμους και την φτώχεια. Να βγούμε μπροστά διασφαλίζοντας πως δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των πιο βάρβαρων πολέμων , δε θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι στις νέες εργασιακές γαλέρες που μας ετοιμάζουν, δε θα μείνουμε άπρακτοι όταν προσπαθούν να κάνουν την εκπαίδευση υπόθεση λίγων και εκλεκτών και να ξεζουμίσουν την έρευνα για να ξεπεράσουν την κρίση τους! Στο δρόμο που έδειξαν οι μαζικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την πανελλαδική πανεκπαιδευτική στις 31/10, να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε μόρφωση και έρευνα με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας, ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη γνώση για όλους ,κάνοντας την εκπαίδευση το σπασμένο κρίκο της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης. Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει! Μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια! Τους αγώνες και τους νεκρούς  εκείνου του Νοέμβρη τους τιμάμε μόνο με τους δικούς μας αγώνες στο σήμερα. Κόντρα στην σύγχρονη βαρβαρότητα, η απάντηση μας είναι ότι «Οι χούντες πέφτουν μόνο με εξεγέρσεις». 

Παντού στον κόσμο διαφαίνεται η πιθανότητα να ζήσουμε μια νέα εποχή κοινωνικών εξεγέρσεων: από τον Ισημερινό ως τη Χιλή και από τον Λίβανο ως την Ουρουγουάη ένας σπινθήρας έχει ανάψει: κι όπως συνήθως γίνεται με τους σπινθήρες, μπορεί εύκολα αυτός να ανάψει μια φλόγα σε ένα μέρος φαινομενικά άσχετο με εκείνο που τον «γέννησε».

Μια νέα εποχή ανατέλλει: ας την υποδεχτούμε με ορμή! Εμπρός στο δρόμο του αγώνα, στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές εκείνου του Νοέμβρη!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, της πολιτικής τους αλλά και κάθε επίδοξου εκφραστή - υλοποιητή της.
  • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ - Απεμπλοκή από πολεμικούς σχεδιασμούς. Να σταματήσει η σφαγή στην Μέση Ανατολή. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, είτε έχουν πυρηνικά είτε όχι.
  • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στους διαχωρισμούς ή τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και τμημάτων
  • Έξω οι επιχειρήσεις, εργολαβίες από τις σχολές. Κατάργηση των ΣΔΙΤ.
  • Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για να εργαστούμε. 
  • Προγράμματα σπουδών που καλύπτουν συνολικά κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Κατάργηση των πιστωτικών μονάδων.
  • Όχι στην εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών. Επαρκής ελεύθερος χρόνος για όλους τους φοιτητές. 
  • Καμία αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια της ΕΕ και της αγοράς. Κατάργηση της ΑΔΙΠ. 
  • Καμία διαγραφή φοιτητή. Πρόσληψη μελών ΔΕΠ και τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.
  • Επανακατοχύρωση και διεύρυνση του ασύλου. Ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική έκφραση στο χώρο του πανεπιστημίου και ευρύτερα.

Καλούμε σε:

  • Κινητοποίηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 7/11 στις 10:00.
  • Κατάληψη της Σχολής την Παρασκευή 15/11.
  • Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Παραρτήματος από τους φοιτητικούς συλλόγους το Τριήμερο 15-16-17/11.
  • Συμμετοχή στην πορεία από το Παράρτημα την Κυριακή 17/11 στις 18:00.
  • Συμμετοχή στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στο παράρτημα στις 14/11  για προετοιμασία του 3ημερου.
  • Συντονισμός/κοινή δράση με άλλους συλλόγους/μεταφορά απόφασης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr