Απόφαση Φ.Σ. Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών

Απόφαση Φ.Σ. Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών

"Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς ήρθαμε αντιμέτωποι με μια σειρά ζητήματα που απαιτούν την άμεση κινητοποίηση μας. Συγκεκριμένα στο τμήμα μας:

  • Έχουμε μαθήματα προαπαιτούμενα (εισαγωγή στη θεατρολογία, εισαγωγή στο αρχαίο θέατρο), τα οποία αν δεν τα περάσουμε στην ώρα τους, μας κόβουν από την παρακολούθηση συγκεκριμένων κατηγοριών, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουμε πίσω στα εξάμηνα.
  • Πληρώνουμε από την τσέπη μας για φωτοτυπίες, αναλώσιμα, δεν υπάρχουν πολλά αντίτυπα στη βιβλιοθήκη θεατρικών έργων, ενώ πολλοί από εμάς ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
  • Οι πρωτοετείς φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για δωμάτιο στην εστία είναι πρακτικά άστεγοι, ενώ έχουν ξεκινήσει εδώ και τόσο καιρό τα μαθήματα και είναι γνωστό το ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια για να στεγαστούν. Να σημειωθεί πως δεν έχουν μπει Ακόμα σε δωμάτιο παιδιά από το περσινό πρώτο έτος.
  • Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά παιδιά που αιτούνται μετεγγραφής και αντιμετωπίζονται ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας! Δεν έχουν πρόσβαση στις δομές σίτισης, στέγασης ούτε καν σε μειωμένες μετακινήσεις!! Ακόμα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια τους, να γραφτούν στα μαθήματά τους στο e-class και προφανώς ούτε λόγος για συγγράμματα, ενώ το ακαδημαϊκό έτος τρέχει.
  • Πληρώνουμε πανάκριβα την μετακίνηση μας από και προς το πανεπιστήμιο, για να μας στοιβάζουν τον έναν πάνω στον άλλον σε ετοιμόρροπα λεωφορεία.
  • Μικρές αίθουσες όπου οι φοιτητές αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματα είτε όρθιοι είτε καθισμένοι στο πάτωμα!

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει η απαγόρευση της χρήσης του θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα για τα πρακτικά μαθήματα. Είναι απαράδεκτο μαθήματα, όπως η υποκριτική, να γίνονται σε αίθουσες ακατάλληλες και χωρίς σκηνή.


Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές ήδη από τις αρχές του εξαμήνου δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση από την νυν κυβέρνηση αλλά και από την προηγούμενη:

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί  κατά γράμμα όλους τους νομούς που πέρασε ο Σύριζα  δύο προηγούμενα χρόνια  και οι φοιτητές καταδίκασαν με τους αγώνες τους. Πιο συγκεκριμένα μέσα από την επιστολή Κεραμέως να οραματίζεται ένα "αυτόνομο" πανεπιστήμιο, "ευέλικτο" για τις επιχειρήσεις. Όμως οι φοιτητές έχουν πείρα και ξέρουν ότι στο όνομα των παραπάνω εδραιώθηκε η υποχρηματοδότηση (-80% οι προϋπολογισμοί σε σχέση με το 2011).  Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις καθηγητών, ανεπαρκής υποδομές, ενώ στις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας λυμαίνονται επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες μας. Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που γίνονται με κριτήριο την <<ανταγωνιστικότητα>> οδηγούν στη διαμόρφωση παράλληλων κύκλων σπουδών, στην αντικατάσταση της ολοκληρωμένης γνώσης από αποσπασματικές δεξιότητες χωρίς στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο. Η γνώση περνάει σε πανάκριβα πιστοποιητικά-μεταπτυχιακά και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να κυνηγάμε μια ζωή πιστοποιητικά στα πλαίσια της λεγόμενης δια βίου μάθησης, προκειμένου να καλύπτουμε τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Τσακίζοντας τα δικαιώματα μας στη μόρφωση και την δουλειά, ικανοποιώντας για ακόμα μια φορά τα αιτήματα της Ε.Ε των επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας ξεκάθαρο πως η γνώση αποτελεί εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο.

Πολλαπλασιάζει τα προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα, αυξάνει τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ξεπουλάει ό,τι έχει απομείνει από τη φοιτητική μέριμνα.

Συνδέει την αξιολόγηση των τμημάτων με την χρηματοδότηση τους. Τα κριτήρια της αξιολόγησης δεν έχουν καμία σχέση βέβαια με την ποιότητα των σπουδών μας, αφού τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια ανεβαίνουν στις αξιολογήσεις την ίδια ώρα που πολλές σχολές δεν έχουν ούτε αίθουσες.

Κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς με την διαγραφή των «ν+2» φοιτητών. Ακόμα προωθεί τη μείωση την μετεγγραφέντων, των εισακτέων, την εισαγωγή βάσης του 10, γιατί οι φοιτητές θεωρούνται κόστος για το πανεπιστήμιο. Έτσι ετοιμάζει την πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια που εξισώνει πλήρως με τα δημόσια ΑΕΙ.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι η συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Απέναντι στην κυβέρνηση την Ε.Ε τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτόν τον αγώνα φοβούνται για αυτό και προχώρησαν στην κατάργηση του ασύλου. Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση. Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές, το εργατικό- Λαϊκό κίνημα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να φτιαχτεί άμεσα θεατράκι στο τμήμα μας και μέχρι να γίνει αυτό να χρησιμοποιούμε το θέατρο της εστίας ή του συνεδριακού κέντρου για όποια ανάγκη, με ευθύνη του τμήματος.
  • Να καταργηθούν τα μαθήματα-αλυσίδες. Τα παιδιά που χρωστάνε αρχαίο θέατρο να μπορούν να δηλώσουν Σεμινάριο I.
  • Δωρεάν φωτοτυπίες για όλα τα θεατρικά έργα που απαιτούνται για τις σπουδές μας.
  • Να πάρουν άμεσα όλοι οι φοιτητές τις μετεγγραφές τους. Να μην χαθεί κανένα εξάμηνο!
  • Να μπουν όλοι οι φοιτητές δωμάτιο στην εστία.
  • Δωρεάν σίτιση και μετακίνηση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

  • Φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31/10 μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας!
  • Κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος και στο επόμενο τμήμα.
  • Συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους για τα οξυμμένα των μετεγγραφών, σίτισης, στέγασης.
  • Την Πεμπτη 24/10 στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 11.
  • Διήμερο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με αντιφασιστική μουσική στη σχολή μας.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στο συντονισμό που καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι για την οργάνωση του Φοιτητικού Συλλαλητηρίου, στο Ε.Κ Πάτρας"

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr