Η Απόφαση της Γ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Απόφαση της Γ.Σ. φοιτητικού συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Πανεπιστήμιο Πατρών: Η Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (11/04/2019).

"Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πάρα πολλά σενάρια για το πολυνομοσχέδιο και τις συγχωνεύσεις. Για όλα αυτά δεν μας δίνεται καμία δέσμευση καθώς όλες οι συναντήσεις μεταξύ Υπουργού, Πρυτανείας και Κοσμητειών, γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό φάνηκε και στην κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου στην Σύγκλητο που συμμετείχαν 800 φοιτητές μετά από κάλεσμα για συντονισμό 18 Φοιτητικών Συλλόγων, ξανά οι Πρυτανικές Αρχές αρνήθηκαν να απαντήσουν στα αιτήματά μας και να καταψηφίσουν το αντιδραστικό νομοσχέδιο.


Παρόλα αυτά και ενάντια στην λογική της ΔΑΠ πως «τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες» καταφέραμε να πιέσουμε την κοσμητεία της Πολυτεχνικής να τοποθετηθεί με δημόσια ανακοίνωση ενάντια σε όποιο νομοσχέδιο έρθει για τις συγχωνεύσεις. Αποδείξαμε πως μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα μας στο Πολυτεχνείο και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου μας μπορούμε να πετύχουμε καθώς οι προτάσεις που έλεγαν διάλογο με τους καθηγητές και συλλογή υπογραφών για το υπουργείο έπεσαν στο κενό. 

Οι συγχωνεύσεις έρχονται με ευθύνη της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής με σκοπό: 

  • Την κατηγοριοποίηση των πτυχίων, όπως ήδη γίνεται με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων στο ΤΕΕ, με ευθύνη της ΝΔ και της παράταξής της εκεί. 
  • Υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών, κουτσουρεύοντας την παρεχόμενη γνώση. Όπου έχουν εφαρμοστεί βλέπουμε να συνυπάρχουν Προγράμματα Σπουδών πολλών ταχυτήτων (2ετή, 3ετή, 5ετή).

Στην προσπάθεια της ΕΕ για την δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια τους, καθώς σύμφωνα με την έκθεση τους, οι έλληνες απόφοιτοι βγαίνουν "Overqualified", δηλαδή πιο ολοκληρωμένοι επιστήμονες από αυτούς που απαιτεί η αγορά! 

Το νέο σχέδιο που προέκυψε από τη συνάντηση του Γαβρόγλου με τους Κοσμήτορες αλλά και με το ΤΕΙ, προβλέπει τη συγχώνευση της ΣΤΕ με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και τη δημιουργία σχολής Μηχανικών 4ετούς φοίτησης, σε αντιγραφή του μοντέλου ΠΑΔΑ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Μια τέτοια αλλαγή σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως νίκη, καθώς μπορεί μεν να μην γίνεται άμεσα συγχώνευση των ΤΕΙ με την Πολυτεχνική του Πα.Πα., ωστόσο είναι στην κατεύθυνση της πολυδιάσπασης του κλάδου και της δημιουργίας αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Η ύπαρξη 5ετών και 4ετών σχολών πάνω στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο οδηγεί στον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και εν τέλει στη συμπίεση προς τα κάτω της εργασιακής προοπτικής για όλους τους αποφοίτους. Αυτό προφανώς επηρεάζει άμεσα και τα μετέπειτα εργασιακά μας δικαιώματα, καθώς οι νέοι μηχανικοί θα βγαίνουν κομμένοι και ραμμένοι στις ανάγκες της αγοράς, εύκολα εκμεταλλεύσιμοι, τη στιγμή που η έλλειψη συλλογικής κατοχύρωσης (ενιαίου πτυχίου) συνεπάγεται την αδυναμία συλλογικής διεκδίκησης των όρων εργασίας.

Τι θέλουν;

  • να μαθαίνουμε τόσα όσα χρειάζονται οι επιχειρήσεις για την κερδοφορία τους και όχι να μορφωνόμαστε στο βαθμό που έχει προοδεύσει η τεχνολογία και η επιστήμη μας. 
  • να δουλεύουμε σα σύγχρονοι σκλάβοι με ελαστικά ωράρια, μπλοκάκι και αναντίστοιχο για τη δουλειά μας μισθό και όχι με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.

Όλο αυτό έρχεται και συνδέεται με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο τμήμα μας. Βλέπουμε να καταργούνται και να συγχωνεύονται βασικά μαθήματα της επιστήμης μας, να συνταξιοδοτούνται καθηγητές και να μην αναπληρώνονται, εργαστήρια να μην γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ αυτά που γίνονται να γίνονται σε μηχανές του 80', να μην ασκούν όσοι φοιτητές θέλουν την πρακτική του άσκηση, ενώ όσοι την κάνουν, εν τέλει, να κακοπληρώνονται και να μην έχουν πλήρη ασφάλιση στην περίπτωση που γίνει κάτι! 

Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και του πανεπιστημίου μας!

Δε θα μασήσουμε στα ψέματα της κυβέρνησης για την δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και στην λογική της ΔΑΠ ότι τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες. Κάνουμε στην άκρη την ρεμούλα και την αδράνεια και απορρίπτουμε συνολικά τη δύναμη που υπερψηφίζει τις συγχωνεύσεις στο Χημικό, που τάσσεται υπέρ των πιο οπισθοδρομικών προτάσεων για ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια, για εμπλοκή των επιχειρήσεων στη σχολή και τη δημιουργία πτυχίων Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας. Γι’ αυτό εμπιστευόμαστε μόνο τον αγώνα μας και διεκδικούμε μαχητικά:

  • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο σε κανένα τμήμα στην Πάτρα. Συντονίζουμε την δράση μας με όλο το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
  • Ένα ενιαίο πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και δουλειά με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Άμεση βελτίωση των υποδομών στην σχολή. Να κοπεί κονδύλι για την αναβάθμιση των μηχανημάτων στα εργαστήρια που παρακολουθούν οι φοιτητές του τμήματος.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων. Άμεση πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού.
  • Πλήρη και πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας που σημαίνει να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια το αντικείμενό μας, να μαθαίνουμε τη θεωρητική όσο και πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου μας.

Πιο συγκεκριμένα για το τμήμα μας:

  • Να μην καταργηθεί ούτε ένα μάθημα λόγω συνταξιοδότησης καθηγητών. Να προσληφθούν τώρα καθηγητές για τον ενεργειακό και κατασκευαστικό τομέα. 
  • Να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα εργαστήρι. Να διδάσκονται με βάση τον σύγχρονο εξοπλισμό ( CNC μηχανές, ρομποτικοί βραχίονες κ.α.)
  • Να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο των μαθημάτων σύμφωνα με τις κατακτήσεις της επιστήμης. Να ενισχυθούν μαθήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη. 
  • Να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η πρακτική άσκηση. Να μπορούν οι φοιτητές να εφαρμόζουν στην πράξη όσα διδάσκονται και να μην ασχολούνται με άσχετα ζητήματα του τύπου αρχειοθέτηση σε γραφεία κ.α.
  • Να μην μπουν δίδακτρα σε κανένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. 

Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση  

Παράλληλα, βλέπουμε να προχωράει η κατεύθυνση για ιδιωτικοποίηση των Ιδρυμάτων και κουτσούρεμα της γνώσης με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο τμήμα της Φαρμακευτικής, με την επιβολή διδάκτρων. Αυτή η εξέλιξη δεν μας ξαφνιάζει καθώς ήδη προωθείται αυτή η κατεύθυνση με τη Φιλοσοφία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό της Αθήνας όπου έχουν ήδη μπει δίδακτρα. 

Δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζεται συνεχώς το επίπεδο της γνώσης μας και να πληρώνουμε για τις σπουδές μας!!!

Όσον αφορά τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας:

Από την αρχή του νέου εξαμήνου έχουμε παρατηρήσει τη σοβαρή υποβάθμιση της Σίτισης, λόγω του νέου καθεστώτος λειτουργίας (ιδιωτικοποίηση). Ελλείψεις, χειρότερη ποιότητα φαγητού, μη επαρκής αριθμός και κακές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αύξηση του αντιτίμου για το κουπόνι, είναι κάποια παραδείγματα. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα αναλογιζόμενοι την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση άλλων εστιών πανελλαδικά. Η Σύγκλητος, που πέρυσι διαβεβαίωνε τους φοιτητικούς Συλλόγους ότι η σίτιση δεν θα περάσει στα χέρια ιδιώτη, την παρέδωσε μέσα σε μια νύχτα και τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα. Να μην αφήσουμε αυτή την κατάσταση να γίνει κανονικότητα

Στην επίθεση Κυβέρνησης απαντάμε με αντεπίθεση! 

Γι’ αυτό προχωράμε σε: 

  • Φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στην Πλατεία Γεωργίου στις 19:00 απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.  
  • Μαζική παράσταση στο επόμενο Τμήμα καθηγητών.
  • Μαζική παράσταση στην επόμενη συνεδρίαση της Κοσμητείας 
  • Κινητοποίηση με τους υπόλοιπους φοιτητικούς Συλλόγους στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. 
  • Συντονισμός της Πολυτεχνικής σχολής, αλλά και των υπόλοιπων σχολών που επηρεάζει το νομοσχέδιο με στόχο πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας 
  • Στήριξη του αγώνα των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας από φοιτητικούς συλλόγους Πανελλαδικά."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr