Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΠΦΠ ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΠΦΠ ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

Ο σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) ζητά την άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου και τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, για την διευθέτηση και αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του ΔΠΦΠ, ως Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά ο σύλλογος αποφοίτων ζητά:


"Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνέβησαν σημαντικές εξελίξεις ως προς το πάγιο και διαχρονικό αίτημα των φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) για μετονομασία του σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. 

Πιο συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου του 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των φοιτητών του τμήματος ΔΠΦΠ (παρουσία εκπροσώπου των αποφοίτων του τμήματος) και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου. Τα πορίσματα αυτής της συνάντησης εκφράζονται επαρκώς από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείο Παιδείας που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα και που αναφέρει: 

«Στη συνάντηση, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού, ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τους φοιτητές για την απόφαση του Υπουργείου για την ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και την ένταξη σε αυτό του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Η ίδρυση του Τμήματος θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη.»

Έπειτα από αυτή τη συνάντηση στις 8 Απριλίου του 2019 βγήκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου "Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις".  Σύμφωνα με αυτό υπάρχει πρόβλεψη για μετονομασία του τμήματος ΔΠΦΠ σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στους αποφοίτους του τμήματος όσον αφορά την μετεξέλιξη και την επαγγελματική αποκατάστασή τους σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος. Για την ακρίβεια δίνεται η δυνατότητα μόνο στους εν ενεργεία φοιτητές που φοιτούν έως το έβδομο έτος να αναγνωρίζονται ως Μηχανικοί Περιβάλλοντος. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγώνες των φοιτητών του τμήματος για την μετονομασία του δεν έχουν ξεκινήσει πρόσφατα αλλά πριν δέκα ολόκληρα χρόνια. Με την μη συμπερίληψη λοιπόν των αποφοίτων του τμήματος στις διαδικασίες ισοτιμίας των πτυχίων τους με αυτά του Μηχανικού Περιβάλλοντος, συνεχίζεται ένα διαχρονικό λάθος.

Κατά αυτό οι απόφοιτοι δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ακόμα και όταν το έτος 2009 το πρόγραμμα σπουδών τους εναρμονίστηκε πλήρως με τα προγράμματα των άλλων τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Ζητάμε:

1. Την άμεση συνάντηση του Συλλόγου μας με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου και τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, για την διευθέτηση και αποκατάσταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του ΔΠΦΠ, ως Μηχανικών Περιβάλλοντος.

2. Την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα για ένταξη των αποφοίτων του τμήματος ΔΠΦΠ στο ΤΕΕ"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr