Φοιτητές ΔΠΠΝΤ: Ναι στη μεταφορά στην Πάτρα, όχι στην αλλαγή της φύσης και τον τίτλο του Τμήματος

Φοιτητές ΔΠΠΝΤ: Ναι στη μεταφορά στην Πάτρα και όχι στην αλλαγή της φύσης και τον τίτλο του Τμήματος

Αντίθετο βρίσκει τον Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος (ΔΠΠΝΤ) που εδρεύει στο Αγρίνιο, με την συγχώνευση τους με το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Πατρών και την παράλληλη μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα. 

Οι φοιτητές λένε ναι στην μεταφορά τους στην Πάτρα, αλλά δεν αποδέχονται καμία αλλαγή στη «φυσιογνωμία» και τον τίτλο του Τμήματος τους.


Δείτε μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.

"Για ακόμη μία φορά το τμήμα μας γίνεται το «εύκολο θύμα» της κυβέρνησης, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της συμφέροντα, καθώς και των επιχειρηματιών τον Αγρινίου. Αυτή τη φορά, ο κ. Γαβρόγλου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν το έργο των «προηγούμενων» (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.), την καταστροφή δηλαδή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της.

Βρεθήκαμε έκπληκτοι όταν μάθαμε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καταργεί το Τμήμα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, «μεταφέροντας» το στην Πάτρα, και μετατρέποντάς το,σε Ιστορικό-Αρχαιολογικό. Ο Φ.Σ. του τμήματός μας, τάσσεται κατά αυτής της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, για τον πολύ απλό λόγο ότι σχέδιο αυτό, Ακαδημαϊκά δεν είναι ορθό. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, συγκρίνοντας τα δύο προγράμματα σπονδών, αλλά και από τις διαφορετικές φύσεις των δύο τμημάτων.

Το τμήμα μας, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, με αυτό το υβριδικής φύσεως καινοτόμο γνωστικό αντικείμενο, μέσω του οποίου, καλλιεργεί και προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, και παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά στον πολιτισμικό πλούτο της χώρας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Επίσης, η εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα αποβλέπει ιδίως, στην αποτελεσματική ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων, στην ορθολογική διαχείριση και οικονομική αξιοποίησή τους, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένού συστήματος όλων των παραμέτρων της πολιτισμικής διαχείρισης στην Ελλάδα και στην ανάδειξη τον σύγχρονού τομέα πολιτισμικής διαχείρισης και σχεδιασμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η περίπτωση κατάργησης τον τμήματός μας, πρόκειται για ένα τεράστιο σφάλμα, το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους ήδη φοιτούν στο τμήμα, αλλά και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος « Δικτυακές Πόλεις και Αναπαραστάσεις». 

Ζούμε σε μία χώρα με άφθονο πολιτισμικό πλούτο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αντί να «παράγει» διαχειριστές πολιτισμικής κληρονομιάς, στο βωμό των πολιτικών της συμφερόντων, να καταργήσει ένα σημαντικό για τη χώρα μας τμήμα και να δημιουργήσει ένα αχρείαστο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 5 απ' αυτά. Κανείς δεν υπολογίζει το γεγονός ότι, το Τ.Δ.Π.Π.Ν.Τ. στα μηχανογραφικά πολλών φοιτητών, αποτέλεσε πρώτη επιλογή και τώρα έρχεται η κυβέρνηση να τους αλλάξει με το έτσι θέλω, το αντικείμενο σπουδών τους, χωρίς καν να έχει ορίσει τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό. Κανείς δεν υπολογίζει το γεγονός ότι το τμήμα απαρτίζεται από δύο κατευθύνσεις, αυτή της «Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων» και της «Πολιτισμικής Πληροφορικής» και με την δημιουργία τον τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, οι φοιτητές που επέλεξαν την τεχνολογική κατεύθυνση «πέφτουν» στο κενό. Κανείς δεν υπολογίζει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι το τμήμα μας τα τελευταία χρόνια, εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται σημαντικά, αποκτώντας μάλιστα τούς τελευταίους μήνες, πιστοποίηση στο πρόγραμμα σπουδών, από την οποία επισυνάπτουμε και την πρώτη σελίδα. Τέλος, όσον αφορά τα έργα έρευνας και ανάπτυξης του τμήματος, αναφέρουμε μερικά απ' αυτά όπως: την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού, το MuseLearn με αντικείμενο έργο την ανάπτυξη πρότυπού συστήματος ξενάγησης σε μουσείο για κινητές συσκευές που θα παρέχει προσωποποιημένο πρόσθετο περιεχόμενο αξιοποιώντας τεχνικές εντοπισμού εκθεμάτων και παρακολούθησης επισκεπτών και το ARIADNEpIus.

Η κυβέρνηση, απέδειξε εμπράκτως την αποτυχία της στη λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση, μέσω της οποίας ζητούσε από τα τμήματα που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα να καταθέσουν την πρότασή τους, έτσι ώστε επιτέλους, να τα αποκτήσουν. Φυσικά, αυτό δεν έγινε ποτέ, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κλείσει τα μάτια της και να μη καταργήσει τον καταστροφικό νόμο Διαμαντοπούλου της τότε κυβέρνησης τον ΠΑΣΟΚ, κι έτσι η πρόταση του τμήματός μας με αριθμό πρωτοκόλλου 378, είναι σα να μη στάλθηκε ποτέ. 

Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω υποβάθμιση του τμήματός μας για την εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κάθε κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών επιχειρηματιών της πόλης τον Αγρινίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

• Τη διατήρηση της φύσης και τον τίτλο του Τμήματος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και τη μεταφορά του στην πόλη της Πάτρας, εφόσον πληρούνται όλα τα Ακαδημαϊκά κριτήρια για αυτή την κίνηση (όπως υλικοτεχνικές υποδομές).

• Τη διακοπή σεναρίων περί δημιουργίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Δυτικής Ελλάδας ή μεταφοράς του τμήματος σε πόλεις όπως η Αμαλιάδα. 

• Την κατάργηση τον νόμου Διαμαντοπούλου και την έκδοση προεδρικού διατάγματος που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα που χρόνια διεκδικούμε, ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ καθώς και το ΠΕ 19.

• Πιστοποίηση-ΦΕΚ γνώσης ΕCDL και για τους προπτυχιακούς φοιτητές και για τους αποφοίτους

• Την κατάργηση του νομοσχέδιού Γαβρόγλου 

• Αξιοπρεπή και ποιοτική μέριμνα για όλους τους φοιτητές

• Άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές

• Δημόσια και δωρεάν Παιδεία 

• ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ "

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr