Στη Βουλή τα προβλήματα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Στη Βουλή τα προβλήματα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Στα «Προβλήματα του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών» αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Καραθανασόπουλος Νικόλαος.

Συγκεκριμένα η ερώτηση:


Την Τετάρτη 2/5/2018 ο Πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών έκανε ενημέρωση στους φοιτητές του τμήματος σχετικά με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον τελευταίο καιρό.

Η κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια είναι κατά 80% μειωμένη σε σχέση με προ κρίσης επίπεδα. Παράλληλα από φέτος παύει και η παροχή χρημάτων από το ΤΣΜΕΔΕ (το ταμείο των μηχανικών) προς τις πολυτεχνικές σχολές, λόγω της ενοποίησής του στον ΕΦΚΑ, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η σχολή.

Αυτό σημαίνει πως από του χρόνου τον Σεπτέμβρη με την αρχή του νέου έτους:

Θα υπάρξουν ελλείψεις σε καθηγητές. Το 48% του διδακτικού έργου γίνεται από βοηθητικό προσωπικό-συμβασιούχους, που σημαίνει ότι αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση τους δεν θα γίνονται μαθήματα. Από ανάγκη πολλά μαθήματα θα γίνονται ανά 2 χρόνια.

Η βιβλιοθήκη και το υπολογιστικό κέντρο θα υπολειτουργούν. "Ηδη εξετάζεται από τους καθηγητές να είναι ανοικτά λιγότερες ώρες και χωρίς προσωπικό!

Οι όποιες παροχές ΕΡΩΤΑΤΑΙ που είναι ακόμα δωρεάν από το τμήμα (χαρτόνια, φωτοτυπίες κλπ) θα κοπούν.

Ως λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ο πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία παραρτήματος του τμήματος στην ΑΘήνα. Την επιστροφή όσων φοιτητών προέρχονται από την Αθήνα στα σπίτια τους και την παρακολούθηση των σπουδών τους από τα σπίτια τους έναντι 1.800 ευρώ το χρόνο!

Προτείνει επίσης μείωση των εισακτέων και ανακοίνωσε πως Θα καταφύγει δικαστικά για να μη δεχθεί η σχολή μεταγραφέντες φοιτητές.

"Ηδη η κατάσταση στην σχολή είναι εκρηκτική. "Ενα μεγάλο μέρος των μαθημάτων γίνεται σε λυόμενα τα οποία έχουν λήξει από το 2006. Μάλιστα δεν προβλέπεται σύντομα μετακίνηση σε νέα κτήρια.

Η φοίτηση στην σχολή είναι ήδη ακριβή μιας που οι φοιτητές-τριες καλούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για μακετόχαρτα, εκτυπώσεις και αναλώσιμα. Παράλληλα υπάρχουν ήδη δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Πώς τοποθετείται στην παραπάνω εξέλιξη και τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη προχωρώντας παράλληλα στην επίλυση των χρόνιων και οξυμμένων προβλημάτων του τμήματος. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr