Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (16/03/18)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (16/03/18)

7ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, διά του Τμήματος Φιλοσοφίας και με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΚΕΣ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), διοργανώνει τον 7ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου υπό το γενικό θέμα: «Τεχνολογία & Φιλοσοφία».


Ο διαγωνισμός απευθύνεται προς τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, χωρίς να αποκλείονται ενδιαφερόμενοι μαθητές άλλων τάξεων του Λυκείου, και στοχεύει στην καλλιέργεια του φιλοσοφικού λόγου στους μαθητές της Β΄/θμιας εκπαίδευσης και, μέσω αυτών, γενικότερα στην προαγωγή της φιλοσοφικής σκέψης στην ευρύτερη κοινωνία. Ο Πανελλαδικός Διαγωνισμός Φιλοσοφίας διεξάγεται σε δύο φάσεις, μια προκριματική που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, και μια τελική φάση που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Ο διαγωνισμός, όπως κάθε χρόνο, έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες συμμετοχές από το σύνολο σχεδόν των Διευθύνσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Περισσότερα στοιχεία στο: https://contest.philosophy-upatras.gr/

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας και το Πρόγραμμα Copernicus, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018, ώρα 11:00 π.μ. Οι φετινοί εορτασμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ως αντικείμενο την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή, υπό τον τίτλο «Weather Smart – Climate Ready», και αυτή θα είναι η πρώτη διάλεξη της Ημερίδας από τον καθηγητή Αθ. Αργυρίου. Στη συνέχεια, ο Δρ. Μιχάλης Σιούτας, Μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, θα αναλύσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα με έμφαση στους σίφωνες ξηράς και θάλασσας και την αυξημένη συχνότητά τους στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τέλος, ο κ. Γαβριήλ Μαυρέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Geospatial Enabling Technologies, θα  παρουσιάσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις από την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Αποθετηρίου Copernicus. Μετά το τέλος των ομιλιών, οι προσκεκλημένοι και τα μέλη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας θα είναι στη διάθεση του κοινού, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με επίκαιρα μετεωρολογικά και κλιματολογικά θέματα αιχμής. 

Το Τμήμα Φυσικής αποτελεί μέλος του Network of Copernicus Academy, του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη διαλέξεων, σεμιναρίων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, καθώς και εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού για την ενημέρωση της επόμενης γενιάς ερευνητών, επιστημόνων και επιχειρηματιών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Copernicus και τη χρήση των υπηρεσιών του στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Την Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρου του Πανεπιστημίου, μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας καθώς και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου θα λάβουν μέρος στη σχολική Ημερίδα «Ο Εγκέφαλός μας», που πραγματοποιείται για δωδέκατη συνεχή χρονιά και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και τα συμμετέχοντα σχολεία. Η Ημερίδα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο», η οποία αποτελεί μία διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης για την έρευνα του Νευρικού Συστήματος και συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, την Federation of European Neuroscience Societies, την International Brain Research Organization. Συμμετέχουν τα Σχολεία της πόλης μας: Πειραματικό ΓΕΛ (EYEWIRΕ: 20.000 νευρώνες κάτω από τον αμφιβληστροειδή), 12ο ΓΕΛ (Το σπίτι της ψυχής), 9ο Γυμνάσιο (Ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται: προς το καλό ή το κακό;), 21ο Γυμνάσιο (Τραγουδώντας τις ιδιότητες του εγκεφάλου), Πρότυπο Πειραματικό Γυμν. Παν. Πατρών (Έτσι είναι… αν έτσι νομίζετε: Εγκέφαλος και πρόσληψη), 50ο Δημοτικό Σχολείο (Παίζω με τον εγκέφαλο) και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου (Παίζοντας με συναισθήματα). Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση του Πανεπιστημίου «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» και τον συντονισμό της έχει αναλάβει η αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Μαριγούλα Μαργαρίτη. 

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της υπηρεσίας «Ανοιχτές Θύρες Σταδιοδρομίας και Εκπαίδευσης», συνεχίζει τις εκδηλώσεις με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές και Υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Την Τρίτη, 20-3-2018 και ώρες 13.15–15.00, στο Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα στην Ολλανδία. Αναλυτικά: http://www.cais.upatras.gr/node/10659.  

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ενέργεια: Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον;», που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του το Σάββατο, 17/03/2018 και ώρα 18:30. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Α. Ζεληλίδης (Πρόεδρος Τμ. Γεωλογίας), Κ. Χρηστάνης, (Τμ. Γεωλογίας και Πρόεδρος ΙΓΜΕ), και Χρ. Κορδούλης (Τμ. Χημείας), καθώς και η Μ. Καραβασίλη, Προέδρος στο «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη»- CISD, ενώ θα πλαισιωθεί από μουσικές παρεμβάσεις. 

Θυμίζουμε ότι έως τις 30 Απριλίου 2018 το ΜΕΤ φιλοξενεί την έκθεση «Ενέργεια(ες)», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και έχει σχεδιαστεί από τον «Κήπο των Επιστημών» του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Η τετράφωνη μικτή χορωδία του Πανεπιστημίου συμμετάσχει ως προσκεκλημένη πανεπιστημιακή χορωδία στο 3ο Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, που πραγματοποιείται στις 16-18 Μαρτίου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Καλαμαριάς.

Οι ξενοδόχοι ανακοινώνουν: Αν δεν πληρωθούμε την Τρίτη οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών φεύγουν!

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ξενοδόχοι που φιλοξενούν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στις εγκαταστάσεις τους για να ξεκαθαρίσουν πως αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις προς αυτούς, τότε θα διακόψουν την παροχή των υπηρεσιών τους με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς στέγη εκατοντάδες άτομα.

Αναλυτικά αναφέρει η ανακοίνωση:

Σε χθεσινή ανακοίνωση του, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναγνωρίζει πως οι φοιτητές διαμένουν στα ξενοδοχεία μας, όμως δεν μας έχει παράσχει τις τυπικές συμβάσεις μίσθωσης των δωματίων, οι όποιες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της μεταξύ μας συμφωνίας. Μέχρι σήμερα είχαμε μόνο προφορικές υποσχέσεις από τους φορείς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι όποιες δεν είναι ικανές να στηρίξουν την επαγγελματική συμφωνία μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων, ενώ δεν είναι αυτές που ο νόμος ορίζει. Από μέρους μας έχει δοθεί διορία, καλή τη πίστη, για την υπογραφή των συμβάσεων από τον Ιανουάριο 2018 , όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να προβούμε σε διακοπή των υπηρεσιών μας προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την ΦΕΠ την Τρίτη, 20/03/2018, εάν δεν τακτοποιηθούν οι τυπικές υποχρεώσεις τους προς εμάς, αποστέλλοντάς μας τις συμβάσεις που καλύπτουν την διαμονή των φοιτητών για όλους τους προηγούμενους μήνες, έως και την Δευτέρα, 30/04/2018 (καταληκτική ημερομηνία πριν την έναρξη του νέου διαγωνισμού στέγασης των φοιτητών της ΦΕΠ), όπως ο νόμος ορίζει.

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάλυψε το κόστος των ξενοδοχείων μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Παν. Πατρών!

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ κάλυψε το κόστος των ξενοδοχείων μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Παν. Πατρών! Καλύφθηκε το κόστος των ξενοδοχείων από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν οι φοιτητές για τη διαμονή των οικοτρόφων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση που απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr πριν από λίγο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: Το Δ.Σ./Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι ήδη καλύφθηκε για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2017, το κόστος όλων των ξενοδοχείων για τη διαμονή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών και μπορούν να παραμείνουν στα δωμάτιά τους. Το Ίδρυμα με αίσθημα ευθύνης και παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ολοκλήρωσε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες προς όφελος των οικοτρόφων και της σταθερότητας στον πανεπιστημιακό χώρο.

Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών

Σε ανακοίνωση που απέστειλαν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr αναφέρουν τα εξής: Σήμερα Πέμπτη 15/03 φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών με τις αγωνιστικές αποφάσεις που πήραν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις... περισσότερα εδώ.

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών δέχθηκε επίθεση! - Τι καταγγέλλει ο φοιτητής

Τι αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο Προέδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μέλους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την επίθεση που δέχθηκε εντός του Πανεπιστημίου... περισσότερα εδώ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr