Αυξάνονται οι αντιδράσεις για ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την ίδρυση μίας ακόμη Νομικής Σχολής, πιθανότατα στο Πανεπιστήμιο Πατρών προκάλεσαν τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, ψήφισμα για την εξαγγελθείσα ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, τη συγχώνευση των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ με το ΔΠΘ, και τη δυνατότητα μετακίνησης των μελών ΔΕΠ των περιφερειακών πανεπιστημίων και μετεγγραφών των φοιτητών, εξέδωσαν φορείς του Νομού Ροδόπης.


Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, εκτιμώνται ως «επιτακτικές υπό επιστημονικό και υπό ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και αναπτυξιακό πρίσμα»:

- Η μη υλοποίηση «της ανομιμοποίητης εξαγγελίας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής» με το σκεπτικό ότι «η πιθανή υλοποίησή της θα συμβάλει στην περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε "δορυφόρους" της».

- Η ανάγκη άμεσης συγχώνευσης και ενσωμάτωσης των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ, στον φυσικό διοικητικό και αναπτυξιακό χώρο του ΔΠΘ.

- Η ενδυνάμωση της Νομικής Σχολής και των λοιπών σχολών και τμημάτων του Δ.Π.Θ. με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές και αναπτυξιακές δράσεις.

Ειδικότερα, διατυπώνεται η εκτίμηση πως «η εξαγγελία 4ης Νομικής Σχολής, και δη σε γεωγραφικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, συνιστά ανομιμοποίητη και αμφίβολης σκοπιμότητας επιλογή, η οποία μπορεί να καταστεί βλαπτική για τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και την περαιτέρω ανάπτυξή της». Η εν λόγω εκτίμηση εδράζει στις εξής διαπιστώσεις:

Το ψήφισμα συνυπογράφουν μεταξύ άλλων, ο πρυτανεύων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρος Τουλουπίδης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Χρήστος Μαστροκώστας, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Παυλίδης, οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Ιωάννα Χατζηαντωνίου.

Αντιδράσεις και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

«Είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμα μια Νομική Σχολή. Αν ισχύει η πρόταση, είναι σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Υπουργός Παιδείας: Εξετάζεται η δημιουργία Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Ποιες άλλες σχολές θα γίνουν

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr