Ανακαινίζονται 20 αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πατρών

Ανακαινίζονται 20 αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πατρών

Την «Ανακαίνιση – Αναβάθμιση Αμφιθεάτρων Σχολής Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής Σχολής» του Πανεπιστημίου Πατρών, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη παρέμβαση, μετά την περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης, έργο το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, που αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πιστοποιώντας τη διαρκή και δυναμική σχέση που έχει με το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  παρευρέθηκε ο αναπληρωτής  Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης Δημοσθένης Πολύζος. 


Η ανακαίνιση – αναβάθμιση 20 συνολικά αμφιθεάτρων της  Σχολής Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής Σχολής, πέρα από τις παρεμβάσεις στις  κτιριακές εγκαταστάσεις(αντικατάσταση επιστρώσεων των δαπέδων, επισκευή επενδύσεων τοίχων και ψευδοροφών κ.α), περιλαμβάνει εγκατάσταση ανελκυστήρων, βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες,  ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (π.χ αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων κλιματισμού με αντλίες θερμότητας, αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων των αμφιθεάτρων από λαμπτήρες LED), αλλά και αντικατάσταση εδράνων - καθισμάτων. 

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.942.300,00€, που θα  χρηματοδοτηθεί από  το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 001), έτους 2017 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Έχει σχεδιαστεί  ριζική αναβάθμιση και ανακαίνιση για να αντιμετωπιστούν στο σύνολο τα προβλήματα, μετά από 45 χρόνια από τη κατασκευή τους, δεδομένου ότι  τα κτίρια των αμφιθεάτρων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής κατασκευάσθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 70. Χρησιμοποιούνται κατά μέσον όρο από 17.000 φοιτητές ετησίως. 

Σε εξέλιξη η περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης 

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης, ένα χρόνιο αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, για  ναεξασφαλιστεί η ασφάλεια, η λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει και προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Χρηματοδοτείται επίσης από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 001), έτους 2017 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  

Σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες σε ένα μέτωπο μεγαλύτερο  των 1000 μέτρων. Με την ολοκλήρωση της περίφραξης, πρόκειται να περικλειστεί ο ευρύτερος χώρος της Πανεπιστημιούπολης της Πάτρας, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει ανοιχτός, χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιθέσεις που προξενούν φθορές και σημαντικές ζημιές  με υψηλό  κόστος αποκατάστασης. Αντιμετωπίζεται  ένα χρόνιο πρόβλημα για την βέλτιστη φύλαξη του χώρου και των εγκαταστάσεων καθώς και για τον έλεγχο της κυκλοφορίας εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Η ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr