ΠΑΜΑΚ: Οι εξελίξεις για την σκιώδη οικονομία στην Ελλάδα και οι προκλήσεις στην ΕE, σε Διεθνές Συνέδριο

ΠΑΜΑΚ: Οι εξελίξεις για την σκιώδη οικονομία στην Ελλάδα και οι προκλήσεις στην ΕE, σε Διεθνές Συνέδριο

Μπορεί να ενσωματωθεί ποσοστό της σκιώδους οικονομίας στο πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα; Ποιες οι προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεπίσημης - σκιώδους οικονομίας προς την ελληνική κυβέρνηση; Δικαιολογείται από την κοινή γνώμη η απόκρυψη μέρους των οικονομικών δραστηριοτήτων; Πώς αντιδρά η κοινή γνώμη απέναντι στη φοροδιαφυγή των άλλων; Ποιο το μέγεθος της ελληνικής σκιώδους οικονομίας; Γιατί οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν; Ποια τα χαρακτηριστικά της αδήλωτης εργασίας; Πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα μία μείωση της σκιώδους οικονομίας να βγει από την κρίση;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, μεταξύ άλλων, θα δοθούν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «International Conference on International Business 2017» (ICIB2017) από τις 18 έως τις 21 Μαΐου 2017, που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στους χώρους του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace, στην οδό Μοναστηρίου 305, από τις 9:30 το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου 2017 έως την Κυριακή 21 Μαΐου στις 15:00 (θα υπάρχουν τηλεδιασκέψεις στις 18 Μαΐου από 9:30 μέχρι 14:30 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).


Τα θέματα της παραοικονομίας, της σκιώδους οικονομίας, της διαφθοράς, των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους συνεχίζουν να είναι στην ημερήσια διάταξη. Τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος και το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα/πλεόνασμα θα μεταβάλλονται και τα δεδομένα της σκιώδους οικονομίας θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε μακροοικονομικές μεταβολές, οπότε η συνεχής παρακολούθηση της συγκεκριμένης πράξης επιβάλλεται. Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταδεικνύει ότι η συμμετοχή στη σκιώδη οικονομία αυξήθηκε, αναδεικνύει τους προσδιοριστικούς της παράγοντες και αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις για την απορρόφησή της από την επίσημη οικονομία, ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος από την παρούσα πολυδιάστατη κρίση.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ICIB2017 θα διεξαχθούν και τρία πάνελ του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet «Research on Crucial Issues of European Integration» με θέματα που αφορούν τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον δημοσιονομικό, τραπεζικό και επενδυτικό τομέα. Το Κέντρο Αριστείας λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2015 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, φιλοξενούμενο στο Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικότερα από το πρόγραμμα Erasmus+, «Δράση Jean Monnet».

Στο πλαίσιο αυτό έχει συστήσει αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες για καθένα από τα τρία αυτά θέματα, αποτελούμενες από τον αναπληρωτή καθηγητή Δ. Σκιαδά (ΠΑΜΑΚ) και τον αναπληρωτή καθηγητή Ι. Κτενίδη (Νομική ΑΠΘ), τους επίκουρους καθηγητές Ι. Παπαδόπουλο και Α. Κιόχο (ΠΑΜΑΚ), καθώς και την υποψήφια διδάκτορα ΠΑΜΑΚ, Κ. Βικελίδου.

Το πρώτο πάνελ που αφορά το «Επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Juncker)» συνδιοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ενώ θα μιλήσει ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμ. Βλαχογιάννης.

Στο δεύτερο πάνελ «Τραπεζική Ένωση της ΕΕ» θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank, ενώ θα συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Λ. Κοτσίρης.

Στο τρίτο πάνελ «Δημοσιονομική Ένωση της ΕΕ» θα συμμετέχει και η ευρωβουλευτής, Μ. Σπυράκη.

Το λεπτομερές πρόγραμμα του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου.

Συνέντευξη Τύπου

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Συνεδρίου, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, με ομιλητές τους καθηγητές Δέσποινα Αναγνωστοπούλου και Ιωάννη Παπαδόπουλο (Κέντρο Αριστείας JEAN MONNET) και τον εισηγητή στο Συνέδριο Βασίλειο Βλάχο (ICIB 2017) στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace, την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 11:00-11:30 & 11:30-12:00 αντίστοιχα, κατά την οποία θα παρουσιαστούν κρίσιμα στοιχεία για τη σκιώδη οικονομία στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον δημοσιονομικό, τραπεζικό και επενδυτικό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του Συνεδρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://www.icib.eu/

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr