ΠΑΜΑΚ, Θύματα, bullying, φοιτητές, θετικών επιστημών ΠΑΜΑΚ: Θύματα bullying οι φοιτητές θετικών επιστημών

ΠΑΜΑΚ: Θύματα bullying οι φοιτητές θετικών επιστημών [Έρευνα]

Στο συμπέρασμα ότι θύτες και θύματα του bullying γίνονται σε υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο τα παιδιά με σύνδρομο Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) κατέληξε σε έρευνα του το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 1.407 φοιτητών του ΠΑΜΑΚ, του ΑΠΘ και του ΑΤΕΙ και έδειξε ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι τρεις φορές περισσότερο θύτες και 2-10 φορές περισσότερο θύματα, από τον μέσο όρο. Επίσης, οι φοιτητές των θετικών επιστημών εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά bullying (θύτες 28%) από τους φοιτητές των θεωρητικών σχολών. 


Το 46% των φοιτητών δείγματος, συμμετείχαν κατά τα μαθητικά τους χρόνια σε bullying ως θύτες, θύματα ή παρατηρητές. Από αυτό το ποσοστό το 41% ήταν θύματα, το 23% θύτες και το 68% παρατηρητές.

«Αυτό συμβαίνει επειδή στις θετικές επιστήμες φοιτούν περισσότεροι άντρες (58%) και επειδή από επιλογή ή κλίση είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά θέματα και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά φοιτητών με ΔΕΠΥ και με μαθησιακές δυσκολίες» εξηγεί ο καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γεώργιος Παυλίδης. 

«Οι παρορμητικοί είναι πολύ συχνότερα θύτες (34%) αλλά και θύματα (27%) του bullying. Οι φοιτητές των θετικών επιστημών, και οι άντρες ήταν περισσότερο θύτες. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ήταν σημαντικά περισσότερο θύματα λόγω της ταπεινωτικής σχολικής τους αποτυχίας, που οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και απομόνωση», προσθέτει ο κ. Παυλίδης.

Είσαι Φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση Φοιτητών ΠΑΜΑΚ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr