Παράρτημα στην Κύπρο θέλει να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Παράρτημα στην Κύπρο προσανατολίζεται να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του brand name και της εξωστρέφειάς του. Οι πρυτανικές Αρχές του ΠΑΜΑΚ βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με τις αρχές κυπριακού Πανεπιστήμιου, έχοντας ήδη συμφωνήσει το γενικό πλαίσιο της πιθανής σύμπραξης.

“Συζητάμε με ένα πανεπιστήμιο στην Κύπρο, έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές και έχουμε συμφωνήσει καταρχήν, ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση”, γνωστοποίησε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοικτής Εκπαίδευσης.

Το γενικό πλαίσιο συνεργασίας, που συμφωνήθηκε, περιλαμβάνει όσα ορίζει η έννοια του Παραρτήματος. “Πρόκειται για κομμάτι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο θα λειτουργεί σε άλλη χώρα, θα απευθύνεται σε φοιτητές της αλλοδαπής και θα λειτουργεί με δίδακτρα. 


Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας - σύμπραξης μπορεί να προβλέπεται, ότι κάποιος παρέχει χώρους, διοικητική υποστήριξη και το κομμάτι του ελέγχου ποιότητας, δηλαδή τα θέματα εξετάσεων, η διαδικασία βαθμολόγησης και οτιδήποτε σχετικό είναι θέμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και φυσικά τα έσοδα μοιράζονται αναλογικά ανάμεσα στους συμπράττοντες φορείς”, διευκρίνισε ο κ. Ζαπράνης.

Η δυνατότητα ίδρυσης Παραρτήματος Πανεπιστημίου προβλέπεται στον Νόμο 4009 και σύμφωνα με τον πρύτανη, “αναφέρεται συγκεκριμένα ότι υπάρχει η δυνατότητα και οι διαδικασίες είναι ουσιαστικά ίδιες με την ίδρυση Σχολής”. Ωστόσο, πρόκειται για γενική ρύθμιση, που θα πρέπει να εξειδικευθεί νομοθετικά, ώστε να διευκρινιστούν σειρά ζητημάτων (αμοιβές καθηγητών κ.λπ.).

 Ο κ. Ζαπράνης επισήμανε, ότι στην πρώτη συνομιλία, που είχε για το θέμα, με τον υπουργό Παιδείας, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου πρυτάνεων “ο κ. υπουργός ήταν πολύ θετικός προς αυτή την κατεύθυνση και υποσχέθηκε να βοηθήσει”. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΑΜΑΚ επεξεργάζονται προτάσεις για την νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προταθεί στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να την επεξεργαστεί και να προχωρήσει το θέμα.

Μάλιστα, εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια, το Πανεπιστήμιο προτίθεται να επεκταθεί περαιτέρω. “Χρειαζόμαστε τη στήριξη του υπουργείου για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και εφόσον ανοίξει ο δρόμος, δεν υπάρχει λόγος να περιοριζόμαστε σε μία χώρα τελικά. Αυτό έχει να κάνει αφενός με την εξωστρέφεια και τη δημιουργία brand name για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και με ιδιωτικούς πόρους, που μπορούμε να δημιουργήσουμε, για να βοηθήσουμε τη λειτουργία του Πανεπιστήμιου”, σημείωσε ο κ. Ζαπράνης.

“Ανοικτή γνώση, διαθέσιμη σε όλους”

Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των δεσμών του με την κοινωνία στοχεύει η δράση των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων, που αναπτύσσονται και διατίθενται σταδιακά από το Διαδίκτυο, με τη χρήση πλατφόρμας, που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό, με την υποστήριξη του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου Gunet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο επιστημονικά υπεύθυνος καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Μάνος Ρουμελιώτης “το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο κοινό 22 πλήρη μαθήματα (βιντεοσκοπημένες παραδόσεις, διαφάνειες, σημειώσεις, θέματα εξετάσεων) και μέχρι τον Ιούνιο θα ανέβουν σε πλήρη μορφή συνολικά 55 μαθήματα”. 

Το πρόγραμμα των ανοικτών στο κοινό μαθημάτων, στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ από όλη τη χώρα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2015. 

Ο προϋπολογισμός του για το ΠΑΜΑΚ ανήλθε σε 330.000 ευρώ.

“Πρόκειται για project με υψηλή προστιθέμενη αξία”, ανέφερε ο κ.Ζαπράνης, ενώ ο κ.Ρουμελιώτης, διαβεβαίωσε για την πρόθεση συνέχισης της δράσης και μετά την λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με την υποδομή που έχει ήδη δημιουργηθεί. “Ίσως ενταχθεί στις δράσεις που κάνει η βιβλιοθήκη για το άνοιγμα του υλικού της στο ευρύ κοινό”, ανέφερε ο κ.Ρουμελιώτης.

“Αδιέξοδη η αγορά κτιρίου, πρόταση για κατασκευή νέου”

Εναλλακτική λύση, προκειμένου να μη χαθεί το κονδύλι, που έχει προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ για την αγορά κτιρίου από το ΠΑΜΑΚ, προτείνουν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, μετά το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως οδηγείται και η τρίτη σχετική προκήρυξη. “Δεν έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προσφορές (για την αγορά κτιρίου), γιατί είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν κτίρια που να πληρούν τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές (στατικότητα κ.λπ.). 

Με δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει παραχώρηση 100 στρεμμάτων από τον Δήμο Περαίας ζητούμε να δοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την αγορά, στην κατασκευή κτιρίου”, ανέφερε ο κ.Ζαπράνης.

Μια κάποια “ανακούφιση” στο κτιριακό πρόβλημα, αναμένεται να προσφέρει η παραχώρηση στο ΠΑΜΑΚ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σχολικού συγκροτήματος στον Δήμο Τριανδρίας.

Ο κ.Ζαπράνης ανέφερε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον ενημέρωσε για την πρόθεση να προχωρήσει ο Δήμος στην παραχώρηση.

Με αφορμή, εξάλλου, τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, με θύμα 20χρονο, ο οποίος παρασύρθηκε από ΙΧ, όταν προσπάθησε να περάσει τον δρόμο μπροστά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο κ.Ζαπράνης ανέφερε ότι επειδή αρκετοί φοιτητές διασχίζουν τον δρόμο κάθετα, η τεχνική υπηρεσία του ΠΑΜΑΚ επεξεργάζεται πρόταση προς τις αρμόδιες αρχές για τη δημιουργία διάβασης, με ενδιάμεση νησίδα, μπροστά από το Πανεπιστήμιο, που θα βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας για τους πεζούς.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr