Νέα σύγχρονη πανεπιστημιούπολη για το ΠΑΜΑΚ

Νέα σύγχρονη πανεπιστημιούπολη για το ΠΑΜΑΚ

Εξαιρετικά πιθανή και μάλιστα, όχι στο πολύ απώτερο μέλλον, φαντάζει η μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε καινούριες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, σε περιοχή του δήμου Θέρμης.

Το πράσινο φως για την παραχώρηση έκτασης προκειμένου να μετεγκατασταθεί εκεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας άναψε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο το βράδυ της Πέμπτης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων στο ΠΑΜΑΚ ώστε να ανεγερθεί εκεί το πρώτο από μια σειρά κτήρια του Ιδρύματος. Μάλιστα, όπως επισήμανε στην οικονομική e-φημερίδα «voria» ο κ. Παπαδόπουλος, ο δήμος είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στη συνέχεια και άλλη πολύ μεγαλύτερη γειτονική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων ώστε να γίνει εκεί μια νέα σύγχρονη πανεπιστημιούπολη.


Πριν από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ του δήμου και των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος, με επικεφαλής τον πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη. Σε αυτές είχε διερευνηθεί η δυνατότητα παραχώρησης έκτασης για τη σταδιακή μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου, έπειτα από σχετικό αίτημα το οποίο υπέβαλε το ΠΑΜΑΚ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει την απαιτούμενη έκταση προς το ΠΑΜΑΚ, η οποία μάλιστα, είναι κατάλληλη για τέτοια χρήση. Πρόκειται για έκταση η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, πλησίον του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας.

Οι όροι που θέτει ο δήμος

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο δήμος είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την έκταση είτε κατά χρήση, είτε ακόμη και κατά κυριότητα, αναλόγως το τι δυνατότητες έχει το πανεπιστήμιο. «Εμείς περιμένουμε από το ΠΑΜΑΚ να μας πει εάν αποδέχεται την προσφορά του δήμου και υπό ποιες προϋποθέσεις», αναφέρει ο δήμαρχος Θέρμης.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει επίσης ότι ο δήμος θα ζητήσει κάποια μικρά ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα να εκμεταλλεύεται εκείνος τα κυλικεία τα οποία θα λειτουργούν στο πανεπιστήμιο, να διατίθενται θέσεις σε μεταπτυχιακά για αποφοίτους – κατοίκους της Θέρμης, να παραχωρείται η αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου και για κάποιες εκδηλώσεις του δήμου κ.ο.κ..

Ο δήμαρχος Θέρμης τονίζει στην οικονομική e-φημερίδα «voria» ότι ο δήμος έχει προχωρήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες ώστε η έκταση να είναι άμεσα αξιοποιήσιμη από το πανεπιστήμιο «και πλέον ο λόγος ανήκει σε εκείνους».

Αποφασίζει η Σύγκλητος

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη «μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα συνέλθει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου προκειμένου να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις». Στις προθέσεις του ΠΑΜΑΚ είναι, αρχικά, σε αυτή την έκταση των 15 στρεμμάτων να χτιστούν οι πρώτες εγκαταστάσεις, περίπου 2.500 έως 3.000 τ.μ. και στη συνέχεια να γίνει ανάπτυξη των υπολοίπων απαιτούμενων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη, τα απαιτούμενα κονδύλια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων έχουν ήδη δεσμευτεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στους σχεδιασμούς του πανεπιστημίου είναι, εφόσον υπάρξει οριστική συμφωνία με τον δήμο, σταδιακά, σε αυτόν το χώρο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο campus, ανάλογο με αυτό πανεπιστημίων του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι σήμερα το ΠΑΜΑΚ ασφυκτιά σε μια έκταση περίπου έξι στρεμμάτων στα οποία έχουν χτιστεί περισσότερα από 30.000 τ.μ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr