Κατάληψη, Πανεπιστημίου Κρήτης, κινητοποιήσεις, φοιτητών, ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ Κατάληψη Πανεπιστημίου Κρήτης: Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Κατάληψη Πανεπιστημίου Κρήτης: Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Καζάνι που βράζει είναι η Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, απόρροια της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων, τα οποία σταδιακά υποβαθμίζουν όχι μόνο τη λειτουργία του αλλά και τον ρόλο του, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα ΑΕΙ που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των Πανεπιστημίων στη χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα η φοιτητική μέριμνα είναι πλέον ανεπαίσθητη βοήθεια, μπροστά στο βάρος που σηκώνουν καθημερινά χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τις δαπάνες για τις σπουδές των παιδιών τους.

Είσαι Φοιτητής στο Πανεπιστημίου Κρήτης; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!


Έκρυθμες Καταστάσεις! Χάσμα Φοιτητικών Γενεών και Λεκτικά Επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο

Όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Απέκλεισαν τα ΚΤΕΛ οι Φοιτητές – Έλαβαν δεσμεύσεις από την εταιρεία σίτισης

"Τοίχο" βρήκαν οι διαπραγματεύσεις των φοιτητών με το ΚΤΕΛ για τη δωρεάν μεταφορά τους ή έστω με χαμηλό εισιτήριο με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του σταθμού του Ρεθύμνου.

Νωρίτερα η πορεία διαμαρτυρίας συνεχίστηκε μετά την πλατεία 4 Μαρτύρων για να καταλήξει στα γραφεία της εταιρείας που έχει αναλάβει τη σίτιση των φοιτητών στο Ρέθυμνο, όπου έλαβαν τη διαβεβαίωση για έκδοση 150 τουλάχιστον καρτών δωρεάν σίτισης αύριο, ενώ ζήτησαν να επανέλθουν στην εργασία τους το προσωπικό των κυλικείων και να καταβληθούν δεδουλευμένα, όπως και να λήξει η ιδιότυπη αργία μερίδας του προσωπικού.

Νωρίς το μεσημέρι επικράτησε ένταση στο δημαρχείο και αυτά είναι όσα δηλώνουν οι 2 πλευρές με τα συμπεράσματα δικά σας στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Συλλογή στοιχείων εκατέρωθεν και την Παρασκευή το επόμενο ραντεβού φοιτητών – δημοτικού συμβουλίου

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έχει δοθεί το επόμενο ραντεβού μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημοτικών συμβούλων Ρεθύμνου, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να συγκεντρώσουν στοιχεία για το πόσους αφορά ο αποκλεισμός από τη δωρεάν σίτιση και μεταφορά και πως μπορεί να συμβάλει στη λύση του προβλήματος η αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά τους οι αυτοδιοικητικοί διερευνούν την κατάσταση και όλα τα ενδεχόμενα για να καταλήξουν στο πως θα βοηθηθούν οι φοιτητές οικονομικά με δεδομένα τα πενιχρά οικονομικά του δήμου Ρεθύμνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η ΔΕΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι κρατικές επιχορηγήσεις παραμένουν στάσιμες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, την ίδια ώρα που η ψήφιση του νέου μνημονίου επιφέρει βαριές συνέπειες σε τομείς βασικής φοιτητικής μέριμνας όπως είναι η σίτιση, η μετακίνηση, αλλά και η συρρίκνωση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων και του προσωπικού του ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο προϋπολογισμός του Π.Κ βρίσκεται στον «αέρα» για το 2016, καθώς η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ανέφερε την προηγούμενη Τετάρτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως «καλείται να καταρτίσει και να υλοποιήσει για το 2016, έναν προϋπολογισμό με βάσει τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι μειωμένος σε ποσοστό 20% σε σχέση με εκείνο του 2015». Μέσα σε μια δεινή οικονομική συγκυρία παρουσιάζονται «απώλειες» φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου οι οποίοι εγκαταλείπουν οριστικά το πανεπιστήμιο διότι οι οικογένειές τους αδυνατούν να καταβάλουν τις δαπάνες για τις σπουδές τους σε μια πόλη μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση που εκτοξεύτηκε στο 23% στέρησε σε 700 φοιτητές δικαιούχους τις κάρτες σίτισης, ενώ η μηνιαία κάρτα μετακίνησης στοιχίζει 30 ευρώ σε κάθε φοιτητή.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι τοπικοί φορείς και η εκκλησία του Ρεθύμνου, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διαμηνύουν, σε επιστολή τους προς τον Υπουργείο Παιδείας, πως το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο οδηγείται με βεβαιότητα σε κατάρρευση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Από την πλευρά τους οι φοιτητές προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη σε κατάληψη του ΑΕΙ στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για άμεση διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τρεις ζωτικής σημασίας άξονες για τους ίδιους, τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση. Σήμερα, μάλιστα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση όλων των σχολών του Πανεπιστημίου όπου θα συζητηθεί η έως τώρα πορεία των κινητοποιήσεων και θα αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι της κατάληψης.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το θέμα της υποχρηματοδότησης θίγουν σε κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, στην οποία υπογραμμίζουν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η πόλη μας το Ρέθυμνο είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του κορυφαίου της Ελλάδας βάσει των διεθνών αξιολογήσεων, το οποίο εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης και πόλος εξωστρέφειας τόσο για τον τόπο μας όσο και για ολόκληρη την Κρήτη.

Η τοπική κοινωνία και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του Ρεθύμνου διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του λόγω των μειωμένων κρατικών επιχορηγήσεων, βάσει των οποίων καλείται να υλοποιήσει για το 2016 έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 20% στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή η επιχορήγηση παραμένει ίδια με το 2015. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η επιχορήγηση των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και των Υπηρεσιών του εφόσον οι ήδη μειωμένες πιστώσεις θα επαρκούν μόνο για να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες και να θέτει έτσι σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, που χάρη στην αφοσίωση και τις προσπάθειες τού ήδη συρρικνωμένου προσωπικού του (καθηγητές και διοικητικοί) παραμένει στην κορυφή της χώρας μας.

Η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα και στη φοιτητική μέριμνα και ειδικά στο θέμα της σίτισης. Η επιχορήγηση για το 2016 παραμένει ή ίδια με του 2015, χωρίς ωστόσο να έχει συνυπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών. Συγκεκριμένα εκτός δωρεάν σίτισης τίθενται φέτος 700 φοιτητές ( μόλις ένας στους 8 φοιτητές δικαιούται πλέον δωρεάν σίτιση), γεγονός που ασφαλώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς φοιτητές, οι οποίοι σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας, στερούνται πλέον ένα πολύτιμο και απαραίτητο βοήθημα, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας βεβαίως ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση, ωστόσο καλούμε την Πολιτεία να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την έλλειψη κονδυλίων, προσωπικού και τη διαρροή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει επάξια κερδίσει τη διεθνή, μάλιστα, αναγνώριση για την ποιότητα των Υπηρεσιών του προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προστατεύσει τα κεκτημένα ετών στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο. Σας παρακαλούμε να μην του στερείτε τη δυνατότητα αυτή και να μην καταδικαστεί σε μαρασμό με την υποχρηματοδότηση και παράλληλα δώστε, με την αύξηση της σχετικής επιχορήγησης, άμεση λύση στο θέμα της σίτισης των φοιτητών, που ξαφνικά τέθηκαν εκτός της δωρεάν σίτισης.

Σε αναμονή της απάντησής σας».

ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, αλλά και φοιτητές από το ΤΕΙ και συλλόγους από τα Χανιά και το Ηράκλειο. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης με «σταθμούς» τα γραφεία της εταιρείας σίτισης που έχει αναλάβει τη σίτισή τους αλλά και το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου όπου συζήτησαν με εκπροσώπους ζητώντας άμεσες ενέργειες.

«Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μια σειρά κινητοποιήσεων για τη μεταφορά, τη στέγαση και τη σίτισή μας. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που βιώνουμε και από τη νέα κυβέρνηση η οποία συντάσσεται ξεκάθαρα με τις πολιτικές τις ΕΕ, και μας θέλει εξαθλιωμένους. Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση νομίζουμε ότι οι συλλογικοί αγώνες είναι αυτοί που μπορούν να κερδίσουν και να δώσουν απαντήσεις. Θέλουμε έμπρακτη στήριξη των φορέων και όχι μόνο μέσα από τις επιστολές τους» ανέφερε ο Αντώνης, μέλος του συντονιστικού της κατάληψης σχολιάζοντας την επιστολή των φορέων.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ωστόσο, νωρίς το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου δημιουργήθηκε ένταση όταν ομάδα φοιτητών εισήλθε στο χώρο του δημαρχείου προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για την ώρα που θα πραγματοποιούνταν το δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να παρέμβουν. Στόχος τους, όπως τόνισαν, ήταν να ενημερωθούν για την πορεία του αιτήματος που είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες στον Δήμαρχο, σχετικά με τη διάθεση κονδυλίων από το Δήμο για τις ανάγκες κυρίως μετακίνησής τους. Οι φοιτητές υποστήριξαν σε δηλώσεις τους, ότι παρά τις ειρηνικές τους προθέσεις, στοχοποιήθηκαν από υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδό τους με τη χρήση βίας. «Στο δημαρχείο βρήκαμε μια κλειστή πόρτα, απειλές, ωμή βία και υπαλλήλους του δημαρχείου μάλλον υπό τις εντολές όλων των αντιδημάρχων που ήταν μέσα. Αυτό που συνέβη δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο Ρέθυμνο. Δεχτήκαμε σωματικές επιθέσεις, στοχοποιηθήκαμε και μας έβρισαν. Θέλαμε απλά να ζητήσουμε πληροφορίες για το δημοτικό συμβούλιο ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε ένα χαρτί με τα αιτήματά μας και να κάνουμε μια παρέμβαση. Είμαστε φοιτητές από το Πανεπιστήμιο, δεν κρύβουμε τα πρόσωπά μας, δεν κάνουμε τίποτα κακό, τα αιτήματά μας είναι δίκαια και αυτή η κατάσταση μας εξοργίζει ακόμη περισσότερο» ανέφερε η φοιτήτρια και μέλος του συντονιστικού της κατάληψης του Πανεπιστημίου Μαρικαίτη Στασινού.

Από την πλευρά τους οι Αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Θεοδωράκης και Δημήτρης Λελεδάκης, οι οποίοι δέχτηκαν τους φοιτητές στο δημαρχείο και συζήτησαν μαζί τους το αίτημά τους, καθώς ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης απουσίαζε χθες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, υπογράμμισαν πως η ένταση δημιουργήθηκε με πολίτες και όχι με υπαλλήλους του δήμου. Ο κ. Λελεδάκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Η πόρτα του δημαρχείου είναι ανοιχτή για τους φοιτητές και για όλους τους δημότες. Εκτιμώ ότι έγινε κάποια παρεξήγηση. Οι φοιτητές ήρθαν πάνω, τους ακούσαμε και μας κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Σαν δήμος θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε είναι κάτι που έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχουμε την πρόθεση να κάνουμε».

Ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του ανέφερε για το περιστατικό: «Μόλις ενημερωθήκαμε με τον κ. Λελεδάκη ότι φοιτητές έχουν έρθει στο δημαρχείο, ήρθαμε εντός μερικών λεπτών, διότι εκείνη την ώρα βρισκόμασταν στην τεχνική υπηρεσία. Όταν ήρθαμε η πόρτα ήταν ανοιχτή, μας ενημέρωσαν ότι έγιναν νωρίτερα επεισόδια με κάποιους πολίτες στην είσοδο. Κανένας υπάλληλος του δήμου δεν είχε καμία εντολή και τα επεισόδια δεν έγιναν μεταξύ των υπαλλήλων και των φοιτητών. Εμείς συζητήσαμε με τους φοιτητές και το μεταφέραμε στο δήμαρχο».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ

Πρώτος σταθμός της πορείας που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν τα γραφεία της εταιρείας που έχει αναλάβει τη σίτιση, όπου οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα απορροφήσει μέρος του ΦΠΑ, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 150 φοιτητές να αποκτήσουν ξανά τις κάρτες σίτισης, με άρση από σήμερα του αποκλεισμού της λέσχης.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή οι φοιτητές έκλεισαν τα ταμεία της ιδιωτικής λέσχης ζητώντας όλοι οι φοιτητές να σιτιστούν δωρεάν λαμβάνοντας ως απάντηση την επόμενη ημέρα, όπως ανέφεραν, το κλείσιμο της λέσχης από την εταιρεία.

Σε επιστολή που απέστειλε το συντονιστικό της κατάληψης στα ΜΜΕ, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: «Την Παρασκευή αποφασίσαμε να αποκλείσουμε τα ταμεία της ιδιωτικής λέσχης Γευσήνους ώστε να μπορούν να σιτιστούν όλοι δωρεάν, προτάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τα αιτήματά μας σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές. Η εταιρεία λειτούργησε εκδικητικά κλείνοντας τη λέσχη το Σάββατο, αφήνοντας χωρίς φαγητό τους φοιτητές με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Πάντως ο ίδιος ο υπεύθυνος του Γευσήνους είχε ενημερώσει τον υπηρεσιακό πρύτανη για την πρόθεσή του να κλείσει το εστιατόριο. Η ασυδοσία της εταιρείας δεν έμεινε αναπάντητη και άμεσα οι φοιτητές κατεβήκαμε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, όπου τα αποκλείσαμε και απαιτήσαμε να συναντηθούμε με τον υπεύθυνο ο οποίος μας απέφευγε, μέχρι που καταφέραμε να μπούμε μέσα. Η απάντηση από τον υπεύθυνο δεν άργησε αφού κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας (ΜΑΤ) για να μας εκφοβίσει. Τέτοιες κινήσεις δεν μας τρομοκρατούν και γι’ αυτό παραμείναμε εκεί απαιτώντας με τον πιο δυναμικό τρόπο από την εταιρεία να ανοίξει τη λέσχη άμεσα. Τελικά αναγκάστηκαν να εμφανιστούν και δυο «υπεύθυνοι» από το πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να μας πουν ότι δεν έχουν ιδέα για τους 700 φοιτητές που κόπηκαν από τη λέσχη. Αποτέλεσμα της κινητοποίησής μα ήταν να ανοίξουν τη λέσχη τουλάχιστον για τη βραδινή σίτιση».

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΚΤΕΛ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Δεύτερη στάση της χθεσινής πορείας ήταν το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, όπου φοιτητές συναντήθηκαν με εκπρόσωπο, για να συζητήσουν το αίτημα που είχαν καταθέσει σχετικά με τη μείωση στην τιμή των εισιτηρίων καθώς και της μηνιαίας δαπάνης που καταβάλλουν για την κάρτα μετακινήσεων.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν πως το αίτημά τους έχει ληφθεί υπ' όψιν της διοίκησης και ότι το ΚΤΕΛ Χανίων- Ρεθύμνου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διαθέσει προσωπικό και να εξυπηρετήσει τη μετακίνησή τους με συχνά δρομολόγια. Ωστόσο, υπογράμμισε πως έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες σε ό,τι αφορά την τιμή του εισιτηρίου κάτι που πυροδότησε τις αντιδράσεις των φοιτητών. Οι ίδιοι μάλιστα επανέλαβαν πως οι φοιτητές των Χανίων πληρώνουν 18 ευρώ για την μηνιαία κάρτα μετακίνησης μετά από μέριμνα του Δήμου και πρωτοβουλία του ΚΤΕΛ ζητώντας αντίστοιχες ενέργειες για τους φοιτητές στο Ρέθυμνο.

Μάλιστα, προχώρησαν σε αποκλεισμό της εισόδου και υπογράμμισαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δεν θα επιτρέψουν τη είσοδο και έξοδο των λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια. Λίγο αργότερα, αφού αντιλήφθηκαν πως λεωφορείο κινούνταν επί της λεωφόρου Σταμαθιουδάκη με προορισμό το Ηράκλειο, έκλεισαν το δρόμο προκειμένου να μην επιτρέψουν να αναχωρήσει. Λίγα λεπτά αργότερα απομακρύνθηκαν και η διέλευση των οχημάτων συνεχίστηκε κανονικά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επεισοδιακή ήταν η παρέμβαση των φοιτητών στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία μετά από μια ώρα αντιπαραθέσεων κατέληξε με τη δέσμευση πως την Παρασκευή στις 14.00 αντιπροσωπεία φοιτητών θα συναντηθεί εκ νέου με το Δήμαρχο κ. Μαρινάκη και θα καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με τα αιτήματά τους. Κύριο αίτημα των φοιτητών ήταν η διάθεση κονδυλίου από πλευράς Δήμου Ρεθύμνου, με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς που θα διατεθούν πρωτίστως για τη μείωση των δαπανών μετακίνησής τους.

Ωστόσο, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως το δημοτικό συμβούλιο δεν νομιμοποιείται να κάνει μια τέτοια επιχορήγηση, ωστόσο σε κοινωνικό επίπεδο ο Δήμος μπορεί να στηρίξει τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τους φοιτητές οι οποίοι έφεραν ως παράδειγμα το Δήμο Χανίων ο οποίος, όπως τόνισαν, διέθεσε κονδύλι για τις ανάγκες των φοιτητών. Πάντως, επί της ουσίας δεν είναι γνωστό εάν ο δήμος Χανιών έχει όντως ψηφίσει το εν λόγω κονδύλι ή εάν είναι στις προθέσεις του αλλά δεν το έχει πράξει ακόμα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Οι φοιτητές αναμένεται, όπως ανέφεραν, να παρέμβουν και στο Περιφερειακό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και τόνισαν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σε επιστολή τους μάλιστα διευκρινίζουν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου. Αναφέρουν πως η ψήφιση του 3ου μνημονίου και η παρούσα κυβέρνηση παρουσιάζει ως μονόδρομο της εφαρμογή σκληρών μέτρων που εντείνουν «την ανεργία και την επισφαλή εργασία, το ξεπούλημα του δημοσίου, τις μεγαλύτερες περικοπές των μισθών και των συντάξεων», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «Μετά από συνεχείς πιέσεις προς όλους τους φορείς και χωρίς να έχουμε ουσιαστική απάντηση, αποφασίστηκε μέσω της γενικής μας συνέλευσης η κατάληψη του ιδρύματος ως μέσο πάλης για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι οι φοιτητές όταν αγωνίζονται μπορούν να νικούν. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται και στους μεγάλους νικηφόρους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο και στα βουνά της Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ. Σ’ αυτήν την προοπτικής νίκης καλούμε όλα τα πληττόμενα και αγωνιζόμενα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας να δώσουμε μαζί τη μάχη της προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το Συντονιστικό Κατάληψης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου διεκδικεί:

-Αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστήμιου. Άμεση πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

- Να δοθούν πίσω οι κάρτες σίτισης στους 700 φοιτητές που έχασαν το δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Δωρεάν σίτιση για όλους. Δημόσια λειτουργία της λέσχης με κρατική χρηματοδότηση

-Αμειβόμενες πρακτικές με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

-Να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας από τα ΚΤΕΛ για την μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της κάρτας. Εισφορά του δήμου και της περιφέρειας. Δωρεάν μεταφορές για όλους.

-Να παραχωρηθούν δημόσια κτήρια για φοιτητικές εστίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πηγές: cretedoc.gr - goodnet.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr