Παρέμβαση φοιτητών στη Σύγκλητο του Πα/μιου Κρήτης: "Να ανοίξει το πανεπιστήμιο με όρους"

Παρέμβαση φοιτητών στη Σύγκλητο του Πα/μιου Κρήτης: "Να ανοίξει το πανεπιστήμιο με όρους" 

Τι διεκδικούν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2020, με απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Ψυχολογίας Βιολογικού και Επιστήμης Υπολογιστών (CSD ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση των φοιτητών στην συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Ψυχολογίας και Βιολογίας και CSD του Πανεπιστημίου Κρήτης:


"Εκεί οι φοιτητές απαίτησαν  να ανοίξει το πανεπιστήμιο με όλους τους απαραίτητους όρους. Πιο συγκεκριμένα, έγινε μια αναφορά στα προβλήματα που είχαν προκύψει όλο το προηγούμενο διάστημα με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και εξέταση των μαθημάτων και έγινε ξεκάθαρο ότι μόνο κοροιδία μπορεί να αποτελούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η ακαδημαική χρονιά και ότι μπορεί να ξεκινήσει ομαλά και η επόμενη. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε πάλι φανερή η ανάγκη  για να δωθεί  έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης από την κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσουν τα μαθήματα να ξεκινήσουν κανονικά με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου καθηγητικού και βοηθητικού  προσωπικού καθαριότητας, την ενίσχυση των δομών και την ανεύρεση ανεκμετάλλευτων κτιρίων μέσα στις πόλεις για να μπορέσουν τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν διά ζώσης με τις απαραίτητες αποστάσεις, την τακτική απολύμανση των αιθουσών, την ύπαρξη αρκετών αντισηπτικών στους χώρους κ.α.

Σε όλες αυτές τις ανησυχίες των φοιτητών είναι χαρακτηριστική η απάντηση της Πρυτανείας διά στόματος Πρύτανη ότι όλα αυτά θα λυνόντουσαν στην συνεδρίαση χωρίς να δωθεί πάλι μια συγκεκριμένη απάντηση για την αρχή του νέου εξαμήνου. Αλήθεια τι είναι αυτό που εμποδίζει το Πανεπιστήμιο να κρίνει και να αποφασίσει; Γιατί για άλλη μια φορά το μπαλάκι πετιέται στα τμήματα τα οποία καλούνται να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα;  Η Πρυτανεία επιλέγει να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι απαράδεκτη η στάση της ακόμη και στην νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε να μην δίνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την αρχή του εξαμήνου αλλά πάλι να καλεί τα τμήματα να αποφασίσουν ανάμεσα σε διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση μόλις 2 εβδομάδες πριν την αρχή του εξαμήνου!! Ακόμη και όταν οι φοιτητές απαίτησαν να αυξηθούν τα δρομολόγια για να μην στοιβάζονται μέσα στα λεωφορεία η απάντηση ήταν απλά ότι δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παρέμβει στα ΚΤΕΛ επειδή είναι ιδιωτική εταιρεία!!

Αντί μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν μελέτες και να σχεδιαστεί ένα πλήρες αναλυτικό σχέδιο για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων, στο όνομα του Αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων  η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πετάει το μπαλάκι στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων , οι οποίες δεν δείχνουν καμία προθυμία να διεκδικήσουν την απαραίτητη έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και αρκούνται απλά στο να αναπαράγουν ευχολόγια για την θεωρητική ανωτερότητα της διά ζώσης εκπαίδευσης και στην ανάγκη όμως να διαφυλαχθεί η υγεία όλων(!).

Είναι απαράδεκτο στο 2020 να μην μπορούν να εξασφαλιστούν όλοι οι τρόποι για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δικιάς τους υγείας και των καθηγητών.

Αυτή την στιγμή ακριβώς είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι φοιτητές να εντείνουν τον αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους και να διεκδικήσουμε να ανοίξει το Πανεπιστήμιο με όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις!

Διεκδικούμε τώρα:

  • Να ανοίξει κανονικά το Πανεπιστήμιο την νέα ακαδημαική χρονιά! Να δωθεί έκτακτο χρηματικό κονδύλι από την κυβέρνηση έτσι ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προυποθέσεις για την προστασία της υγείας φοιτητών καθηγητών και προσωπικού!
  • Να γίνει συγκεκριμένη μελέτη για ανεκμετάλλευτους χώρους στις πανεπιστημιουπόλεις και στα κέντρα των πόλεων, συνεδριακών κέντρων,αφιθεάτρων, δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και να γίνει πλήρη συντήρηση και αξιοποίησή τους έτσι ώστε να γίνουν όλες οι παραδόσεις των μαθημάτων με τις απαραίτητες αποστάσεις ( π.χ. 2 αμφιθέατρα στο Ηράκλειο, ο συνεδριακός χώρος του Ξενία στο Ρέθυμνο κ.α. )
  • Να γίνουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις!
  • Να μπουν κανονικά οι φοιτητές στις εστίες! Να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας στον χώρο των φοιτητικών εστιών και συνολικά σε κάθε χώρο που υπάρχουν  φοιτητές, έτσι ώστε να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις.Συγκεκριμένα, να υπάρξει μέριμνα για την συντήρηση των κτιρίων των φοιτητικών εστιών και στις δύο πόλεις με την διόρθωση του κλιματισμού την ενίσχυση της θέρμανσης κα.
  • Σε όσους δεν πάρουν δωμάτιο στις εστίες να δωθεί μηνιαίο στεγαστικό επίδομα.
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από και προς το πανεπιστήμιο έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός! Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο να διαχωριστεί η γραμμή ΠΑΓΝΗ-Πανεπιστήμιο έτσι ώστε και να μην υπάρχει συνωστισμός και να διαθέτει ξεχωριστή γραμμή αστικού το ΠΑΓΝΗ που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοιό.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικός αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη. Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι επιτροπές ετών τώρα να οργανώσουν τη διεκδίκηση με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας συμφοιτητής μας δεν θα είναι μόνος του!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr