Εικόνες από το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Κρήτη - Τα αιτήματα των φοιτητών

Εικόνες από το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Κρήτη - Τα αιτήματα των φοιτητών

Πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης φοιτητικό συλλαλητήριο με  κεντρικό σύνθημα «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - Δουλειά με δικαιώματα».

Οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα 6 Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα, το συλλαλητήριο οργάνωσαν από το Πανεπιστήμιο οι Σύλλογοι της Επιστήμης Υπολογιστών, του Μαθηματικού και του Φυσικού και από το ΤΕΙ οι Σύλλογοι της ΣΤΕΦ, της ΣΔΟ και της ΣΕΥΠ, καθώς και η συνέλευση του 1ου έτους της Κοινωνικής Εργασίας.  


Οι φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα απο συλλογικές διαδικασίες οργάνωσαν την συζήτηση στους φοιτητικούς συλλόγους, μέσα απο μια σειρά κινητοποιήσεων μαζί και με τους πυρόπληκτους εστιακούς φοιτητές, κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους μπροστά στο σημερινό συλλαλητήριο.

Με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές εστίες και μεταφορές για τους φοιτητές»,  «Σίτιση - στέγαση - δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης απαιτώντας:

  • Ανέγερση νέων Εστιών.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα.
  • Άμεση υλοποίηση των αιτημάτων των πυρόπληκτων Εστιακών
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
  • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με  συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών, όπου εκπρόσωποι των Συλλόγων πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στα αιτήματα και τον αγώνα μέσα στις σχολές. Μετά την πορεία στους δρόμους της πόλης, οι φοιτητές και σπουδαστές κατέληξαν στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, στον οποίο παρέδωσαν τα αιτήματά τους. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι τα αιτήματα των Συλλόγων θα φτάσουν και θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο, ότι θα αυξηθούν οι κάρτες για δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών και σπουδαστών και ότι υπάρξει πίεση προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης για να ξεκινήσει η μελέτη για ανέγερση νέων Εστιών στην περιοχή του πανεπιστημίου.

Την ίδια ώρα στα Χανιά κινητοποίηση πραγματοποίησαν ο Σύλλογος ΤΕΙ και ο Σύλλογος εστιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και του παρέδωσαν τα δικά τους αιτήματα που πέρα απο τα κοινά ιδιαίτερα απαιτούσαν:

  • Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την άμεση πρόσληψη καθηγητών για να λυθεί το πρόβλημα με τα εργαστήρια και τις τεράστιες λίστες αναμονής και φοιτητών που μένουν απέξω
  • Να επινοικιαστούν δωμάτια για τους σπουδαστές του ΤΕΙ, αφού εξασφαλίζονται ελάχιστα
  • Την ολοκλήρωση και παράδοση των Εστιών στο Πολυτεχνείο και την ανέγερση Εστιών για το ΤΕΙ.
  • Την παράδοση καρτών σίτισης στους φοιτητές του 1ου έτους του Πολυτεχνείου.
  • Να δωθούν κάρτες μεταφορών στους σπουδαστές του ΤΕΙ και να αυξηθούν στους φοιτητές του Πολυτεχνείου. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι τα αιτήματα των φοιτητών και σπουδαστών θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Παιδείας και ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, το Δήμαρχο και τις διοικήσεις του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ, ώστε να συζητηθούν τα παραπάνω προβλήματα. 

Οι κινητοποιήσεις στις δύο πόλεις έληξαν με τους φοιτητές να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων τους στους συλλόγους τους, στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων τους και ότι την επόμενη φορά θα είναι περισσότεροι. Κοινό μήνυμα όλων ήταν η "δυναμική συνέχιση του αγώνα", ενώ ήδη ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 14 Νοέμβρη, ημέρα απεργίας Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων και Σωματείων.

Δείτε φωτογραφίες

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr