Τετραήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Παν/μίου Ιωαννίνων αποφάσισε ο Φ.Σ. εστιακών

Τετραήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε ο Φ.Σ. εστιακών

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έπειτα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης (04/10), προχωράει σε τετραήμερη στεγαστική κατάληψη της Πρυτανείας και των οικονομικών υπηρεσιών από την Δευτέρα (05/10) έως και την Πέμπτη (08/10).

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τζώρτζη Νάντια, δηλώνει στα «Φοιτητικά Νέα» ότι:


"Ο σύλλογος εστιακών έχει προχωρήσει σε κατάληψη της Πρυτανείας μετά από την αποστολή εγγράφου σε παλαιότερους εστιακούς φοιτητές από το Παν/μιο που ζητάει παλιές οφειλές για ενοίκια των δωματίων. Τα ποσά τα οποία ζητάνε και μάλιστα εντός 30 ημερών είναι τεράστια και έχουν φέρει σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες. Ζητάμε να διαγραφούν οι οφειλές και να σταλεί ανακοίνωση ότι δεν θα βεβαιωθούν τα ποσά στην εφορία."

Η Πρόεδρος τονίζει πώς "η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων μας".

Η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου:

«Βασικότερη αιτία αποτέλεσε η εκβιαστική και κατάπτυστη κίνηση της Πρυτανείας απέναντι σε εστιακούς φοιτητές που τους αναγκάζει να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1/10/2020, εστάλη εκ μέρους της Πρυτανείας, ένα απειλητικό έγγραφο στους εστιακούς φοιτητές, το οποίο ανέφερε ρητώς ότι όποιος δεν καταθέσει τα χρήματα που οφείλει από την διαμονή του στις εστίες εντός 30 ημερών, το Πανεπιστήμιο θα μεταφέρει το ποσό στο Δημόσιο Ταμείο. Η άμεση κινητοποίηση του Συλλόγου μια μέρα μετά ανάγκασε τον Πρύτανη Τ. Αλμπάνη να αναδιατυπώσει το έγγραφο αφαιρώντας το οφειλόμενο ποσό και την διορία εξόφλησής του. Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για καμία επανάπαυση! Διεκδικούμε την πλήρη ακύρωση του εν λόγω εγγράφου και την ολοκληρωτική κατάργηση των 45 ευρώ, των ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ δηλαδή που προσπαθούν να επιβάλλουν τόσα χρόνια στους φοιτητές.

»Η επίθεση αυτή δεν είναι ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένη. Εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ να διαλύσει τη Δωρεάν και Δημόσια εκπαίδευση και να μετατρέψει την παιδεία σε ένα ακριβό εμπόρευμα. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας εν μέσω της όξυνσης της κρίσης οδηγεί στην ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας, με την αύξηση των απολύσεων, το τσάκισμα των μισθών και το χτύπημα όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Ταυτόχρονα με αυτή τη κατάσταση η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υποταγμένη στις προθέσεις του Υπουργείου, φορτώνει την κρίση στις πλάτες των πιο πληττόμενων στρωμάτων του Πανεπιστημίου. Με την γελοία πρόφαση του οικονομικούελέγχου του Υπουργείου, αναγκάζουν για άλλη μια φορά τους φοιτητές να «γεμίσουν τα κενά» της υποχρηματοδότησης και των ελλειμματικών προϋπολογισμών. 

»Ως Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, αγωνιζόμαστε και κινητοποιούμαστε σταθερά εδώ και πέντε χρόνια για την ολοκληρωτική κατάργηση των 45 ευρώ και την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας. Έχοντας σημειώσει σημαντικές νίκες και κεκτημένα, συνεχίζουμε να χαράζουμε το δικό μας μαχητικό σχέδιο για να αντιπαλέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, του αστικού κράτους και της ΕΕ. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις διεκδικούμε να μπορούν όλοι οι φοιτητές να διαμένουν δωρεάν στις εστίες, να σπουδάζουν σε ανοιχτά Πανεπιστήμια, χωρίς να στερούνται τα αυτονόητα. Καλούμε όλους τους φοιτητές, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Κανείς δεν είναι μόνος! Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να βγει άμεσα ανακοίνωση, ότι δεν θα προβούν σε καμία μεταφορά των οφειλών στο Δημόσιο Ταμείο.
  • Άμεση διαγραφή όλων των «οφειλών» πρώην και νυν εστιακών – Πλήρης κατάργηση των διδάκτρων των 45 ευρώ.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τη Φοιτητική Μέριμνα και την Εκπαίδευση.
  • Ανοιχτά Πανεπιστήμια – Όχι στην τηλέ-εκπαίδευση – Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους
  • Κάτω ο νέος Νόμος – Πλαίσιο.
  • Δωρεάν και Δημόσια Παιδεία και Υγεία / Σίτιση – Στέγαση / ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr