Εξεταστική: Ανησυχία των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τα τεχνικά ζητήματα

Εξεταστική: Ανησυχία των φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τα τεχνικά ζητήματα

"Μετά από μία μόλις βδομάδα καθολικής εφαρμογής της διαδικασίας των τηλέ-εξετάσεων οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με πάταγο! Ήδη, οι εξετάσεις σε τρία μαθήματα (ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι, ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ) μετατέθηκαν σε νέες ημερομηνίες, λόγω τεχνικών ζητημάτων της πλατφόρμας MS-TEAMS εντείνοντας την αγωνία και την ανησυχία των φοιτητών και «χαλώντας» τους τον προσωπικό προγραμματισμό" τονίζει ο Σύλλογος Φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αναλυτικά ο Φ.Σ. αναφέρει για το θέμα της εξεταστικής: "Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει, το Τμήμα, μέσα από τον Φοιτητικό Σύλλογο και τις επιτροπές ετών για τα τεχνικά προβλήματα που από τη φύση του τρόπου εξέτασης  θα προκύπταν (π.χ προβλήματα με τη διαδικτυακή σύνδεση, αδυναμία των πλατφορμών να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας). Ζητήσαμε εξ αρχής και κατ’ επανάληψη τηλεδιασκέψεις προκείμενου να, υπάρξει ενημέρωση και να εκφράσουμε τους προβληματισμούς του συνόλου των φοιτητών και τις προτάσεις μάς, για τη νέα πραγματικότητα. Αιτήματα τα οποία αγνοήθηκαν.


Φτάσαμε στο σήμερα, όπου παρά την βούληση και τις προσπάθειες τόσο των καθηγητών όσο και των φοιτητών ώστε, οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα προβλήματα μας ξεπερνούν. Το Τμήμα ουδέποτε ενημέρωσε αναλυτικά και αρμοδίως, ως όφειλε, για την πιθανότητα τεχνικών προβλημάτων και τους τρόπους επίλυσής τους και άφησε τους διδάσκοντες και τους φοιτητές να «βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα απ’ τη φωτιά» και κατά περίπτωση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πρυτανεία που περιορίστηκε στην διατύπωση γενικόλογων οδηγιών για τη διαδικασία εξετάσεων οι οποίες στην πράξη αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες.   

Δεν θα πρέπει να  αγνοήσουμε τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για το μπάχαλο των τηλέ-εξετάσεων. Όλο το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των ΑΕΙ και των αυξημένων αναγκών τους. Αντίθετα περιορίστηκε σε θριαμβολογίες για, δήθεν, άψογη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Αντί να δώσει έκτακτο κρατικό κονδύλι για τις έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες των Ιδρυμάτων, επέλεξε να μοιράσει εκατομμύρια ευρώ και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους."

Δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν σκοπεύουν να ανεχτούν άλλο αυτόν τον εμπαιγμό με την διαδικασία των εξ αποστάσεως εξετάσεων. "Το Τμήμα, η Πρυτανεία και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, να εξασφαλίσουν άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις.

  • Ισότιμη πρόσβαση όλων των φοιτητών στις εξ αποστάσεως εξετάσεις με διασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού για όλους δωρεάν
  • Ότι  τα μαθήματα θα εξετάζονται την μέρα και ώρα που περιγράφεται στο πρόγραμμα της εξεταστικής. Προκειμένου να γίνει αυτό, να δημιουργούνται μικρές υποομάδες φοιτητών που θα εξετάζονται παράλληλα ώστε να αποφεύγεται υπερφόρτωση τις πλατφόρμας
  • Την αξιολόγηση μας επί ίσης όροις σε όλα τα μαθήματα"

Διεκδικούν:

  • "Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέτασης πέραν των συνθηκών της πανδημίας.
  • Να δοθεί έκτακτό κρατικό κονδύλι στα Ιδρύματα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε εξοπλισμό όπως αυτές προκύπτουν σήμερα και θα ενταθούν με το άνοιγμα των σχολών από Σεπτέμβρη
  • Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας και λοιπό προσωπικό με βάση τις αυξημένες αλλά και τις πάγιες ανάγκες των σχολών μας
  • Να δοθεί στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές για το διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας"

Καλούν τους φοιτητές σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για τα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν την Πέμπτη 25 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ.      

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr