Απόφαση Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αναστολή λειτουργίας των νέων Τμημάτων μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αναστολή λειτουργίας των νέων Τμημάτων μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΗ Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1077/26-11-2019 Συνεδρία της, συζήτησε το θέμα της αναστολής λειτουργίας των νέων Τμημάτων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 7-11-2019.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Σύγκλητος αποφάσισε να επιμείνει στη λειτουργία των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τα Ιωάννινα και του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα. Προς τούτο, θα υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας και Πρόγραμμα Σπουδών για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. Τα Τμήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ακαδημαϊκά, όταν η Σύγκλητος θεωρήσει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές συνθήκες.


Όσον αφορά την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, το οποίο έχει ιδρυθεί με τον Νόμο 4559/2018 (ΦΕΚ 142/3-8-2018, τ. Α΄)  με έδρα την Ηγουμενίτσα, η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, επειδή: α) Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν υπήρχε στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ούτε έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο, β) είναι ήδη υποστελεχωμένο, μετά την υποβολή αιτήσεων μετακίνησης των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, γ) πρόκειται για Τμήμα χωροθετημένο εκτός της έδρας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, που είναι στα Ιωάννινα.

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι ομόφωνη και λήφθηκε με βάση μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια.  Ως εκ τούτου, δεν θα υποβληθεί Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Τέλος, η Σύγκλητος θεωρεί ως μέγιστη ευθύνη τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, με βάση πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης. Η Σύγκλητος προτείνει προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  τα εξής:

α) τη μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, που έχουν ενταχθεί στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας, όπως έχει ήδη υποβληθεί

ή,  εναλλακτικά,

β) τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του, με τη συγκρότηση προσωρινής Γ.Σ., υπό την ευθύνη της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr