Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εγκαταλείπουν τις σπουδές λόγω οικονομικών προβλημάτων Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εγκαταλείπουν τις σπουδές λόγω οικονομικών προβλημάτων

Διακόπτουν τη φοίτηση, καθώς η οικογένειά τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαμονής τους στο Βόλο ή τις άλλες πόλεις της Θεσσαλίας που φιλοξενούν πανεπιστημιακές σχολές ή τμήματα.

Φοβερά μυαλά, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με μεγάλη προσπάθεια, εγκαταλείπουν για οικονομικούς λόγους τις σπουδές τους, δίχως να γνωρίζουν αν ποτέ στο μέλλον, επιστρέψουν στα αμφιθέατρα για να κατακτήσουν τη γνώση και να προσφέρουν στην έρευνα και την επιστήμη.

Οι αιτήσεις αναστολής σπουδών, άγνωστη διαδικασία πριν την κρίση, γίνονται περισσότερες, προβληματίζοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναφέρει η εφημερίδα Ταχυδρόμος.


«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι», τονίζει ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θαν. Σφουγγάρης και συνεχίζει: «Είναι λυπηρό να παραλαμβάνει το Πανεπιστήμιο τέτοιες αιτήσεις από φοιτητές, πολλούς από τους οποίους γνωρίζουμε για το επίπεδο και τις προοπτικές τους.

Κανείς δεν φανταζόταν πως η κρίση θα στερούσε από λαμπρά μυαλά τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Βέβαια, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εκτός από τις προπτυχιακές σπουδές, έχουν συνέπειες και στα 46 μεταπτυχιακά τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιό μας τα οποία παρακολουθούν περίπου 1.300 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Γνωρίζουν εκ των προτέρων το κόστος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που κυμαίνεται από 1.500 έως 7.000 ευρώ για όλο το πρόγραμμα, ενώ μερικά έχουν μηδενική συμμετοχή του φοιτητή. Σημειώστε, επισημαίνει ο κ. Σφουγγάρης, πως τα μέλη ΔΕΠ, δεν αμείβονται επιπλέον για τα μεταπτυχιακά και το κόστος που καλύπτουν οι φοιτητές προκύπτει από τις ανάγκες αποζημίωσης εξωτερικών συνεργατών, κόστος διατριβής, δημοσιεύσεις, αναλώσιμα, υλικά εργαστηρίων κ.λπ.

Αν και ο μεταπτυχιακός τίτλος θεωρείται στην αγορά εργασίας ισχυρό επαγγελματικό προσόν και έχουμε αναπτύξει 46 μεταπτυχιακά τμήματα, εκ των οποίων δύο αγγλόφωνα και δύο γαλλόφωνα, παρατηρείται μείωση των αιτήσεων και αδυναμία φοιτητών να καλύψουν τις δαπάνες. Συνήθως οι δαπάνες καταβάλλονται κάθε εξάμηνο αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις -όπως και με προπτυχιακούς- έχουμε φοιτητές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις και ζητούν παράταση της προθεσμίας πληρωμής ή μεταφοράς της στο επόμενο εξάμηνο κ.λπ.

Από τη μία η ανεργία, αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας καθώς ζητούνται περισσότερα επαγγελματικά εφόδια και ωθεί φοιτητές στα μεταπτυχιακά. Από την άλλη, δυστυχώς, αριστούχοι πτυχιούχοι αδυνατούν να συνεχίσουν μεταπτυχιακά λόγω της κρίσης, εγκαταλείποντας και σχέδια για ακαδημαϊκή καριέρα.

Το Πανεπιστήμιό μας, με έμφαση στην καινοτομία, σχεδιάζει νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και είναι σημαντικό πως έχουμε αιτήματα για νέα μεταπτυχιακά από χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ιράν και άλλες χώρες της Ανατολής που επικοινωνούν με το Π.Θ. μέσω πρεσβειών. Προχωράμε με σταθερό βηματισμό», καταλήγει ο κ. Σφουγγάρης, επισημαίνοντας ότι μεταπτυχιακά, όπως για παράδειγμα αυτό της Ειδικής Αγωγής, έχει μεγάλη λίστα αναμονής ενδιαφερομένων προς φοίτηση και υψηλή αξιολόγηση.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr