Η σημασία του Τμήματος ΔΕΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας

Η σημασία του Τμήματος ΔΕΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας

Η σημασία του Τμήματος για τη διαχείριση της Δημόσιας Υγείας αλλά και η δραστηριότητα του σε σχέση με την τρέχουσα πανδημία, η οποία, βέβαια, κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο και την αξία της ΔΕΥ. 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στα «Φοιτητικά Νέα» και συνυπογράφεται από όλα τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (ΔΕΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


〈 Το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 〉

Με τον «καλύτερο» τρόπο οι φοιτητές του νεοσύστατου Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (ΔΕΥ), που αποτελεί μία σημαντική καινοτομία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατανοούν το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν μετά την αποφοίτησή τους. Όσο καλός, βέβαια, μπορεί να είναι ένας τρόπος που περιλαμβάνει μια πανδημία. Πριν από το ξέσπασμα της COVID-19, είχαμε κληθεί, κατά την τελετή υποδοχής της πρώτης φουρνιάς των φοιτητών, να εξηγήσουμε την χρησιμότητα ενός επιστήμονα που θα αποκτήσει τις ικανότητες ενός επιδημιολόγου και ταυτόχρονα θα γνωρίζει μικροβιολογία, θα αναλύει δεδομένα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, θα σχεδιάζει επιδημικά μοντέλα, θα γνωρίζει τη διαχείριση της υγείας των μετακινούμενων πληθυσμών, θα αντιλαμβάνεται τις βασικές αρχές διοίκησης και των οικονομικών της υγείας αλλά και θα μπορεί να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων. Όλα αυτά είναι μαθήματα του σύγχρονου και πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος σπουδών που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος (https://www.pubhealth.uth.gr/programma-proptyxiakon-spoydon). Λίγο μετά από αυτή την πρώτη υποδοχή πρωτοετών, και πριν ακόμη η ΔΕΥ κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας, η τρέχουσα πανδημία κατέδειξε πόσο χρήσιμη και ουσιαστική είναι αυτή η μοντέρνα παγκοσμίως ειδικότητα. Η πανδημία που σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου έντονων προκλήσεων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε οργανωτικό και εκτελεστικό επίπεδο. Όλα τα συστήματα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου και να τεθούν σε καινούργιο πλαίσιο, μια πρόκληση, στην οποία οι μελλοντικοί απόφοιτοι θα έχουν ουσιαστικό ρόλο. Δικαιώθηκαν, λοιπόν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, όσοι διείδαν την ανάγκη ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος που θα δημιουργεί επιστήμονες Δημόσιας Υγείας. 

Φυσικά, θα πείτε, οι απόφοιτοι της ΔΕΥ είναι χρήσιμοι μόνο σε περιόδους κρίσεων; Ασφαλώς όχι. Οι απόφοιτοι της ΔΕΥ αποκτούν κυρίως εφόδια για τον έλεγχο ενδημικών νόσων και την οργάνωση επιτυχημένων εκστρατειών πρόληψης. Μπορεί η διαχείριση μίας πανδημίας ή επιδημίας, της οποίας ο εκρηκτικός χαρακτήρας εντυπωσιάζει, να είναι σημαντική. Αλλά ελπίζουμε πως, στο μέλλον, θα ασχολούμαστε κυρίως με τη λήψη μέτρων που θα έχουν ως στόχο να αποτρέπουν τέτοιες φωτιές ή να τις σβήνουν πριν γιγαντωθούν. Και βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς των αποφοίτων μας θα πρέπει να είναι η διαχείριση της υγείας στο επίπεδο του πληθυσμού, ώστε μέσα από τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων – που είναι μια από τις βασικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας επιστήμονας Δημόσιας Υγείας – να συνδράμουν στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων προγραμμάτων πρόληψης για τις χρόνιες πληγές που μαστίζουν την κοινωνία όπως, μεταξύ άλλων, η κατάθλιψη, οι νεοπλασίες, τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα. 

Επιπλέον, ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης των φοιτητών αφορά στους ζωονοτικούς κινδύνους και στη διασφάλιση της υγείας μέσα από προληπτικές ενέργειες για τον έλεγχο νοσημάτων, που από τα ζώα και τα τρόφιμα μεταδίδονται στον άνθρωπο. Πρόκειται, για την Ενιαία Υγεία (ο αγγλικός όρος είναι One Health), τη διεπιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση μεταξύ του Ανθρώπου, των Ζώων και του Περιβάλλοντος. Και πάλι εδώ η πανδημία έδωσε ένα τρανταχτό παράδειγμα της αξίας της Ενιαίας Υγείας.

Εξού και το όνομα του νέου Τμήματος: Δημόσια και Ενιαία Υγεία. Που αν και ακόμα δεν έχει δώσει την πρώτη φουρνιά αποφοίτων (φέτος οι πρώτοι εισαχθέντες μπαίνουν στο τρίτο έτος), χάρη στις ενέργειες των Καθηγητών του είναι ήδη μέλος του Κολλεγίου των Σχολών Δημόσιας Υγείας της Ευρώπης (https://www.aspher.org/users,501.html) και συμμετέχει ενεργά στις ομάδες εργασίας του Κολλεγίου, όπως αυτή για τον κορωνοϊό (COVID-19 TASK FORCE - https://www.aspher.org/covid-19-task-force.html). Που είναι ήδη μέρος ενός δικτύου 29 Ιδρυμάτων (unCoVer - https://uncover-eu.net), σε ολόκληρη την Ευρώπη και διεθνώς, με σκοπό τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τη βελτίωση της παροχής φροντίδας στους ασθενείς COVID -19. Που, όμως, δεν έχει ακόμα αναβαθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικά του σκοπού του, αλλά που έχουν ήδη ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Που, εντελώς συμπτωματικά, ιδρύθηκε λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας! Ίσως θα ήταν καλύτερα να το είχαμε νωρίτερα. Αλλά όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία: η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα.

Τα Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΔΕΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr