Παγωμένα τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών καταγγέλλει ο Φ.Σ. Εστιών Λάρισας

Παγωμένα τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών καταγγέλλει ο Φ.Σ. Εστιών Λάρισας

Απαράδεκτη αναφέρουν η φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Λάρισας:


"Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της φοιτητικής μέριμνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπου μετά από παρέμβαση μελών του Δ.Σ του Συλλόγου Εστιών στη Φοιτητική Μέριμνα για να ζητήσουμε την αύξηση των ωρών θέρμανσης, καθώς η θερμοκρασία αυτές τις μέρες έπεσε κατά πολύ,  η απάντηση τους στο αίτημα μας ήταν πως δεν θα μας πάρουν υπόψη. Καθώς όπως λένε δεν αναγνωρίζουν ως φοιτητές της εστίας αυτούς που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των 400 και 150 ευρώ που μας επιβάλλουν κάθε χρόνο και πως δεν υπάρχουν τα ονόματά μας στις λίστες πληρωμής του πανεπιστημίου.

Με λίγα λόγια μπροστά στο αίτημα για περισσότερες ώρες θέρμανσης αυτές τις μέρες η απάντηση του Πανεπιστημίου ήταν αρνητική και επιθετική προς τους φοιτητές και βέβαια δεν πήρανε κανένα μέτρο. Αφού την ώρα που η θερμοκρασία είχε πέσει και κάτω από το μηδέν υπήρχαν δωμάτια φοιτητών χωρίς καθόλου θέρμανση ή για ελάχιστες ώρες μέσα στη μέρα.

Όσο οι σχολές μένουν κλειστές εδώ και ένα χρόνο, οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται υπό διάλυση. Ενώ κανένα μέτρο δεν παίρνεται για να τις ανάγκες των φοιτητών που ζούμε στις εστίες. Με διάφορους τρόπους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπαθεί να μας κάνει ξεκάθαρο πως έχει λόγο μόνο όποιος έχει τα χρήματα να πληρώνει για να μένει στην εστία. Τα οποία χρήματα όπως λένε είναι για την εύρυθμη λειτουργία των εστιών, ωστόσο δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για να καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες!

Σε περίοδο εξ αποστάσεως εξεταστικής η σύνδεση στο ίντερνετ συνεχίζει να είναι στην ίδια άθλια κατάσταση, η θέρμανση και το ζεστό νερό παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο, οι δεκάδες βλάβες δεν επιδιορθώνονται ποτέ, φωταγώγηση δεν υπάρχει στους εξωτερικούς χώρους σε σημείο που φοβόμαστε να περπατήσουμε τη νύχτα και η πυροπροστασία είναι ανύπαρκτη.

Οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες! Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος και αντιδραστικός κανονισμός των διδακτικών μονάδων, που αποκλείει δεκάδες φοιτητές από την εστία. Να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους.
  • Να υπενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα, για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εστιών.
  • Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Αναβάθμιση του εξοπλισμού ίντερνετ ή μετατροπή του σε ενσύρματο Ethernet.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές που επιστρέφουν ξανά στις εστίες.
  • Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr