Φοιτητές καλούν την Υπουργό Παιδείας να αναιρέσει την απόφαση αναστολής της πρακτικής άσκησης

Φοιτητές καλούν την Υπουργό Παιδείας να αναιρέσει την απόφαση αναστολής της πρακτικής άσκησης

Οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Καρδίτσα), με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητούν την αναίρεση της απόφασης, σχετικά με την αναστολή της πρακτικής άσκησης.

Ως φοιτητές και φοιτήτριες που ανησυχούν για το μέλλον τους, μετά και την δεύτερη αναστολή της πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Καρδίτσα), αποστέλλουν όπως δηλώνουν στα «Φοιτητικά Νέα» επιστολή στην υπουργό Παιδείας στην οποία εκφράζουν τις ανησυχίες και τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η απόφαση για αναστολή πρακτικής άσκησης και ζητούν την αναίρεση της απόφασης αυτής.


Η Επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020 η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 με τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και με την αρ. πρωτ. 380/7-11-2020 Εγκύκλιο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Βασίλη Διγαλάκη σχετικά με την λειτουργία των ΑΕΙ και πιο συγκεκριμένα για την πρακτική άσκηση, αναφέρεται ξεκάθαρα:

• Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης φοιτητών/τριών.

Ως φοιτητές/τριες που διεκπεραιώνουν την πρακτική τους άσκηση, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση πτυχίου, αιτούμαστε την ίση αντιμετώπισή μας με τους υπόλοιπους εργαζομένους των επιχειρήσεων. Η πρακτική άσκηση, είναι κι αυτή μια μορφή εργασίας, η οποία με την αναστολή της για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, προκαλεί προβλήματα στους εργαζόμενους/μενες-φοιτητές/τριες πρακτικής άσκησης.

Ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι:

  • Εκ νέου σύνταξη συμβάσεων (οι οποίες χρειάζονται εβδομάδες για την δημιουργία και την έγκρισή τους και άρα επιπλέον παράταση της πρακτικής άσκησης).
  • Αναβολή πρακτικής άσκησης από φοιτητές, οι οποίοι από τον Ιανουάριο καλούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, έως την ολοκλήρωση της θητείας τους.
  • Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε όσους/ες φοιτητές/τριες κάνουν την πρακτική τους εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, έχοντας έξοδα (ενοίκια, λογαριασμοί, κ.α.), τα οποία υπολόγιζαν ότι θα τελειώσουν με την λήξη της πρακτικής άσκησης. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι/μενες – φοιτητές/τριες πρακτικής άσκησης δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποζημίωσης των 800 ευρώ.
  • Πιθανή αναβολή συνέχισης σπουδών τόσο σε προπτυχιακούς/κες όσο και σε μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες.

Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε

1) Την αναίρεση της απόφασης, σχετικά με την αναστολή της πρακτικής άσκησης με φυσική παρουσία, για τις επιχειρήσεις-φορείς που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατή σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλες τις θέσεις, η συνέχιση της πρακτικής άσκησης με τη μορφή της τηλεργασίας.

2) Την ομαλή διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τα μετρά προστασίας που ισχύουν για τους φορείς-επιχειρήσεις όπου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση και τα οποία ως τώρα ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν από όλους.

3) Την θέσπιση μέτρων που θα συμβάλλουν στην διεκπεραίωση της πρακτικής άσκησης (π.χ. δυνατότητα απογευματινής βάρδιας και για τους εργαζόμενους/μενεςφοιτητές/τριες πρακτικής άσκησης).

Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι/μενες και εργαζόμενοι/μενες-φοιτητές/τριες πρακτικής άσκησης έχουν προσαρμοστεί στα μέτρα όλους αυτούς τους μήνες.

Ζητάμε να μην καθυστερήσει κι άλλο η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την λήψη του πτυχίου μας.

Με εκτίμηση

Οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Καρδίτσα)

Προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προς την Υπουργό Παιδείας για τη συνέχιση της πρακτικής άσκησης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr