Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Λάρισας: "Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετάει εκτός εστίας φοιτητές..."

Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Λάρισας: "Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετάει εκτός εστίας φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν"

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών των Εστιών Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και εκατοντάδες φοιτητές, δικαιούχοι φοιτητικής εστίας, θα αναγκαστούμε να βάλουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη! Με το «καλημέρα» κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 360€ για μονόκλινο και 135€ για δίκλινο δωμάτιο.


Σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του ιδρύματος όχι μόνο αρνείται να μας παραδώσει το κλειδί του δωματίου μας αλλά μας ξεκαθαρίζει ότι θα το χάσουμε! Σε κατάσταση πανδημίας, φοιτητές με άνεργους γονείς, με γονείς που απολύθηκαν εν μέσω καραντίνας είτε εργάζονται εκ περιτροπής, με μηδενικό εισόδημα (!) κινδυνεύουμε να μείνουμε στο δρόμο!

Την ίδια στιγμή που εμείς βάζουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη, η φοιτητική μέριμνα είχε πετάξει εκτός εστίας και με το έτσι θέλω όλους τους εστιακούς φοιτητές όταν έγινε το κλείσιμο των σχολών τον Μάρτιο, δίνοντας περιθώριο τριών ημερών για την εκκένωση των δωματίων! Αναγκάζοντας εργαζόμενους φοιτητές να χάσουν τις δουλειές τους και φοιτητές που ανήκουν είτε ή ίδιοι είτε άτομα της οικογένειάς τους στις ευπαθείς ομάδες να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο!!!

Φοιτητές που κόβονται σε μαθήματα γιατί εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από τις εστίες εξαιτίας του απαράδεκτου κανονισμού που αναφέρει πως αν δεν έχεις συμπληρώσει 15 διδακτικές μονάδες μόνο από το χειμερινό εξάμηνο δεν μπορείς να είσαι δικαιούχος στέγασης σε αυτό το διαγωνισμό φτώχειας!

Η στάση της διοίκησης είναι προκλητική αφού δεν μας επέτρεψε να μπούμε στα δωμάτιά μας από την αρχή του Σεπτεμβρίου λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος εφόσον η εξεταστική δεν θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Δηλαδή δεκάδες δωμάτια ήταν όλο το Σεπτέμβρη άδεια και οι φοιτητές χωρίς στέγη και σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν εξεταστούν!!!

Για ακόμη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της διοίκησης του Πανεπιστημίου για τους εστιακούς φοιτητές αφού όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον Covid-19. Για παράδειγμα υπάρχουν μόνο δύο καθαρίστριες και για τα οκτώ κτίρια, αφήνοντας για ακόμη μια φορά την κατάσταση στα χέρια των φοιτητών, κουνώντας μας το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης προσπαθώντας να κρύψουν την δικιά τους ευθύνη μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση. Ούτε σκέψη δεν έγινε για την αναγκαία απολύμανση όλων των κτιρίων και την υπενοικίαση κλινών σε ξενοδοχεία ώστε να στεγαστούν όλοι οι αιτούντες αλλά και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και κατά συνέπεια η έξαρση του Covid-19!

Για τους εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε τμήματα της πόλης μας τα διαθέσιμα δωμάτια στην εστία δεν αρκούν ούτε για ζήτω!!! Κάθε χρόνο πάνω από 200 φοιτητές δεν γίνονται δεκτοί λόγω έλλειψης δωματίων ενώ φέτος οι πρωτοετής θα παραλάβουν δωμάτιο τη μέρα που αρχίζουν και τα μαθήματα στη σχολή.

Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο! Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας και από πάνω μας χαρατσώνουν για να ζούμε σε μια εστία παρέα με τις κατσαρίδες και τη μούχλα, χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ και με ανύπαρκτη την πυροπροστασία! Με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο! Είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που μεταφράζεται σε νοίκια στις εστίες και ανύπαρκτες υποδομές!

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 135 και 360 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος και αντιδραστικός κανονισμός των διδακτικών μονάδων, που αποκλείει δεκάδες φοιτητές από την εστία. Να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους.
  • Να υπενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και για την καλύτερη πρόληψη από τον Covid-19.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα, για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εστιών.
  • Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά). Δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Να μην ανεχτούν αυτή την κατάσταση!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τις πρυτανικές αρχές, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των εστιών και συνολικά στο οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης!

Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στο δρόμο!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr