Τριάντα χρόνια λειτουργίας για το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τριάντα χρόνια λειτουργίας για το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που το ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές. Με αφορμή το γεγονός, ο πρόεδρος του τμήματος ιατρικής, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας παρουσιάζει την πορεία και την εξέλιξη της σχολής στη Λάρισα.

«Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από τότε που το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές. Το κτίριο της πρώην κλινικής Κατσίγρα αποτέλεσε το πρώτο κτίριο ή αλλιώς την κυψέλη όπου θα αναπτύσσονταν σταδιακά οι δραστηριότητες του Ιατρικού Τμήματος με την φιλοδοξία να δημιουργηθεί στο προσεχές μέλλον το νέο κτίριο που θα στέγαζε το Ιατρικό Τμήμα και το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην περιοχή του Μεζούρλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων.


Σήμερα το Τμήμα Ιατρικής αποτελεί μια διακριτή πολύτιμη αξία για όλη την κεντρική Ελλάδα. Η πορεία δύσκολη και βασανιστική μέσα από περιόδους οικονομικής στενότητας, κοινωνικής κρίσης και αμφισβήτησης αξιών. 

Το Τμήμα Ιατρικής δέχεται 90 φοιτητές μετά από πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίοι αυξάνονται στους 110-120 με τις μεταγραφές κάθε είδους. Πρόσφατα το πρόγραμμα σπουδών έλαβε πιστοποίηση από ανεξάρτητη αρχή. Είναι δε σε εξέλιξη η διαδικασία αναμόρφωσης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ώστε να ενσωματώσει τις νέες εξελίξεις και τάσεις στη ιατρική εκπαίδευση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Υπάρχει πλούσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με 17 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όλα εξαιρετικά ελκυστικά που προσελκύουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων φοιτητών. Εκπονούνται επίσης διδακτορικές διατριβές. Ολοκληρώθηκαν ως σήμερα 620 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 453 διδακτορικές διατριβές.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί το άλλο τμήμα της δραστηριότητας του Ιατρικού Τμήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2019 συμπλήρωσε 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με σημαντική προσφορά στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Μέσα στους άμεσους στόχους του Τμήματος Ιατρικής είναι και η αναβάθμιση της παιδιατρικής περίθαλψης με την δημιουργία ενός μοντέρνου συστήματος ιατρικών υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ώστε κανένα πάσχων παιδί από την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας να μην έχει ανάγκη διακομιδής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας.

Είναι πασιφανές ότι το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα 30 χρόνια λειτουργίας του αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας εξασφαλίζοντας στους πολίτες της κεντρικής Ελλάδας ποιοτικές τριτοβάθμιες υπηρεσίες. Η συμβολή του Ιατρικού Τμήματος στην αντιμετώπιση της σε εξέλιξη πανδημίας από τον COVID-19 αποτελεί απτό παράδειγμα της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο. Με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των συνανθρώπων μας και την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα μέσα σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες όχι μόνο εκπλήρωσε στο έπακρο τις προσδοκίες που υπήρχαν με την έναρξη της λειτουργίας του αλλά αναδείχθηκε σε ένα από τους πιο σημαντικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής. Η υποστήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιατρικού Τμήματος και της παραπέρα ανάπτυξής του οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα όλων. Απαιτείται η δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας ώστε να κερδηθεί το στοίχημα για τα επόμενα 20 χρόνια».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr