Πώς θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Χειμερινό Εξάμηνο

Πώς θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Χειμερινό Εξάμηνο

Υβριδικό μοντέλο λειτουργίας θα εφαρμόσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την 1η Οκτωβρίου που ξεκινά το Χειμερινό Εξάμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Λίγες ημέρες μετά και την ανακοίνωση των βάσεων με χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο κεφάλαιο στη ζωή τους και χιλιάδες ακόμη που περιμένουν να δουν πώς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι μόνο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και την τήρηση των υγιειονομικών πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορείτε να την δείτε εδώ.

Πώς θα γίνει όμως αυτό με την πανδημία του κορονοϊού να είναι περισσότερο απειλητική από ό,τι τους προηγούμενους μήνες; Η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου μιλά στην «Ελευθερία» για το μοντέλο λειτουργίας που θα εφαρμόσει το Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα περιλαμβάνει εργαστήρια και διαλέξεις διά ζώσης με αριθμό φοιτητών που δεν θα υπερβαίνει τους 50, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μαθήματα εξ αποστάσεως. Μια διαδικασία περίπλοκη και δύσκολη, όπως εξηγεί η αντιπρύτανης, καθώς τα Πανεπιστήμια λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο από τα σχολεία, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη.

Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με τους όρους λειτουργίας του Πανεπιστημίου και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου καταβάλλει προσπάθειες για τη σωστή ενημέρωση των φοιτητών και των οικογενειών τους που αγωνιούν για το πώς τα παιδιά τους θα συνεχίσουν ή θα ξεκινήσουν για την περίπτωση των πρωτοετών τις σπουδές τους.

«Η δική μας παραίνεση είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια. Είναι επιβλαβές να κλειστούν στα πατρικά τους σπίτια και για τους φοιτητές, αλλά και για τις πόλεις. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα και οι οικογένειες καλούνται να σηκώσουν βαρύ φορτίο. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να σταθεί η κοινωνία όρθια. Είναι δύσκολο και περίπλοκο αυτό που ξεκινά» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λαλιώτου.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Όσον αφορά στο πώς θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, οι βιβλιοθήκες, το εστιατόριο και οι εστίες - σημειώνει:

«Οι διαλέξεις των προπτυχιακών θεωρητικών μαθημάτων, των οποίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών δεν ξεπερνά τους 50, θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, εάν οι εγγεγραμέννοι φοιτητές ξεπερνούν αυτόν τον αριθμό, θα διεξαχθούν με εξ αποστάσεως διδασκαλία, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι διαλέξεις των μαθημάτων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, των οποίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών δεν ξεπερνά τους 50 θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία, ενώ αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε θα γίνει εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Τα εργαστηριακά και φροντιστηριακά μαθήματα, καθώς και οι κλινικές θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία διδασκόντων/-ουσών και διδασκομένων, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα Τμήματα θα αναλάβουν τη διοργάνωση όλων των απαραίτητων δράσεων για διά ζώσης ενημέρωση των φοιτητών/-τριών (π.χ. υποδοχή πρωτοετών φοιτητών/-τριών κ.λπ.) σε ομάδες που δεν θα ξεπερνούν τα 50 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε αυτήν τη φάση έχουμε ζητήσει από τα Τμήματα μια καταγραφή του αριθμού των εγγεγραμμένων στα μαθήματα, ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα τις επόμενες ημέρες για το τι θα συμβεί». Όσον αφορά τις Εστίες, θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους και στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεχιστεί ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο. Τέλος, όσον αφορά τις Βιβλιοθήκες, οι φοιτητές θα μπορούν να τις επισκέπτονται για δανεισμό, αλλά δεν θα λειτουργήσουν ως αναγνωστήρια.

ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

Εύλογη είναι η ανησυχία σπουδαστών, αλλά και των οικογενειών τους για τη συνέχιση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αφού είναι πολλά τα Τμήματα που ο αριθμός των φοιτητών θα υπερβαίνει τους 50 και στο σημείο αυτό η κ. Λαλιώτου τονίζει στην «Ελευθερία» ότι «Αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε στην παρούσα φάση είναι πολύ δυσκολότερο από αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Είναι μια λύση ανάγκης. Δεν έπρεπε να αφήσουμε να χαθεί το εξάμηνο και να μείνουν οι φοιτητές χωρίς μαθήματα. Σε όποια τεχνικά προβλήματα προέκυψαν, προσπαθήσαμε να τα λύσουμε επιτόπου. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Για όλους μας είναι μια μεγάλη δοκιμασία. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να διακοπεί η εκπαιδευτική λειτουργία».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr