Νέα παγκόσμια αναγνώριση του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σημαντική παγκόσμια αναγνώριση του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής Φυσικής Κατάστασης», μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα και μια από τις λίγες στην Ευρώπη, αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες αναγνωρισμένες από την NSCA που αποτελούν διαπιστευτήρια υψηλού κύρους στην παγκόσμια αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σημαντική διεθνή αναγνώριση έλαβε τo Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω της διαπίστευσης του προγράμματος σπουδών της ειδικότητας «Προπονητής Φυσικής Κατάστασης» ως εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Εταιρείας Μυϊκής Ενδυνάμωσης και Φυσικής Κατάστασης (National Strength and Conditioning Association - NSCA).


H ΝSCA, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος καθηγητής ο οποίος δημιούργησε τη συγκεκριμένη ειδικότητα πριν από τρία χρόνια, δρ Ιωάννης Φατούρος, αποτελεί την επιστημονική εταιρεία (μη κερδοσκοπική) που θεσπίζει τα πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών της άσκησης και του αθλητισμού στον χώρο της ανάπτυξης της φυσικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο και διαθέτει στις τάξεις της δεκάδες χιλιάδες ενεργά μέλη. Η συγκεκριμένη διαπίστευση, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα ελληνικά ακαδημαϊκά δρώμενα στο πεδίο των αθλητικών επιστημών, αφού για πρώτη φορά ένα ελληνικό πανεπιστήμιο με Τμήμα και Ειδικότητα σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο σπουδών, πληροί τα αυστηρά και απαιτητικά κριτήρια της NSCA μετά από εκτενή και λεπτομερή εξωτερική αξιολόγηση από διεθνείς κριτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής Φυσικής Κατάστασης» που αποτελεί τη μοναδική στο είδος της μεταξύ των πέντε ελληνικών ΤΕΦΑΑ και μια από τις λίγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες αναγνωρισμένες από την NSCA, στα πεδία Personal Training και Strength Conditioning, οι οποίες αποτελούν διαπιστευτήρια υψηλού κύρους στην παγκόσμια αγορά αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε αυτή τη διεθνή αναγνώριση συνέβαλαν επίσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας (ΣΕΦΑΑΔ), Αθανάσιος Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ δρ Νικόλαος Διγγελίδης.

Ο κ. Φατούρος δηλώνει ακόμα ότι το πρόγραμμα της ειδικότητας περιλαμβάνει όλους τους τομείς στους οποίους πρέπει να εκπαιδευτεί ένας φοιτητής ΤΕΦΑΑ για να μπορέσει να μετεξελιχθεί σε έναν ανταγωνιστικό και υψηλού επιπέδου επαγγελματία ο οποίος μπορεί να εργαστεί τόσο σε επίπεδο συλλόγου αλλά και ατομικά με κάθε αθλητή ή ασκούμενο. Η ειδικότητα δίνει έμφαση στο αξίωμα «ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για τον ασκούμενο».

Πιο αναλυτικά, οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο πώς θα υλοποιήσουν κάθε είδος προγράμματος άσκησης για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης ικανοποιώντας τις ανάγκες όλων των αθλημάτων και όλων των τύπων ασκούμενων, αθλητών και μη. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τελευταία τεχνολογία για τον προγραμματισμό της άσκησης, ενώ εκπαιδεύονται σχολαστικά στο να αξιολογούν όλες τις πτυχές της απόδοσης και της λειτουργικής ικανότητας των ασκούμενων για να μπορέσουν να σχεδιάσουν στη συνέχεια το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης σε εξατομικευμένη βάση. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εκμάθηση ασκησιολογίου αλλά και σχεδιασμό προγράμματος στον τομέα της μυϊκής ενδυνάμωση χρησιμοποιώντας όλα τα είδη αντιστάσεων καθώς και στα πεδία της πλειομετρικής προπόνησης, ταχύτητας, ευκινησίας, κινητικότητας, αντοχής, διορθωτικών ασκήσεων, επανένταξης σε αγωνιστική δράση μετά από τραυματισμό, ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για παιδιά κι εφήβους αλλά και άτομα της τρίτης ηλικίας, νέες τεχνολογίες και πολλά άλλα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στην ειδικότητα διδάσκουν εκτός από τον κ. Φατούρο, ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων τόσο από το ΤΕΦΑΑ όσο και από την αθλητική αγορά σε μία προσπάθεια να δώσουν στους φοιτητές μία γεύση της πραγματικότητας της αγοράς εργασίας και τι θα ζητήσει αυτή από αυτούς μετά την αποφοίτησή τους.

Τέλος, ο κ. Φατούρος, όπως δηλώνει, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον υποψήφιο διδάκτορα και διεθνώς βραβευμένο γυμναστή, Αλέξιο Μπατρακούλη για τη συμβολή του στη διαδικασία προετοιμασίας, υποβολής και συντονισμού αυτού του εγχειρήματος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr