Φοιτητές Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τις αρχαιότητες του μετρό στη Θεσσαλονίκη

Φοιτητές Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τις αρχαιότητες του μετρό στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 19/12/2019 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε να προχωρήσει με την μελέτη για την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρεθήκαν κατά τις εργασίες για την κατασκευή του σταθμού του μετρό «Ελ. Βενιζέλος» στην Θεσσαλονίκη.

Η ενέργεια αυτή είναι συνώνυμη της καταστροφής εντυπωσιακών και σπουδαίων μνημείων της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τα όποια θα κρατήσουν ζωντανή την ιστορία της πόλης. Είναι ένα εύρημα με εξαιρετικά μεγάλη ιστορική και ερευνητική άξια, που όμοιό του δεν υπάρχει και που μας δίνει μια εξαιρετική εικόνα του πολεοδομικού ιστού της πόλης των Βυζαντινών χρόνων, αναφέρει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.


«Η διατήρηση των Αρχαιοτήτων στις θέσεις όπου βρίσκονται και η ανάδειξη τους, παράλληλα με την συνύπαρξη του σταθμού, είναι η λύση η όποια πρέπει να δοθεί καθώς έτσι θα διατηρήσουμε την ιδιαίτερα σημαντική ερευνητική αξία των ευρημάτων, την ιστορικότητα και την μνήμη της πόλης, ενώ θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό έκθεμα για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν την Θεσσαλονίκη,(μια πόλη με μακρά ιστορία), μέσα από αυτό το ιδιαίτερο μνημειακό συγκρότημα. Παρά τις μαζικές αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και αρχαιολόγους το ΚΑΣ δεν ασπάστηκε την λύση ”in situ” για τα ευρήματα απεμπολώντας ουσιαστικά τον ρόλο του ως όργανο που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, ουσιαστικά παραμέρισε τους καθόλα αρμόδιους αρχαιολόγους ακούγοντας την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της εταιρείας του Μετρό.

«Για όλα τα παραπάνω ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ στην απόφαση που πάρθηκε και πως θα συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να ανακληθεί», τονίζουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Π.Θ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr