Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεσκονίζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης

Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεσκονίζουν τα Γ.Α.Κ. στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης

Ολοκληρώθηκε και φέτος η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Όπως κάθε χρόνο η πρακτική συμπεριελάμβανε  αρχεία, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ενημέρωση για την τοπική ιστορία με ντοκιμαντέρ και βιβλιογραφία, μα πάνω απ’ όλα είχε ενθουσιασμό, ενδιαφέρον για καινούριες γνώσεις και εμπειρίες, επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Facebook η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, Αννίτα Πρασσά.

Έξι φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να εργαστούν επί ένα μήνα σ’ ένα Εργαστήριο Ιστορίας, όπως είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και να νιώσουν τη «γεύση του αρχείου». Το αρχείο της ιστορικής σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη, οι δικογραφίες του δικηγόρου Γιώργου Χρυσοβελώνη (δωρεά της κόρης του, κας Μαρίνας Χρυσοβελώνη), τα αρχεία του Πρωτοδικείου Βόλου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου είναι μερικά αρχεία με τα οποία ασχολήθηκαν φέτος και τους επιφύλαξαν δυνατές συγκινήσεις, συνδυάζοντας τις θεωρητικές γνώσεις της Σχολής τους. 


Εκτός από τις ταξινομήσεις όμως, η Πρακτική στα ΓΑΚ Μαγνησίας έχει και εκπαιδευτικές επισκέψεις για την καλύτερη γνωριμία με την Τοπική Ιστορία. Φέτος έγιναν τρεις: στη Δράκεια στις 4 Ιουλίου,  στις 12 Ιουλίου στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου και στο Μουσείο του, όπου ο σταθμάρχης Βόλου κ. Γιώργος Αποστολέρης με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο ξενάγησε τις φοιτήτριες στην ιστορία των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και στον γνωστό-άγνωστο κόσμο του Evaristo De Chirico.

Η Τρίτη επίσκεψη (31 Ιουλίου) έγινε την τελευταία ημέρα της Πρακτικής, Αγριά, στο Μουσείο της υποδειγματικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ που κοντεύει έναν αιώνα ζωής, και στο οίκημα του εξαγωγικού οίκου ελαιών «Παπαθανασίου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ «Ο Ιούλιος, ο μήνας της Πρακτικής, είναι ένας μήνας πολύ ζωντανός, που αλλάζει τελείως την καθημερινότητά μας. Το Αναγνωστήριο και τα αρχειοστάσια γεμίζουν από νεανικές φωνές και γέλια, από τον ενθουσιασμό και την όρεξη για γνώση και νέες εμπειρίες, ενώ η επόμενη μέρα είναι πολύ σιωπηλή. Αυτή η συνεργασία ανατροφοδοτεί και τις δύο πλευρές, τους φοιτητές και τα ίδια τα ΓΑΚ. Στις Βασιλική, Ευαγγελία, Καλλιόπη, Κατερίνα, Παντελίνα και Φρόσω ευχόμαστε Καλή Συνέχεια στις σπουδές τους και τη ζωή τους» εύχεται η κ. Πρασσά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr