Πατέντα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατέντα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εφηύραν συσκευή ανίχνευσης, που τοποθετείται σε δεξαμενές αποθήκευσης τροφίμων και αποτρέπει απώλεια ή υποβάθμισή τους Το… κλειδί, με το οποίο ανοίγει το χαρακτηριζόμενο κι σαν «μαύρο κουτί» στην παραγωγή προϊόντων, κρατούν στα χέρια τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιστράτευσαν τεχνολογίες ΙοΤ (Internet of Things) και δίνουν λύση σε παραγωγούς προϊόντων, τα οποία ακολουθούν τη διαδικασία της ζύμωσης κατά την αποθήκευσή τους, επιτυγχάνοντας την παρακολούθηση του προϊόντος σε πραγματικό χρόνο παράλληλα με την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων, που πολλές φορές οδηγούν σε απώλεια παραγωγής ή και υποβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ Οι Κωνσταντίνος Ακρίβος, Δημήτρης Γκαραγκούνης και Αρης Κολιγλιάτης, τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι οι τρεις συνιδρυτές της OLIVEEX που ήδη έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με επιχειρήσεις του Βόλου, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής της συσκευής που δημιούργησαν.


Οι τρεις τους έχουν δουλέψει πάνω σε αρκετά πρότζεκτ, το συγκεκριμένο όμως φαίνεται να είναι αυτό που τους δίνει το εισιτήριο για την είσοδο στην αγορά εργασίας μέσα από μια καινοτόμα επιχείρηση. Οπως περιγράφει ο Κωνσταντίνος Ακρίβος η ιδέα προέκυψε από έναν φίλο τους, παραγωγό βρώσιμης ελιάς. «Μας περιέγραφε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πολλά τρόφιμα συνεχίζουν να ωριμάζουν κατά την αποθήκευση μέχρι να βγει το τελικό προϊόν. Για κάποια από αυτά ακολουθείται αναερόβια διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίγει τα δοχεία και να παρατηρεί την πορεία ωρίμανσης το προϊόντος.

Η αποθήκευση αποτελεί «μαύρο κουτί» για παραγωγούς που κινούνται με βάση ημερομηνίες, εμπειρία και αναφορές χωρίς να έχουν πραγματική εικόνα τι γίνεται στη διάρκεια της αποθήκευσης», τονίζει ο κ. Ακρίβος. Μέσα από αυτό προέκυψε η ιδέα. Οι τρεις τελειόφοιτοι φοιτητές εφάρμοσαν τεχνολογίες ΙοΤ στην αποθήκευση τροφίμων και συγκεκριμένα σε προϊόντα που ακολουθούν τη διαδικασία της ζύμωσης όπως οι ελιές, το τυρί, το κρασί. Δημιούργησαν αισθητήρες μέσω των οποίων γίνονται μετρήσεις και λαμβάνονται δεδομένα από τα αποθηκευμένα προϊόντα και οι αναφορές μεταφέρονται στον υπολογιστή ή στο κινητό του κάθε παραγωγού σε πραγματικό χρόνο. «Μέσω της συσκευής ανίχνευσης που συνδέεται με κάθε δεξαμενή ο παραγωγός έχει πλήρη εικόνα για το προϊόν του καθ’ όλη τη διάρκεια της αποθήκευσης. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει προλαμβάνοντας τυχόν απώλεια ή και υποβάθμιση της παραγωγής του», σημειώνει ο κ. Ακρίβος. Την ευρεσιτεχνία τους οι τρεις φοιτητές παρουσίασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Δεκέμβριο του 2018 η ομάδα κέρδισε σε διαγωνισμό MindSpace την πρώτη θέση που ισοδυναμούσε με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Η επιτυχία στον διαγωνισμό στάθηκε αφορμή για τη σύσταση της επιχείρησής του την OLIVEEX παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Τον περασμένο Νοέμβριο εφάρμοσαν πιλοτικά τη συσκευή τους στην εταιρεία Parthenon που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και εμπορεύεται ελιές, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο συνεργάζονται και με την τυροκομική επιχείρηση Καρακάνα.

Ηδη ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής ενώ στόχος τους είναι τον Ιανουάριο 2020 να είναι εμπορικά διαθέσιμο το προϊόν τους.

Πάνω από 2.000 φοιτητές στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας

Η OLIVEEX μπορεί να είναι το πιο πρόσφατο δεν είναι όμως το μοναδικό φωτεινό παράδειγμα καινοτόμας επιχείρησης που ξεπηδά μέσα από τα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο καθηγητής Παντολέων Σκάγιαννης πρωτοπόρησε όταν το 2003 εισήγαγε μαθήματα επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που μέσα σε λίγα χρόνια οδήγησαν στη δημιουργία της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Περισσότεροι από 2.000 φοιτητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα επιχειρηματικότητας και δεν είναι λίγοι όσοι –μέσα από την προώθηση του πνεύματος της επιχειρηματικότητας- έκαναν την προσπάθειά τους στην αγορά εργασίας με την ίδρυση και λειτουργία καινοτόμων επιχειρήσεων κάποιες εκ των οποίων διαπρέπουν στο διεθνές στερέωμα. Στο Βόλο με την υποστήριξη της ΜΟΚΕ διεξάγεται τα τελευταία χρόνια το StartUp Weekend μέσω του οποίου κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα ομάδες φοιτητών και η πόλη έχει αποκτήσει την φήμη επιχειρηματικής… κυψέλης. 

Βιβλιοθήκη από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο Βόλο

Αυτή η κυψέλη επιχειρηματικότητας έρχεται να ενισχυθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ο οποίος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εγκαινιάζει το νέο περιφερειακό γραφείο (Βιβλιοθήκη) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα εγκαίνια του Περιφερειακού Γραφείου στη Θεσσαλία, με έδρα τον Βόλο, στο αμφιθέατρο του παλαιού Γαλλικού Ινστιτούτου (επί της οδού Γ. Καρτάλη 72 και Ροζού).

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος αποτελεί η διασύνδεση των καινοτόμων ιδεών με την οικονομική παραγωγή και η εμπορική αξιοποίησή τους, ενώ στρατηγικός στόχος του Οργανισμού είναι να ενισχυθεί η εφευρετική δραστηριότητα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά καιευρύτερα στην Κεντρική Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εγκαινίων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του νέου γραφείου του ΟΒΙ ως σημείο επαφής και ενημέρωσης, με στόχο όλοι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες του περιφερειακού γραφείου να έχουν τη δυνατότητα:

  • να προμηθεύονται έντυπο πληροφοριακό υλικό για την προστασία των Εφευρέσεων και την καταχώριση των Βιομηχανικών Σχεδίων,καθώς και έντυπα κατάθεσης αιτήσεων για τίτλους προστασίας.
  • να συζητούν με στέλεχος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας τυχόν απορίες τους για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, τα τέλη,τη δυνατότητα Έρευνας μέσα από ΔΕ και Βιομηχανικά Σχέδια
  • να λαμβάνουν εξατομικευμένη βοήθεια σε θέματα προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης ερευνητικών αποτελεσμάτων
  • να λαμβάνουν πληροφόρηση σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας των ευρεσιτεχνιών και τις διαφορετικές διαδικασίες αξιοποίησής τους
  • να συζητούν θέματα που αφορούν στην προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • να ενημερώνονται για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΒΙ στο κοινό του Μέσω του νέου γραφείου δίνεται η δυνατότητα για διασύνδεση της Περιφέρειας με το κέντρο, ώστε το εφευρετικό κοινό της περιοχής να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης σχετικά με την ευρεσιτεχνία ή το design που τους ενδιαφέρει, ώστε να εκκινήσουν τη διαδικασία κατοχύρωσης της εφευρετικής τους δραστηριότητας, εκμηδενίζοντας την απόσταση με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΒΙ στην Αθήνα.

Στο νέο γραφείο του ΟΒΙ θα μπορούν να απευθύνονται ερευνητές και ακαδημαϊκοί, επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ΜμΕ και startups, ανεξάρτητοι εφευρέτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να την κατοχυρώσουν αναφέρει η Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr