Νέα Πανεπιστημιούπολη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Νέα Πανεπιστημιούπολη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Η πρόταση, που ολοκληρώνεται το επόμενο δίμηνο, παρουσιάστηκε στο πρυτανικό συμβούλιο - Το campus περιλαμβάνει τμήματα, εστίες, πολυχώρους.

Πανεπιστημιούπολη στην «καρδιά» της Ν. Ιωνίας προετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του κτιρίου της πρώην Βαμβακουργίας που σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή.


Η πρόταση σχεδίου βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και έχει παρουσιαστεί στο πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτιρίου της πρώην Βαμβακουργίας άνοιξε ήδη από τον περασμένο Μάιο, οπότε και παρουσία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου είχε υπογραφτεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου, ΟΑΕΔ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης για τη μετατροπή του σε ένα «ζωντανό κύτταρο» επ’ ωφελεία των φοιτητών, αλλά και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή υπό την προεδρεία του τέως πρύτανη Γιώργου Πετράκου, που συντάσσει πλήρες σχέδιο για την αξιοποίηση του κτιρίου.

«Η λογική είναι να δημιουργηθεί ένα campus που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για νέα τμήματα, για έρευνα, πρότυπο σχολείο, πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις και εστίες», ανέφερε η αντιπρύτανης Δημοσίων Σχέσεων, κ. Ιωάννα Λαλιώτου.

Η επιτροπή ανέπτυξε σε σημαντικό βαθμό την πρόταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο πρυτανικό συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί και στον ΟΑΕΔ που είναι ο ιδιοκτήτης της πρώην Βαμβακουργίας, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίησή της.

Οπως είναι γνωστό, το ακίνητο ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ είναι έκτασης 87 στρεμμάτων. Το ακίνητο πέρασε στον ΟΑΕΔ μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας. Αγοράστηκε το 2011 προκειμένου να μετατραπεί σε ξενώνα για τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων, που όμως δεν έγιναν ποτέ στην πόλη.

«Αγκάθι» αποτελεί η χρήση του κτιρίου. Είναι χαρακτηρισμένο για χρήση κατοικίας και αυτό θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί.

Κινητικότητα, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο κτίριο –κουφάρι με την τοποθέτηση περίφραξης, ανησύχησε τους κατοίκους, καθώς «φούντωσαν» οι φήμες περί δημιουργίας… hot spot, ωστόσο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διευκρινίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας για την αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας ως campus και με την ολοκλήρωση της μελέτης θα προχωρήσει και η διαδικασία της παραχώρησης από τον ΟΑΕΔ στο ίδρυμα. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ / ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr