Με επιτυχία ο πρώτος τρυγητός στον εκπαιδευτικό αμπελώνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Με επιτυχία ο πρώτος τρυγητός στον εκπαιδευτικό/πειραματικό αμπελώνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις αρχές Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο πρώτος τρυγητός στον εκπαιδευτικό/πειραματικό αμπελώνα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (ΤΓΦΠΑΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη συνέχεια του οποίου ακολούθησε η οινοποίηση για την παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων. Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα δεκάδες ελληνικές και ξενικές ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.).

Πρόκειται κυρίως για ποικιλίες οινοποιίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούνται και ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή σταφυλών επιτραπέζιας χρήσης αλλά και για την παραγωγή σταφίδας και είναι διαμορφωμένες τόσο σε γραμμικά όσο και σε παραδοσιακά συστήματα διαμόρφωσης.


Το εγχείρημα αυτό υλοποιήθηκε τόσο με την στήριξη των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του ΤΓΦΠΑΠ, όσο και με την σημαντική συμμετοχή των τελειόφοιτων φοιτητών και αποφοίτων μας στις κυριότερες καλλιεργητικές τεχνικές της αμπέλου, σε μια προσπάθεια που διήρκησε τρία χρόνια, και από την οποία ήδη προέκυψαν οι πρώτες πτυχιακές διατριβές. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κ.κ. Νικόλαο Δαναλάτο και Νικόλαο Τσιρόπουλο, πρώην και νυν προέδρους αντίστοιχα του ΤΓΦΠΑΠ, που πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα και κατέλαβαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή του. 

Τέλος, ένα θερμό ευχαριστώ στους παρακάτω τελειόφοιτους φοιτητές και αποφοίτους μας που έλαβαν μέρος στην περάτωση αυτού του έργου: 

Καλαθά Βασιλική, Ξυράφης Ευστράτιος, Χατζηφιλίππου Ειρηναίος, Καμπελάρι Φαΐκ, Γεωργουδάκη Τριανταφυλλιά, Παπανικολάου Χρήστος, Νικολάου Σοφία, Πουτσιούκκα Ροδούλα, Μαγκούτη Σωτηρία, Μπατζιανούλης Ιωάννης, Ασλανίδου Μαρία, Βολιώτη Μαρία, Γερμάνη Ραφαηλία, Μαλέτσικα Περσεφόνη, Λύπας Ανδρέας, Αντωνάτου Ασπασία, Αρζουμανίδης Ανδρεάς, Ασημακόπουλος Θεόδωρος, Διαμάντης Αθανάσιος, Δομτζίδου Χρυσάνθη, Ζαφειριάδης Ιωάννης, Ζωγράφος Σπύρος, Καραμητράκης Θεόδωρος, Καρανάσου Κωνσταντίνα, Κεσίδου Γεωργία, Κοτσαλίδου Νίκη, Κουρουνιώτου Ευαγγελία, Κουρούτσαλη Μαρία Άννα, Ναουνούλης Ιωάννης, Παπαβασιλείου Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπίτση Λυδία-Ευαγγελία, Παρασκευά Αθηνά, Ρούμπας Άγγελος, Σπανουδάκη Στυλιανή, Σχίζας Αντώνιος, Τσιανάκα Καλλιόπη.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αμπελουργίας 

Δέσποινα Γ. Πετούμενου 

Λέκτορας Αμπελουργίας Π.Θ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr