Δημιουργία φοιτητικής ομάδας για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό iGEM 2019

Δημιουργία Διατμηματικής Ομάδας για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2019

Μία ιδέα από φοιτητές γεννήθηκε στα εργαστήρια του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δημιουργία της πρώτης ομάδας από το πανεπιστήμιό μας που θα επιχειρήσει να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2019 στη Βοστώνη.

Η Συνθετική Βιολογία δεν αποτελεί μία βασική επιστήμη, αλλά εφαρμοσμένη. Συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία και τη Μηχανική δημιουργώντας ένα ταχέως εξελισσόμενο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας με στόχο τη σύνθεση νέων βιολογικών συστημάτων. Οι εξελίξεις στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας έχουν φέρει επανάσταση σε τομείς όπως η ιατρική, η αγροβιολογία και το περιβάλλον.


Στα πλαίσια του διαγωνισμού iGEM (International Genetically Engineered Machine) πάνω από 6000 φοιτητές θετικών επιστημών, επιστημών υγείας, μηχανικοί αλλά και γενικότερα φοιτητές από λοιπούς επιστημονικούς κλάδους που δε σχετίζονται με τις Βιοεπιστήμες συρρέουν από όλο τον κόσμο στη Βοστώνη για να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους project και να διαγωνιστούν στο Giant Jamboree. Η ιδέα του διαγωνισμού προέκυψε από την εργαστηριακή εργασία, που διοργανώθηκε στο MIT, από τους Tom Knight και Drew Endy κατά τη διάρκεια της περιόδου ανεξάρτητης δραστηριότητας του MIT το 2003 και το 2004. Πλέον αποτελεί το κύριο πρόγραμμα του iGEM Foundation, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αφιερώνεται στην πρόοδο της Συνθετικής Βιολογίας και την εκπαίδευση.

Η συνύπαρξη πολλών ειδικοτήτων υπαγορεύει την αρχή της διεπιστημονικότητας του διαγωνισμού καθώς η ενασχόληση με διαφορετικά αντικείμενα δίνει τη δυνατότητα να προταθεί μια πολύπλευρη αντιμετώπιση ενός σύγχρονου προβλήματος προσεγγίζοντάς το από διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας. Όλες οι διαφορετικές ειδικότητες συνεργάζονται αρμονικά για να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να προωθήσουν το ερευνητικό τους έργο.

Όραμά μας είναι η δημιουργία της iGEM Thessaly ώστε να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό του 2019. Αν διακατέχεσαι από όρεξη, δημιουργικότητα και διάθεση για έρευνα και καινοτομία και πιστεύεις ότι μπορείς να συμβάλεις ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, κάνε αίτηση μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 23:59.

Φόρμα αίτησης και πληροφορίες

Τι είναι ο διαγωνισμός iGEM;

Ο διεθνής διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM (International Genetically Engineered Machine) προέκυψε απο την εργαστηριακή εργασία η οποία διοργανώθηκε στο MIT από τους Tom Knight και Drew Endy κατά τη διάρκεια της περιόδου ανεξάρτητης δραστηριότητας του MIT το 2003 και το 2004. Έκτοτε η ιδέα του διαγωνισμού έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και κάθε χρόνο συρρέουν στη Βοστώνη περισσότερες από 300 ομάδες που προέρχονται από Πανεπιστήμια και Σχολεία για να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ερευνητικές τους εργασίες. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ νέων ανθρώπων για την επίλυση καίριων προβλημάτων του 21ου αιώνα με τη χρήση των αρχών της Συνθετικής Βιολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείς να επισκεφθείς την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού igem.org. 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Το πανεπιστήμιο αποτελεί ένα χώρο στον οποίο ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να παίρνει ερεθίσματα και ιδέες ώστε να διευρύνει τους ορίζοντές του και να οραματίζεται ένα διαφορετικό ίσως και καλύτερο κόσμο. Έτσι έγινε και με εμάς. Μέσα από το μάθημα της Συνθετικής Βιολογίας που διεξάγεται, σε προπτυχιακό επίπεδο, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γνωρίσαμε το διαγωνισμό iGEM. Η γνωριμία ήταν μόνο η αρχή! Ύστερα από περαιτέρω μελέτη όλων των στόχων και των απαιτήσεων που διέπουν το διαγωνισμό, λάβαμε την απόφαση να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά μια ομάδα αποκλειστικά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την iGEM Thessaly. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την ιδέα της Συνθετικής Βιολογίας τόσο στους φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό και να ζήσουμε μία ανεπανάληπτη εμπειρία έρευνας, γνώσης και φιλίας. Ωστόσο για να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και σωστή δουλεία είναι απαραίτητη η βοήθεια όλων.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και σωστά δομημένου ερευνητικού project που θα μπορεί να σταθεί και να ξεχωρίσει στο διαγωνισμό iGEM απαιτείται η συνέργεια πόλλων επιστημονικών κλάδων και ανθρωπίνων δεξιοτήτων. Επομένως, διαφορετικοί τρόποι σκέψεις και προσεγγίσεις που προκύπτουν από διαφορετικά επιστημονικά πεδία  μπορούν να λύσουν πιο αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα παρά μια πιθανή μονόπλευρη οπτική ενός κλάδου επιστημών. Για αυτό το σκοπό είναι σημαντική η δημιουργία μίας διεπιστημονικής ομάδας. 

  • Αν είσαι φοιτητής των Βιοεπιστημών, με τις γνώσεις σου σε ερευνητικές και πειραματικές διαδικασίες θα μπορούσες να φανείς πολύ χρήσιμος όσον αφορά το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των πειραμάτων.
  • Αν είσαι φοιτητής Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, οι γνώσεις σου πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού θα ήταν καθοριστικές για τη μοντελοποίηση του ερευνητικού project και όχι μόνο.
  • Αν είσαι φοιτητής Οικονομικών Επιστημών, οι γνώσεις σου πάνω στην εύρεση χορηγών και την κοστολόγηση ενός project θα ήταν πραγματικά πολύτιμες.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες φοιτητών, αρκεί να έχεις διάθεση για συνεργασία, άπειρη φαντασία και δημιουργικότητα. Ένα επιτυχημένο project στο διαγωνισμό απαιτεί την πλήρη αφοσίωση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αρμονικά και λειτουργικά σχεδιασμένο. Αν δε διαθέτεις τον απαιτούμενο χρόνο, δε χρειάζεται να απογοητεύεσαι καθώς έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις στην ομάδα μας εθελοντικά. Ανάλογα με το χρόνο που μπορείς να διαθέσεις θα σου ανατεθούν και οι ανάλογες αρμοδιότητες από την ομάδα μας ενώ θα σου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθείς όλη την πορεία της ομάδας προς το διαγωνισμό και θα είσαι και εσύ ένα αναπόσπαστο κομμάτι του.

Μείνε συντονισμένος καθώς θα υπάρξουν περαιτέρω ενημερωτικές ομιλίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επικοινωνία

Αν έχεις απορίες μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκ μέρους της iGEM Thessaly
Βασιλική Καββαθά & Λέανδρος Τσιώτος
Τελειόφοιτοι Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr