Η ομάδα Κυβερνοασφάλειας του ΠΑΔΑ στην 3η θέση Παγκόσμιου Διαγωνισμού

Η ομάδα Κυβερνοασφάλειας του ΠΑΔΑ στην 3η θέση Παγκόσμιου Διαγωνισμού

H ομάδα κυβερνοασφάλειας “INSSec” (Information, Networks, and System Security) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμμετείχε στο διαγωνισμό “UniCTF” που διοργανώθηκε από τη “Hack the Box”.

Ο διαγωνισμός “UniCTF 2020” αποτελεί μία διεθνή διήμερη Capture the Flag (CTF) εκδήλωση (20/11/2020-22/11/2020) μεταξύ Πανεπιστημίων, στην οποία οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επιλύσουν διάφορα προβλήματα που αποτελούν προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στη διοργάνωση συμμετείχαν  204 ομάδες από διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά την υφήλιο. 


Η ομάδα του ΠΑΔΑ κατέλαβε την 3η θέση παγκοσμίως και επάξια προκρίθηκε στους τελικούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις αρχές του 2021. Η ομάδα συμμετείχε και πέρυσι στον ίδιο διαγωνισμό (UniCTF 2019) καταλαμβάνοντας την 8η θέση στους προκριματικούς και την 9η θέση στους τελικούς μεταξύ 67 Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Η φετινή επιτυχία είναι πολύ σημαντική λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού συμμετεχόντων, γεγονός που έθεσε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού.

Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν 14 φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Υπολογιστών, ένας υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ, καθώς και ένας φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η ομάδα INSSec υποστηρίζεται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Παράλληλων και Κατανεμημένων Συστημάτων και Δικτύων (PDSN) του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών. Η ομάδα δημιουργήθηκε μέσα από συνεχείς συμμετοχές φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής του τέως Τ.Ε.Ι. Αθήνας υπό την καθοδήγηση της Επ. Καθηγήτριας Ιωάννας Καντζάβελου, σε Εθνικές και Νατοϊκές ασκήσεις κυβερνοάμυνας, τις οποίες διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, η INSSec έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 20 διαγωνισμούς CTF, εξασφαλίζοντας πάντα αξιόλογες θέσεις στη σειρά κατάταξης, αλλά και σε όλες τις Εθνικές Ασκήσεις Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ (2010-2020) καθώς και σε δύο Νατοϊκές ασκήσεις (του 2012 και 2014 αντίστοιχα).

Ιδιαίτερα σημαντική πρόσφατη δραστηριότητα της ομάδας αποτελεί η διοργάνωση του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημιακού CTF, το οποίο έλαβε χώρα το 2019 με την επωνυμία “UniwaCTF 2019” στο χώρο του ερευνητικού εργαστηρίου PDSN. Ο διαγωνισμός UniwaCTF προγραμματίζεται να διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2020 (UniwaCTF 2020).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr